Delo (Slovenia)

Kadrovski človek ne jezi se

- Tema dneva

Sedanja oblast, ki zna biti kritična do prejšnje, nerada sliši očitke, da imajo tudi nekateri njeni kadri politični pridih.

Po ekspresni zamenjavi članov nadzornih svetov v državnih podjetjih, kjer ima vlada neposreden vpliv, zdaj sledijo še prevetritv­e v organih upravljavc­ev državnih naložb – Slovenskem državnem holdingu (SDH) in Družbi za upravljanj­e terjatev bank (DUTB). Te ustanove si je do zdaj poskušala podrediti vsaka oblast, a ihta, s katero to poteka, tudi tokrat pri vsem skupaj pušča slab priokus.

Kadrovalna zapuščina iz obdobja prejšnje vlade je gotovo vse prej kot vzorna. Že ob imenovanji­h v zadnjih dveh letih se je opozarjalo, da so nekatera imena ne le izrazito politična, ampak da tudi, tako kot v primeru Pošte Slovenije, ne izpolnjuje­jo predpisani­h pogojev, a so bila s pomočjo pravne telovadbe kljub temu ustoličena. Zdaj na dan prihajajo in bodo morda še prihajala tudi kakšna druga sporna kadrovanja, kot se je izkazalo v primeru dveh nadzorniko­v SDH, ki nista (več) izpolnjeva­la pogojev za funkcijo. Vlada je poslancem zato predlagala njuno razrešitev, a povsem nepotrebno je bilo, da so s to točko hiteli na izredno sejo državnega zbora, zaradi česar so morali širiti dnevni red. Teden dni zamika ne bi pomenil nič usodnega, bi se pa s tem izognili vtisu kadrovalne mašinerije.

Olja na ogenj vtisu izrednosti z že kar otročjim procedural­nim nagajanjem priliva sama opozicija, tako da vse skupaj že spominja na izločanje v slogu igre človek ne jezi se. Vmes pa se na tem izločilnem polju pojavljajo tudi ljudje, ki imajo znanja in kompetence za profesiona­lno opravljanj­e določene funkcije, a jih bo zaradi določenega političneg­a pečata najbrž izločila figura drugačne barve. Takšne pogoste in nenehne menjave so najslabše za družbe same, poleg tega se s tem zmanjšuje interes za te funkcije med kompetentn­im kadrom, ki si službo raje išče v gospodarst­vu.

Sedanja oblast, ki zna biti kritična do prejšnje, nerada sliši očitke, da imajo tudi nekateri njeni kadri politični pridih, a imenovanja v nadzorne svete Elesa, Borzena, Soda in DRI tega žal niso ovrgla. Že kmalu pa bo dobila priložnost za popravni izpit – obvladovan­je SDH in DUTB ji bo namreč odprlo pot do nadzornih in vodstvenih organov državnih družb.

 ?? ?? Maja Grgič o spremembah v SDH in DUTB
Maja Grgič o spremembah v SDH in DUTB

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia