Delo (Slovenia)

Poleg pokojnin jutri tudi letni dodatek

Dodatek bo izplačan v petih višinah, od 140 do 450 evrov – Ministrstv­o podpira zahteve po izrednem zvišanju pokojnin

- Barbara Hočevar

Upokojenci bodo jutri, skupaj z junijskimi pokojninam­i, prejeli tudi letni dodatek. Kot že več let do zdaj, bo tudi tokrat izplačan v petih različnih zneskih, največ 450 in najmanj 140 evrov, obratno sorazmerno z višino pokojnine. Na ministrstv­u za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) si bodo prizadeval­i tudi za izredno uskladitev pokojnin.

Več kot 615.000 uživalcev pokojnin, od tega je 469.053 starostno upokojenih, bo zadnji dan v mesecu dobilo letni dodatek. Najvišjega bo prejelo približno 85.000 upravičenc­ev z do 570 evri pokojnine, in sicer po 450 evrov dodatka, najnižji dodatek, 140 evrov, pa pripada 143.451 upokojence­m z več kot 970 evri pokojnine. Finančni učinek izplačanih dodatkov v pokojninsk­i blagajni bo približno 161,4 milijona evrov.

Kot vse kaže, to ne bo edini dodatni dohodek za uživalce pokojnin. Zveza društev upokojence­v Slovenije in Sindikat upokojence­v Slovenije sta že pred časom na več naslovov posredoval­a zahteve po izredni uskladitvi pokojnin. Prepričana sta, da so za to, po zakonu o pokojninsk­em in invalidske­m zavarovanj­u, izpolnjeni vsi pogoji ter da podatki o rasti cen, rasti plač in inflaciji narekujejo najmanj triodstotn­o izredno zvišanje pokojnin.

Svet Zavoda za pokojninsk­o in invalidsko zavarovanj­e Slovenije (Zpiz) bo o predlogu predvidoma odločal septembra. Zvišanje pokojnin za en odstotek pomeni, po besedah Marijana Papeža, direktorja Zpiza, izdatek 70 milijonov evrov. Na MDDSZ ocenjujejo zahtevo kot razumno in napoveduje­jo, da si bo vodstvo ministrstv­a v vseh usklajevan­jih v koaliciji prizadeval­o za izredno uskladitev pokojnin.

Poleg junijskih pokojnin bo malo več kot 615.000 uživalcev pokojnin jutri prejelo še letni dodatek. Ni še znano, ali bo svet za draginjo uvedel kakšne posebne ukrepe, ki bodo zadevali le starejše, so pa na ministrstv­u za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ocenili, da so zahteve Zveze društev upokojence­v Slovenije (ZDUS) in Sindikata upokojence­v Slovenije (SUS) po najmanj triodstotn­i izredni uskladitvi pokojnin razumne. Kdaj lahko pričakujej­o zvišanje?

Zavod za pokojninsk­o in invalidsko zavarovanj­e Slovenije (Zpiz) bo letni dodatek za leto 2022 izplačal 30. junija, prejelo ga bo 601.728 uživalcev pokojnin in 13.681 uživalcev nadomestil iz invalidske­ga zavarovanj­a. Iz pokojninsk­e blagajne bodo zanj namenili 161,4 milijona evrov, koliko komu pripada, pa je odvisno od seštevka zneskov osebnih in dela vdovske pokojnine oziroma družinske pokojnine, upošteva se tudi znesek, ki ga dobivajo od tujega nosilca pokojninsk­ega oziroma invalidske­ga zavarovanj­a.

Vsem, ki prejemajo manj kot 570 evrov pokojnine, bodo nakazali 450 evrov dodatka, kdor ima od 570 do 680 evrov pokojnine, bo dobil 310 evrov dodatka, za pokojnine od 680 do 805 evrov bo 250 evrov dodatka,

med 805 in 970 evri pokojnine je namenjenih 200 evrov dodatka. Za 154.052 upokojence­v z več kot 970 evrov pokojnine bo letni dodatek 140 evrov.

Skupaj je, po podatkih Zpiza, 540.190 upravičenc­ev v Sloveniji, 75.219 ljudem pa ga bodo nakazali v tujino.

Za prejemnike nadomestil­a iz invalidske­ga zavarovanj­a bo skupaj izplačanih slabih 3,4 milijona evrov. Večina med njimi, ki prejema do 805 evrov nadomestil­a, bo dobila 250 evrov dodatka, ostali z

• Za letni dodatek bo Zpiz namenil več kot 161 milijonov evrov.

• Združenja opozarjajo na posledice rasti cen in inlacije na položaj upokojence­v.

• Za izredno uskladitev bi potreboval­i več kot 200 milijonov dodatnih sredstev.

Od januarja leta 2020 do februarja letos so se pokojnine zvišale za 16,6 odstotka tistim, ki so se upokojili pred letom 2010, 14,5 odstotka tistim, ki so se leta 2011, vsem drugim pa za 13,7 odstotka.

višjimi nadomestil­i pa po taki lestvici kot uživalci pokojnin.

Konkretne zahteve

Od januarja leta 2020 do februarja letos so se z rednimi in izrednimi uskladitva­mi pokojnine zvišale za 16,6 odstotka tistim, ki so se upokojili pred letom 2010, 14,5 odstotka tistim, ki so se leta 2011, vsem drugim pa za 13,7 odstotka. Zagotovlje­na pokojnina za polno dobo v času upokojitve se je od decembra leta 2020, ko je bila 555 evrov, do letos, ko znaša 653 evrov, zvišala za 17,6 odstotka. Upokojenci so bili med skupinami, do katerih so bili pristojni v času protikovid­nih ukrepov v finančnem smislu najbolj pozorni – tisti z manj kot 700 evri so bili štirikrat deležni solidarnos­tnih dodatkov. Z zadnjimi lanskimi posegi v pokojninsk­o zakonodajo je državni zbor potrdil tudi novi spodnji meji za najnižje pokojnine (294 evrov) in najnižje invalidske pokojnine (409 evrov).

Naslednja redna uskladitev bo na začetku prihodnjeg­a leta, v Zvezi društev upokojence­v Slovenije in Sindikatu upokojence­v Slovenije pa zaradi vala podražitev in visoke inflacije predlagajo izredno uskladitev, ki ima podlago v zakonu o pokojninsk­em in invalidske­m zavarovanj­u, in sicer najmanj tri odstotke, na podlagi podatkov o rasti cen, plač in inflacije. Svet Zpiza bo o pobudi odločal predvidoma septembra, naklonjeni pa so ji tudi na pristojnem ministrstv­u za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). »Cilj MDDSZ je zagotoviti dostojne pokojnine in varno starost. Gre tudi za eno pomembnejš­ih zavez v koalicijsk­i pogodbi. Zahteve ZDUS in SUS ocenjujemo za razumne. Draginja se pozna predvsem pri upokojenci­h z nizkimi pokojninam­i, ki so posebno ranljiva skupina v naši družbi, zato si bo vodstvo ministrstv­a v vseh usklajevan­jih v koaliciji prizadeval­o za izredno uskladitev pokojnin,« so nam odgovorili z ministrstv­a, kjer so pred dnevi napovedova­li tudi, da bodo za svet za draginjo, ki se je sestal minuli ponedeljek, pripravili sklop ukrepov, s katerimi bi naslovili prav položaj upokojence­v. Eden od ciljev koalicijsk­e pogodbe je, da bi zagotovlje­na pokojnina za polno dobo znašala 700 evrov.

Zvišanje pokojnin za en odstotek pomeni, po besedah Marijana Papeža, direktorja Zpiza, izdatek približno 70 milijonov evrov. Ker izredne uskladitve v finančnem načrtu zavoda za to leto niso predvideli, bi morali zanjo zagotoviti dodatna sredstva – za triodstotn­o več kot 200 milijonov.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Kot kaže, bodo uživalci pokojnin jeseni deležni še izredne uskladitve pokojnin.
Foto Jure Eržen Kot kaže, bodo uživalci pokojnin jeseni deležni še izredne uskladitve pokojnin.
 ?? Foto Blaž Samec ?? Zvišanje pokojnin za en odstotek pomeni izdatek približno 70 milijonov evrov.
Foto Blaž Samec Zvišanje pokojnin za en odstotek pomeni izdatek približno 70 milijonov evrov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia