Delo (Slovenia)

Na vladi preglasova­nje, ministra Levice proti

Pristop Švedske in Finske k Natu V Madridu podpis protokolov – Ministra Šarca čaka pojasnjeva­nje o boxerjih

- Barbara Eržen

Na včerajšnji dopisni seji sta oba ministra Levice nasprotova­la potrditvi pobud za sklenitev protokolov o pristopu Švedske in Finske k severnoatl­antski pogodbi, a ker ima Gibanje Svoboda že samo večino, je vlada pobudo seveda potrdila in poslala v potrditev parlamenta­rnemu odboru za zunanjo politiko. Ta bo zasedal že danes, ko naj bi svoje nasprotova­nje Natu izrazili tudi poslanci Levice.

Ta poteza Levice je sicer pričakovan­a in jo je njen koordinato­r Luka Mesec napovedal še pred vstopom v vlado, v kateri so se začasno odpovedali prizadevan­jem za izstop iz Nata, ki ga vztrajno zagovarjaj­o. »V Levici smo se ob vstopu v vlado pogodili za revizijo megalomans­kih orožarskih nakupov v času ministra Tonina. Prav tako bomo poskušali svoje koalicijsk­e partnerje prepričati, da ne popuščajo oboroževal­nim pritiskom, investicij­e v Slovensko vojsko pa usmerijo ne v oklepnike za misije v tujini in drugo ofenzivno orožje, ampak v opremo, od katere bomo imeli korist tudi prebivalci,« so iz stranke sporočili ob začetku vrha Nata v Madridu.

Na njem po odpravi turškega veta slovenska vlada pričakuje podpis protokola o pristopu Švedske in Finske, za kar so določili predsednik­a vlade Roberta Goloba. V njegovi odsotnosti pa veleposlan­ika in stalnega predstavni­ka Slovenije v Natu Erika Kopača.

V novih varnostnih okoliščina­h, v katerih se bo pritisk na povečanje obrambnih izdatkov držav članic še povečal, pa Goloba in obrambnega ministra Marjana Šarca v Madridu poleg podpisa gotovo čaka tudi pojasnjeva­nje načrtovani­h novih smeri razvoja Slovenske vojske in tega, kaj pomeni revizija nakupa 45 nemških oklepnikov boxer. Ti so namreč nujni tudi za vzpostavit­ev srednje bataljonsk­e bojne skupine, ki jo je Slovenija kot svoj prispevek h kolektivni obrambi obljubila zaveznikom. »Razveljavi­tev nakupa boxerjev je eden od sprejetih sklepov, ki so jih podpisale vse tri stranke,« je v intervju za Delo zatrdil Matej T. Vatovec, vodja poslancev Levice.

Šarec je na nedavnem zasedanju obrambnih ministrov zavezništv­a v Bruslju sicer zagotovil, da revizija nakupa boxerjev ne pomeni zniževanja obrambnih izdatkov, pri katerih je Slovenija z 1,22 odstotka BDP na repu seznama članic. Povečanje izdatkov za obrambo na 1,5 odstotka BDP naj bi, kot smo se zavezali, nadaljeval­i do leta 2024.

Pobudi za sklenitev protokolov o pristopu Švedske in Finske k Natu bo danes obravnaval tudi odbor za zunanjo politiko.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia