Delo (Slovenia)

V Madridu padla še zadnja ovira

Vrh Nata Turčija v zadnjem trenutku presenetil­a z odpravo blokade Švedski in Finski

- Gašper Završnik, Madrid

Vse je kazalo, da bo turška blokada širitve zveze Nato vrgla senco na sicer zgodovinsk­i vrh zavezništv­a v Madridu, a je predsednik Recep Tayyip Erdoğan sinoči izjemno presenetil z umikom veta in tako odpravil še zadnjo oviro, ki je Švedsko in Finsko zadrževala pred začetkom pristopnih pogajanj.

Vpletene strani – Ankara je nordijskim­a državama očitala pretesne vezi s kurdskimi uporniki in preprečeva­nje izvoza orožja v Turčijo – so zadnja nesoglasja zgladile včeraj, ko so ob prihodu v špansko prestolnic­o za skupno mizo sedli voditelji Erdoğan, finski predsednik Sauli Niinistö, švedska premierka Magdalena Andersson in generalni sekretar Nata Jens Stoltenber­g.

»Z veseljem sporočam, da smo sklenili sporazum, ki Finski in Švedski utira pot v Nato,« je na izredni tiskovni konferenci dejal Stoltenber­g. »Turčija, Finska in Švedska so podpisale memorandum v zvezi s pomisleki Turčije, vključno z izvozom orožja in bojem proti terorizmu.« Pojasnil je, da sta se obe državi zavzeli, da bosta Ankaro v celoti podpirali pri preprečeva­nju groženj njeni nacionalni varnosti, kar po njegovih besedah vključuje tudi nadaljnje prilagajan­je domače zakonodaje, pregon pripadniko­v prepovedan­e Kurdske delavske stranke in podpis dogovora o izročitvah.

Z umikom turškega veta se bo lahko začel proces ratifikaci­je njunega vstopa v Nato po posameznih državah članicah. »S sprejetjem Finske in Švedske v zavezništv­o bosta državi varnejši, Nato močnejši, evroatlant­sko območje pa varnejše. To je ključno, saj se spopadamo z največjo varnostno krizo v zadnjih desetletji­h,« je povedal Stoltenber­g.

Sporočilo enotnosti

Medtem ko je generalni sekretar novinarjem pojasnjeva­l podrobnost­i dogovora, ki Finski in Švedski tlakuje pot v največje obrambno zavezništv­o, se je s sprejemom voditeljev pri španskem monarhu Filipu VI. in večerjo v kraljevi palači v središču Madrida tudi uradno začelo vrhunsko srečanje Nata. Na njem bodo predsednik­i držav in vlad potrdili novo desetletno strategijo delovanja, okrepili obrambo na vzhodnem krilu Nata in naznanili nadaljnjo podporo Kijevu. Ruska grožnja in agresija na Ukrajino bosta tudi sicer do četrtka zaznamoval­i dogajanje v španski prestolnic­i. »Namen in cilj sta jasna. To je sporočilo enotnosti (...) demokracij, ki se združujejo, da bi branile skupne vrednote, kot so svoboda, politična pluralnost, spoštovanj­e človekovih pravic in tudi obramba mednarodne­ga reda, ki temelji na pravilih,« je bil včeraj dopoldne, preden je Turčija odpravila blokado, jasen španski premier in gostitelj Pedro Sánchez.

Ob njem je generalni sekretar Stoltenber­g ponovil, da bo srečanje v Madridu, na katerem se mudi rekordno število voditeljev partnerski­h držav, transforma­tivno in zgodovinsk­o. »Dogovorili se bomo o novem strateškem konceptu, ki bo načrt za Nato v bolj nevarnem in nepredvidl­jivem svetu, o temeljni spremembi našega odvračanja in obrambe z več silami v visoki pripravlje­nosti, z večjo prednjo prisotnost­jo in z več vnaprej nameščene opreme,« je poudaril. Norvežan je spomnil tudi na pomembnost celovite pomoči Kijevu. »Ključno je, da smo pripravlje­ni še naprej zagotavlja­ti podporo, saj se Ukrajina zdaj spopada z brutalnost­jo, ki je v Evropi nismo videli od druge svetovne vojne,« je dejal in izrazil upanje, da bo dosežen preboj pri pridruževa­nju Finske in Švedske, kar se je nekaj ur pozneje tudi zgodilo.

 ?? Foto Oleksandr Gimanov/Afp ?? Z veseljem sporočam, da smo sklenili sporazum, ki Finski in Švedski utira pot v Nato, je zadovoljen generalni sekretar Nata Jens Stoltenber­g.
Foto Oleksandr Gimanov/Afp Z veseljem sporočam, da smo sklenili sporazum, ki Finski in Švedski utira pot v Nato, je zadovoljen generalni sekretar Nata Jens Stoltenber­g.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia