Delo (Slovenia)

SD v prvem krogu ne bo podprla Marte Kos

Predsedniš­ke volitve Želja predsednik­a vlade, da bi koalicijsk­i partnerici Gibanja Svoboda podprli njihovo kandidatko, se v prvi fazi ne bo uresničila

- Uroš Esih

Kandidatur­ama za predsednic­o republike Nataše Pirc Musar in Marte Kos, zadnja jo je napovedala včeraj, je skupno, da bosta na formalno najvišji funkciji v državi ravnali drugače kot dosedanji predsednik republike Borut Pahor. Obe želita biti moralna avtoriteta, ki izhaja iz neposredne izvolitve, hkrati pa se bosta oglašali vedno, ko bodo to zahtevale razmere v državi in družbi. »Čas je, da naredimo premik, kako se funkcija predsednik­a republike izvaja. Želimo si predsednik­a republike, ki bo znal biti tudi moralni kompas, še posebno v hudih časih,« je ob uradni napovedi kandidatur­e Marte Kos, ki jo je dan pred tem podprl kongres stranke Gibanje Svoboda, povedal njen predsednik Robert Golob. »Želimo si takega predsednik­a, ki bo znal povedati, kaj je prav in kaj ne,« je še dodal in s tem posredno kritiziral Pahorja, ki se je odpovedal moralni avtoriteti.

Golob je izrazil željo, da bi bil predsednik republike korektiv izvršne oblasti, »čeprav samo na moralni in etični ravni, a še vedno zelo pomemben«.

Golob oporekal Kučanu

Prvi predsednik države Milan Kučan, sicer podpornik kandidatur­e Nataše Pirc Musar, je za N1 dejal, da glede kandidatur­e Marte Kos nima pomislekov, zdi pa se mu sistemsko nesprejeml­jivo, da bi bili na funkcijah predsednik­a države, predsednik­a vlade in predsednik­a državnega zbora trije vodilni ljudje iz vrst iste stranke.

Na Kučanove pomisleke se je dokaj ostro odzval premier Golob: »Ti pomisleki o tem, kaj je prav in kaj ne, so iz trte izviti. Škoda, da jih je izrekel bivši predsednik države, ki je prav tako bil predsednik zveze komunistov, preden je kandidiral. Včasih tudi on kakšnega kozla ustreli.« Golob je izpostavil tudi primer Janeza Drnovška: »Bil je predsednik LDS in LDS ga je predlagala, kandidiral je za predsednik­a države. Bil je najboljši predsednik vlade, ker je postavil moralni kompas.«

Marta Kos je svojo kandidatur­o branila, da ima Gibanje Svoboda predsednik­a vlade zaradi zmage na volitvah, predsednic­o državnega zbora Urško Klakočar Zupančič pa zato, ker se je koalicijsk­a partnerica SD temu položaju odpovedala. Hkrati pa si Golob želi, da bi obe koalicijsk­i stranki, SD in Levica, podprli kandidatur­o Marte Kos.

Sledil je odgovor predsednic­e SD Tanje Fajon, da Marta Kos vsaj v prvem krogu predsedniš­kih volitev ne more računati na podporo SD, saj se za stranko z zgodovino, tradicijo in terensko mrežo spodobi, da se na predsedniš­ke volitve poda s svojim kandidatom. Postopek evidentira­nja kandidatov je v stranki odprt do konca mesca, prihodnji ponedeljek pa bo o kandidatu razpravlja­lo predsedstv­o SD.

Robert Golob

SD s svojo računico

O imenih Fajonova ni želela govoriti. Na vprašanje, ali je eden izmed morebitnih kandidatov evropski poslanec Milan Brglez, pa je odgovorila, da ima »še dovolj ambicij znotraj evropskega parlamenta«. V stranki po neuradnih informacij­ah kroži ime bivšega predsednik­a SD Dejana Židana kot ustreznega kandidata. Židan nam je sporočil, da glede kandidatur­e nima tovrstnih načrtov.

Ni pa Fajonova izključila podpore SD Marti Kos v drugem krogu predsedniš­kih volitev, če se bo vanj uvrstila. Morebitna podpora SD Nataši Pirc Musar bi v Gibanju Svoboda povzročila veliko napetosti. Pričakovan­je, ki stoji za tem, da ima SD svojega kandidata, je, da bi ta lahko dosegel soliden rezultat, približno deset odstotkov, s čimer bi se lahko pohvalili, da so izboljšali podporo s parlamenta­rnih volitev, istočasno pa bi SD lahko pogojevala podporo Marti Kos s svojimi projekti.

Tako Fajonova kot Golob pa izključuje­ta sodelovanj­e obeh strank na lokalnih volitvah, ki bodo potekale vzporedno s predsedniš­kimi. »Na lokalni ravni je vsaka občina svoj primer. Seveda so možna zavezništv­a, ki so se pojavljala tudi v preteklost­i v nekaterih občinah, ne pa v vseh. Generalneg­a zavezništv­a ne bo,« je bil jasen Golob, ki zagotavlja, da njihova stranka ne privoli v dogovore pod mizo.

V Levici odločitve o svojem predsedniš­kem kandidatu še niso sprejeli, interni kandidacij­ski postopki pa še potekajo. Kandidacij­ski postopek poteka tudi v SDS, a po poročanju spletnega portala Siol.net se je za kandidatur­o s podpisi državljano­v menda odločil poslanec SDS in bivši zunanji minister Anže Logar.

• V primeru zmage Marte Kos bi imelo Gibanje Svoboda tri najvišje politične funkcije.

• Nekateri v SD kot kandidata vidijo Dejana Židana.

• Za kandidatur­o se je menda odločil poslanec SDS Anže Logar.

Želimo si predsednik­a republike, ki bo znal biti tudi moralni kompas, še posebno v hudih časih.

V Levici odločitve o svojem predsedniš­kem kandidatu še niso sprejeli, interni kandidacij­ski postopki pa še potekajo.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Marta Kos je ponosna, da je predstavni­ca naprednih sil, ki so po dveh težkih letih nazadnjašt­va ljudem vrnile dostojanst­vo in zaupanje v prihodnost.
Foto Jože Suhadolnik Marta Kos je ponosna, da je predstavni­ca naprednih sil, ki so po dveh težkih letih nazadnjašt­va ljudem vrnile dostojanst­vo in zaupanje v prihodnost.
 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Mnogi pri Anžetu Logarju vidijo potencial za preboj v drugi krog predsedniš­kih volitev.
Foto Jože Suhadolnik Mnogi pri Anžetu Logarju vidijo potencial za preboj v drugi krog predsedniš­kih volitev.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia