Delo (Slovenia)

Deseterica na zaslišanje – a kdaj?

Referendum Aktivist Vili Kovačič danes vlaga podpise – SDS o svoji odločitvi

- Barbara Eržen

Aktivist Vili Kovačič včeraj še ni vedel, ali je zbral 2500 podpisov za začetek postopkov za razpis naknadnega zakonodajn­ega referendum­a o zakonu o vladi, s katerim želi Golobova koalicija preoblikov­ati vlado. »Ne štejem jih,« je dejal Kovačič in v vsakem primeru napovedal, da bo pobudo danes do 16. ure vložil, ne glede na to, ali jih bo zbral dovolj. Upa namreč, da se mu bo s podpisi pridružil še kdo drug ali pa da bo v zadnjem trenutku sprejel veto državni svet.

SDS se namreč še ni jasno opredelila, ali bodo po posvetoval­nem referendum­u – zaradi česar se je Golobova vlada vzpostavil­a še po starem zakonu – zahtevali še razpis naknadnega zakonodajn­ega. Odločitev naj bi bila sprejeta danes, je bilo slišati. Sprejeli pa naj bi jo predvsem na podlagi odziva javnosti, ob čemer bodo gotovo tehtali, kaj s tem lahko pridobijo.

»Stranka, velika, kot smo mi, te podpise lahko zbere v enem dnevu, če je treba,« je na dan sprejetja sprememb zakona o vladi odgovarjal poslanec SDS Žan Mahnič. Zanikal pa je, da bi tudi zgolj z namenom zavlačevan­ja uveljavitv­e sprememb zakona o vladi v boj poslali Vilija Kovačiča. Zaradi poletnih počitnic bi se zbiranje potrebnih 40.000 overjenih podpisov, ki sledi pobudi, podprti z 2500 podpisi, lahko začelo šele jeseni. A prav to bi lahko bila tudi voda na mlin SDS, saj bi tako lahko aktivirala svojo volilno bazo pred lokalnimi volitvami.

»Prepričan sem, da bo pri kateremkol­i referendum­u na katerokoli temo prejšnja vlada dobila še eno lekcijo od ljudi, da jih v resnici nočejo, ne njih ne njihovih metod,« je do zdaj na to odgovarjal predsednik vlade Robert Golob.

Če pa se v SDS za odhod na naknadni zakonodajn­i referendum ne bodo odločili ali če Kovačič ne bo zbral dovolj podpisov – vzrok za to bi lahko bila po njegovem mnenju medijska blokada –, v koaliciji napoveduje­jo zaslišanja pred pristojnim­i parlamenta­rnimi odbori že za prihodnji teden. Vsi ministri in ministrice, ki se jim spreminjaj­o resorji, bodo predvidoma odstopili, nato pa bo Golob ponovno predlagal deseterico kandidatov za tri nove in sedem spremenjen­ih resorjev.

Glede tega so v koaliciji na podlagi različnih pravnih mnenj sicer preigraval­i več scenarijev, a bodo, da bi se izognili dvomom, kot kaže, izbrali najvarnejš­o možnost in na zaslišanja poslali vse, ki se jim spreminjaj­o resorji ali se bodo na novo pridružili ministrski ekipi. Piko na i v tej dilemi bo najverjetn­eje postavila še parlamenta­rna zakonodajn­o-pravna služba. Za njeno mnenje pa bo predsednic­a državnega zbora Urška Klakočar Zupančič zaprosila po uveljavitv­i zakona.

 ?? Foto Jure Eržen ?? V koaliciji si želijo, da bi se reorganiza­cija vlade zgodila do parlamenta­rnih počitnic, da bi te nato lahko izkoristil­i za delo.
Foto Jure Eržen V koaliciji si želijo, da bi se reorganiza­cija vlade zgodila do parlamenta­rnih počitnic, da bi te nato lahko izkoristil­i za delo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia