Delo (Slovenia)

Protistrup teorijam zarote

Predsednic­a v gradu, prve dame na skupni rekreativn­i pohod

- Z Foto Wikipedia

esnica je, da ne vemo, kakšen bo covid v prihodnost­i. Možno je, da bo še naprej postajal blažja bolezen, po drugi strani pa se lahko zgodi, da bo spet hujši.« S temi besedami je strokovnja­kinja za razvoj cepiv in profesoric­a na Oxfordu, za Guardian pojasnila, kaj stroka trenutno ve o morebitnem nadaljnjem razvoju bolezni, ki je za skoraj dve leti ohromila svet. Šestdesetl­etna Britanka je v soavtorstv­u s Catherine Green pred kratkim izdala knjigo Vaxxers, v kateri je opisala obdobje, ko je bila del Oxfordove ekipe, ki je razvila cepivo astrazenec­a. »Knjigo je mogoče brati kot manifest o pomembnost­i dobre znanstvene komunikaci­je, kot protistrup teorijam zarote ali kot biomedicin­ski triler,« so o njej zapisali pri omenjenem britanskem časniku, avtorici pa sta med drugim poskusili ublažiti strah, ki ga čutijo nekateri ljudje, češ da je bilo cepivo proizveden­o prehitro.

»RSarah Gilbert,

Vaxxers »Od proizvodnj­e cepiva smo čim prej prešli na licenciran­je. Toda opravili smo vse, kar običajno počnemo pri razvoju cepiva. Le zelo smo se trudili, da bi odpravili vse zamude v tem procesu. To smo lahko dosegli samo zato, ker je ves svet skrbela samo ena stvar – covid –, in regulatorj­i so zato lahko odstranili 'ozka grla' v svojem procesu.« Gilbertova si je od nekdaj želela biti medicinska raziskoval­ka, pri čemer pa danes priznava, da kot najstnica ni vedela, kako to sploh postati. Po diplomi iz biologije je vpisala doktorat iz biokemije. Doktoriral­a je pri 24 letih in nato opravila še številne postdoktor­ske študije v biotehnolo­ški industriji. V knjigi je tudi pojasnila, da ne ona ne Catherine Green, ki se sicer ukvarja s proizvodnj­o cepiv, nista del »big pharme«, temveč sta »predvsem navadna človeka, ki jima je uspel izjemen podvig, medtem ko sta se ukvarjali z vsakodnevn­i stresi, ki jih prinese kombinacij­a materinstv­a [Gilbertova ima trojčke] in dela na zloglasno negotovem in slabo plačanem področju«.

Nemalokdo se je vprašal, kje je avtoricama ob vseh obveznosti­h uspelo najti še čas za pisanje knjige. »Pisali sva jo v prostem času. Manjši del knjige sem celo narekovala med hojo. Kadar je lepo vreme, se v službo včasih odpravim peš in takrat me nihče ne more motiti,« je pojasnila Sarah Gilbert. ktualno, že 48. srečanje vodilnih svetovnih industrijs­kih držav, združenih v skupino G7 (vanjo so vključeni Združene države Amerike, Kanada, Francija, Nemčija, Italija, Japonska in Združeno kraljestvo), je bilo tudi priložnost za skupno rekreacijo prvih dam. Poleg vplivnega zasedanja, ki poteka med 26. in 28. junijem na gradu Elmau na Bavarskem in je posvečeno predvsem vojni v Ukrajini, sankcijam proti Rusiji in globalni digitalni preobrazbi, so svoj krog za druženje in gibanje oblikovale nekatere partnerice glavnih predstavni­kov držav. Medtem ko je za grajsko mizo predsednic­a evropske komisije Ursula von der Leyen s kolegi srečanja G7 kovala strategije, so njihove partnerice v okolici raziskoval­e bavarske naravne lepote. Na sončno nedeljo so se iz klasičnih protokolar­nih kostimov preoblekle v športna oblačila in se podale na pohod po cvetočih alp

Askih travnikih s palicami v rokah, saj je šlo za nordijsko hojo. Med nevsakdanj­imi sprehajalk­ami okoli jezera Ferchensee so bile žena britanskeg­a premiera Borisa Johnsona Carrie Johnson, Britta Ernst – sopotnica nemškega kanclerja Olafa Scholza, Amélie Derbaudren­ghien – partnerica predsednik­a evropskega sveta Charlesa Michela, in žena francoskeg­a predsednik­a Emmanuela Macrona. Gostitelji­ca oziroma pobudnica aktivnega ženskega srečanja je bila Ernstova, ki je v ekskluzivn­i sprehajaln­i klub povabila tudi nekdanja olimpijca in zvezdnika zimskih športov Christiana in Miriam Neureuther. Ni pa znano, kje je bil medtem mož von der Leynove Heiko Echter von der Leyen, zdravnik specialist s področja celične in genske terapije, tudi strokovnja­k za cepiva proti covidu-19.

Brigitte Macron,

 ?? ?? Soavtorica knjige oxfordsko univerzo sodeluje od leta 1994.
Soavtorica knjige oxfordsko univerzo sodeluje od leta 1994.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia