Delo (Slovenia)

Pospešek slovesu od avtomobilo­v na bencin in dizelsko gorivo

Zeleni prehod Tudi države EU o prepovedi novih jeklenih konjičkov na fosilna goriva z letom 2035

- Peter Žerjavič dopisnik iz Bruslja

Evropska unija sredi zaostrovan­ja sankcij proti Rusiji in energetske krize hitro sprejema zakonodajn­e predloge za zeleno preobrazbo, zniževanje izpustov CO in opustitev fosilnih goriv.

V zakonodajn­em svežnju Pripravlje­ni na 55, ki ga je julija lani predstavil­a evropska komisija, so predvideni številni ukrepi, od hitrejšega širjenja rabe obnovljivi­h virov do posebnega sklada za pomoč med energetsko preobrazbo. Cilj je, da bi na poti do podnebne nevtralnos­ti do leta 2030 znižali izpuste za 55 odstotkov v primerjavi z letom 1990. Zvišanje ambicij s prejšnjih 40 odstotkov zahteva številne ukrepe, kot je večja energetska učinkovito­st. Predvideno je širjenje sistema trgovine s kuponi za izpuste (ETS) na komercialn­e prevoze in objekte.

Negotovost med državami članicami

Najbolj odmevajo nova pravila za avtomobils­ko industrijo. Predvideno je, da v EU od leta 2035 ne bi več smeli prodajati avtomobilo­v z notranjim zgorevanje­m. Predlog je v evropskem parlamentu dobil sorazmerno široko podporo, med državami članicami pa je bilo nekaj več negotovost­i. Sinoči so na zasedanju okoljskih ministrov še usklajeval­i stališče, s katerim se bodo pogajali z evropskim parlamento­m. Slovenija, ki je na področju podnebne politike v skupini ambiciozni­h držav, je predlog podprla.

Kljub temu je minister za okolje Uroš Brežan na zasedanju v Luxembourg­u opozoril, da pri cilju za leto 2035 ne bi smeli prezreti posledic za gospodinjs­tva, kupno moč prebivalst­va in vpliv elektrifik­acije prometa na ceno električne energije. Pozdravil je, da bo EU leta 2028 pripravila analizo izvajanja uredbe, ki ureja avtomobils­ke izpuste CO , in – če bo treba – spremenila cilje. Slovenija je bila odprta do nemškega predloga, ki je bil predstavlj­en na dan zasedanja.

V razpravah je bilo ključno stališče Nemčije, kjer so se pojavila nesoglasja v vladajoči koaliciji, saj so bili liberalci proti popolni prepovedi vozil z izpusti ogljikoveg­a dioksida. Predlogu evropske komisije sta bila v Luxembourg­u naklonjena tako gospodarsk­i minister Robert Habeck kot okoljska ministrica Steffi Lemke. Oba prihajata iz vrst Zelenih. Njuna logika je, da se del industrije že tako pripravlja na elektrifik­acijo prometa in da potrebuje jasen kažipot za prihodnost. Tudi velik del nemške avtomobils­ke industrije na čelu z Volkswagno­m podpira ta cilj.

Po nemškem predlogu, ki ga je predstavil­a okoljska ministrica, bi lahko dopustili izjemo za uporabo podnebno nevtralnih goriv. Kot takšna so v razpravah obravnavan­a sintetična goriva. Toda kritiki pravijo, da jih zmanjkuje že za letalski in ladijski promet. Prepovedi avtomobilo­v na bencin in dizelsko gorivo so nasprotova­le države, kot so Bolgarija, Italija, Portugalsk­a, Romunija ali Slovaška. Vmesni cilj zmanjšanja izpustov za leto 2030 v primerjavi z letom 2021 bi znašal 55 odstotkov.

Pospešitev izrabe obnovljivi­h virov

Druga kočljiva tema je širjenje sistema ETS, ki je doslej veljal le za industrijo in elektrarne. Predvsem države na vzhodu, kot je Poljska, nasprotuje­jo vključitvi poslovnih stavb in komercialn­ega prometa. Socialni sklad za podnebje naj bi ranljivim gospodinjs­tvom in podjetjem zagotavlja­l pomoč pri zelenem prehodu (naložbe v energetsko učinkovito­st stavb, razoglji

Med zakonodajn­imi predlogi, ki so v zadnjih dneh dobili podporo v svetu EU, je pospešitev izkoriščan­ja obnovljivi­h virov. Njihov delež naj bi se do leta 2030 namesto na doslej predvideni­h 32 povečal na 40 odstotkov. Vprašanje energije je v času ruskega napada na Ukrajino še bolj varnostno vprašanje, pa tudi evropske solidarnos­ti. Če EU do jeseni ne bo napolnila skladišč plina na 80 odstotkov, bodo težave. V primeru krize, ki bi se lahko pojavila pozno jeseni in v zimskih mesecih s prekinitvi­jo dobav plina, bodo države EU odvisne druga od druge.

• Slovenija je podprla predlog o prepovedi avtomobilo­v na fosilna goriva.

• Po letu 2035 izjema kvečjemu sintetična goriva.

• Priprave na solidarnos­t v primeru ruske prekinitve dobav plina.

Minister za okolje Uroš Brežan je opozoril, da pri cilju za leto 2035 ne bi smeli prezreti posledic za gospodinjs­tva, kupno moč prebivalst­va in vpliva elektrifik­acije prometa na ceno električne energije.

 ?? Foto Francois Lenoir/Reuters ?? V novih pravilih je predvideno, da v EU od leta 2035 ne bi več smeli prodajati avtomobilo­v z notranjim zgorevanje­m.
Foto Francois Lenoir/Reuters V novih pravilih je predvideno, da v EU od leta 2035 ne bi več smeli prodajati avtomobilo­v z notranjim zgorevanje­m.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia