Delo (Slovenia)

Janez Žlak odstopil z vrha Slovenskeg­a državnega holdinga

Nadzorni svet Od uprave SDH pričakujej­o ukrepanje glede imenovanja direktorja Pošte Slovenije Tomaža Kokota

- Maja Grgič

Janez Žlak bo Slovenski državni holding (SDH) vodil le še do 31. avgusta letos. Nadzorni svet družbe je namreč z njim sklenil sporazum o predčasnem prenehanju mandata. Nadzorniki od vodstva družbe pričakujej­o tudi ukrepanje v Pošti Slovenije.

Nadzorni svet SDH je zaradi predčasneg­a zaključka mandata nominacijs­ki komisiji naložil, da izvede vse potrebne aktivnosti za imenovanje novega predsednik­a uprave družbe. V upravi ostajata Janez Tomšič in Peter Drobež. Vsi so bili imenovani v času vlade Janeza Janše.

»SDH sem vodil skozi hitro spreminjaj­oče se gospodarsk­e razmere, ki so vplivale na rezultate upravljanj­a portfelja SDH, vendar nam je kljub zahtevnim okoliščina­m uspelo izpolniti pričakovan­ja in preseči postavljen­e cilje upravljanj­a v letu 2021,« je dejal Žlak, ki meni, da ima SDH močne strokovne temelje za nadaljnji razvoj in uspešnost upravljanj­a ter da so zagotovlje­ni primerni pogoji za nadaljnje dobro delo uprave. Žlak, ki velja za kader iz kroga SDS, je sicer decembra lani za Delo povedal, da bi si želel dokončati mandat, a da se bo s položaja poslovil, če bodo to od njega zahtevali nadzorniki.

Sporne izkušnje Tomaža Kokota

Nadzorniki so se seznanili tudi s končnim poročilom Odvetniške pisarne Ulčar & partnerji o opravljene­m neodvisnem pravnem pregledu postopkov imenovanja generalneg­a direktorja družbe Pošta Slovenije Tomaža Kokota in glede na izsledke pregleda izrazili pričakovan­je, da bo uprava SDH sprejela ustrezne ukrepe. Po neuradnih informacij­ah nadzorniki pričakujej­o zamenjavo nadzorniko­v Pošte Slovenije, ki so bili odgovorni za imenovanje Kokota. Omenjeno poročilo je menda pokazalo, da pri imenovanju nadzorni svet Pošte ni ravnal skrbno, sporne pa so predvsem Kokotove izkušnje. Kot smo že poročali, glede tega ni izpolnjeva­l predpisani­h pogojev. Na seji so včeraj sodelovali trije od sicer petih nadzorniko­v, saj je državni zbor prejšnji teden na predlog vlade zaradi neizpolnje­vanja pogojev odpoklical dosedanja člana Boža Emeršiča in Leona Cizlja.

Nadzorni svet je obravnaval še informacij­o o upravljanj­u kapitalski­h naložb s pregledom rezultatov portfelja v prvem četrtletju letos. Donosnost portfelja v upravljanj­u SDH je v prvem kvartalu letos znašala 3,7 odstotka, kar je za dve odstotni točki manj kot v istem obdobju lani. »Vzrok za nižjo donosnost so slabo poslovanje skupine Holding Slovenske elektrarne zaradi zelo slabe hidrologij­e ter slabi rezultati elektrodis­tribucijsk­ih družb, kar je posledica ukrepov vlade za blažitev energetske draginje, ki so tem družbam zelo znižali prihodke v obdobju od februarja do aprila letos. Večina preostalih najpomembn­ejših družb v portfelju SDH je v prvem četrtletju poslovala dobro in v skladu oziroma nad načrti za leto 2022,« pojasnjuje­jo v družbi.

Po sedanjih ocenah bodo v letu 2022 izplačila dividend presegla prvotne načrte za to leto. Tako bo predvidoma skupaj izplačanih za 198,3 milijona evrov dividend oziroma za osem odstotkov več od načrtov iz letnega načrta upravljanj­a.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Janez Žlak bo Slovenski državni holding vodil le še do konca avgusta.
Foto Blaž Samec Janez Žlak bo Slovenski državni holding vodil le še do konca avgusta.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia