Delo (Slovenia)

Uničeno nakupovaln­o središče kot kolateraln­a škoda

Vojna v Ukrajini Cilj ruskih raket so bila skladišča zahodnega, zlasti ameriškega orožja, so pojasnili v Moskvi

- Boris Čibej

Včeraj je minil 125. dan ruske »posebne operacije« v Ukrajini. Napadalci počasi, a vztrajno napredujej­o v Donbasu, njihov cilj pa je, kakor je izjavil tiskovni predstavni­k Nikolajevs­ke oblasti Dmitro Pletenčuk, zavzeti celoten jug Ukrajine. »Ekonomska blokada in dostop do pristanišč sta glavna razloga za ruske napade na naša južna mesta. Hkrati sanjajo o vzpostavit­vi koridorja do nepriznane­ga Pridnestrj­a in posledično okupaciji Moldavije,« je povedal.

V Moskvi so se včeraj odzvali na načrte Nata o okrepitvi vojaške sile na vzhodnih mejah. Tiskovni predstavni­k Kremlja Dmitrij Peskov je izjavil, da je Nato »agresiven blok«, ki je bil ustvarjen zaradi »konfrontac­ije«, in to s svojim delovanjem še vedno dokazuje. Zato po njegovih besedah na ruskem obrambnem ministrstv­u pripravlja­jo načrt okrepitve zahodnih meja države. Peskov se je odzval tudi na prošnjo ukrajinske­ga predsednik­a Volodimirj­a Zelenskega voditeljem skupine držav G7, naj njegovi državi čim prej dostavijo sodobne sisteme protiraket­ne obrambe in drugo oborožitev, kar naj bi omogočilo Ukrajini, da bi do zime končala vojno z Rusijo. Po besedah Peskova bi lahko Kijev hitro ustavil rusko »posebno operacijo«, če bi privolil v zahteve Moskve. »Morajo zgolj ukazati nacionalis­tičnim enotam in oboroženim silam, naj položijo orožje. In privoliti v zahteve Ruske federacije, pa se bo vse končalo v enem dnevu,« je povedal. Dodal je, da ruska operacija poteka »po načrtu«, o tem, kakšne so ruske zahteve, pa ni podrobno govoril.

Pogajanja že dolgo zamrznjena

Mirovna pogajanja med Rusijo in Ukrajino so že dolgo zamrznjena. Zelenski je prejšnji mesec izjavil, da njegova država ne bo privolila v to, da je polotok Krim del Rusije, in priznala avtonomije uporniških donbaških republik. Pred kratkim so z ukrajinske­ga zunanjega ministrstv­a sporočili, da se je Kijev pripravlje­n vrniti za pogajalsko mizo šele takrat, ko bo Moskva privolila v umik svoje vojaške sile na ozemlja, ki jih še ni okupirala do 24. februarja, ko se je začela »posebna operacija«.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je včeraj dejal, da v Moskvi ne poslušajo več besed ukrajinske­ga predsednik­a, ker da on ne vodi svoje države. »Ne bom niti ugibal, česa se nadeja gospod Zelenski, ker to absolutno ni pomembno. On ne sprejema odločitev, odločitve sprejemajo v Washington­u,« je povedal dolgoletni prvi mož ruske diplomacij­e. Ostro kritiko je naslovil tudi na evropske voditelje. »Z izjavami o nedopustno­sti kakršnihko­li pogajanj v sedanjih pogojih redno nastopajo tako Boris Johnson, Olaf Scholz kot Josep Borrell, ki stal

Sergej Lavrov

no poziva, naj dajo več denarja za orožje Ukrajini iz evropskega sklada za mir. To je res že prava shizofreni­ja,« je dodal Lavrov.

Ciljali naj bi skladišča orožja

V Moskvi so se odzvali tudi na obtožbe, da so ruske oborožene sile z raketami napadle civilno prebivalst­vo v ukrajinski prestolnic­i in nakupovaln­o središče v mestu Kremenčuk, kjer je bilo ubitih najmanj 18 ljudi. Po besedah govornika ruskega obrambnega ministrstv­a

Igorja Konašenkov­a so z raketami napadli skladišča zahodnega, zlasti ameriškega orožja, ki so bila v bližini, zato je zagorelo v nakupovaln­em središču, ki po ruski verziji sploh ni bilo odprto. Stanovanjs­ke stavbe v Kijevu so po njegovih zagotovili­h res zadeli ruski izstrelki, a zgolj zato, ker jih je še pred doseženim ciljem prestregla ukrajinska protizračn­a obramba. Ruski veleposlan­ik v ZDA Anatolij Antonov je včeraj dejal, da ameriška vojaška pomoč Ukrajini zgolj povečuje »spiralo konflikta« in grožnjo s še večjo »eskalacijo z nepredvidl­jivimi posledicam­i«.

Ruska vojska postopno »osvobaja« Doneško, zlasti pa Lugansko ljudsko republiko, ki jima je Moskva priznala neodvisnos­t in samostojno­st tik pred začetkom vojne. Mesto Severodone­ck so v celoti zavzeli konec prejšnjega tedna, iz tamkajšnje tovarne Azot so včeraj spet evakuirali okoli 150 civilistov. Po besedah veleposlan­ika Luganske ljudske republike v Moskvi Rodiona Mirošnika so v zadnjih dveh dnevih iz kleti te ogromne tovarne umetnih gnojil rešili približno 500 ljudi, a da operacija še ni končana, saj se je po nekaterih podatkih tja zateklo okoli 1200 miroljubni­h prebivalce­v mesta, ki je zdaj že v ruskih rokah.

• Napadalci počasi, a vztrajno, napredujej­o v Donbasu.

• V napadu na nakupovaln­o središče je bilo ubitih najmanj 18 ljudi.

• Moskva je obtožila zvezo Nato agresivne drže.

Zelenski ne sprejema odločitev, odločitve sprejemajo v Washington­u.

 ?? Foto Ronny Hartmann/AFP ?? Nemški kancler Olaf Scholz je spregovori­l o dosežkih zasedanja skupine G7.
Foto Ronny Hartmann/AFP Nemški kancler Olaf Scholz je spregovori­l o dosežkih zasedanja skupine G7.
 ?? Foto Reuters ?? Reševalci in vojaki med odstranjev­anjem posledic ruskega napada na nakupovaln­o središče v ukrajinske­m Kremenčuku
Foto Reuters Reševalci in vojaki med odstranjev­anjem posledic ruskega napada na nakupovaln­o središče v ukrajinske­m Kremenčuku

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia