Delo (Slovenia)

Škotski nacionalis­ti bi ponovili referendum o neodvisnos­ti

Združeno kraljestvo Regionalna vlada pod vodstvom Nicole Sturgeon bi novo glasovanje rada organizira­la oktobra prihodnje leto

- Jure Kosec

Osem let zatem, ko so škotski volivci z jasno večino glasov zavrnili možnost odcepitve od Združenega kraljestva, jim želi regionalna vlada pod vodstvom Škotske narodne stranke (SNP) dati novo priložnost za izrekanje o vprašanju neodvisnos­ti. V regionalni parlament je vložila predlog zakona o ponovitvi referendum­a, ki bi ga rada organizira­la 19. oktobra prihodnje leto. »Odločena sem zagotoviti postopek, ki bo omogočil Škotom, da na zakonitem in ustavnem referendum­u izrazijo svoje mnenje,« je v govoru pred poslanci regionalne­ga parlamenta v Edinburgu naznanila škotska prva ministrica Nicola Sturgeon na dan, na katerega bodo morda gledali kot na začetek nove velike notranjepo­litične preizkušnj­e za Združeno kraljestvo.

Od referendum­a, na katerem so udeleženci s 55 odstotki glasov podprli obstanek Škotske v skupni državi, je minilo manj kot desetletje. Tako nasprotnik­i kot zagovornik­i neodvisnos­ti so se med referendum­sko kampanjo načeloma strinjali, da bi moral izid veljati najmanj eno generacijo. Toda položaj se je po mnenju vladajoče škotske stranke od takrat tako spremenil – med drugim z izstopom Združenega kraljestva iz Evropske unije –, da je novo izrekanje o tem vprašanju neizogibno.

Ponovitev referendum­a si želijo izvesti kmalu oziroma do konca mandata aktualnega škotskega parlamenta. Za cilj so si postavili datum 19. oktober 2023. Kot so na twitterju zapisali predstavni­ki SNP, gre za simbolično izbiro: na ta dan leta 1781 je namreč britanska vojska doživela poraz v ameriškem Yorktownu, ki so ga zgodovinar­ji označili za efektiven konec ameriške vojne za neodvisnos­t.

Zakonske ovire za uresničite­v ambicij

Toda za uresničite­v ambicij bodo škotski nacionalis­ti tako kot leta 2014 potreboval­i soglasje britanske vlade oziroma potrditev vrhovnega sodišča, da nov referendum ni v nasprotju z zakonom. Vlada Nicole Sturgeon se je zato že obrnila na najvišji britanski sodni organ, od katerega pričakuje jasen signal o zakonitost­i predloga zakona, ki bi med drugim omogočil izvedbo glasovanja v drugi polovici mandata.

Če bosta tako britanska vlada kot sodišče zavrnila možnost ponovitve referendum­a, je prva ministrica napovedala, da se bo SNP na prihodnje regionalne volitve podala z eno samo ambicijo – zagotoviti škotsko neodvisnos­t – in volitve spremenila v de facto referendum.

Analitiki in nekateri pravni strokovnja­ki so po razkritju načrtov podvomili o tem, ali se bo račun škotskih nacionalis­tov na koncu izšel. Večje nervoze ni bilo občutiti niti v Londonu. Britanska vlada ni obširno komentiral­a napovedi ponovitve referendum­a. Njeni predstavni­ki so zgolj dali vedeti, da novemu glasovanju o neodvisnos­ti nasprotuje­jo in da bodo počakali na mnenje vrhovnega sodišča. Z Downing Streeta so poslali sporočilo, da bi morala biti škotska vlada osredotoče­na na vprašanja, »ki so za ljudi resnično pomembna«.

Po pričakovan­jih so se veliko bolj odločno na napoved odzvale opozicijsk­e stranke v škotskem parlamentu. Vodja torijcev na Škotskem Douglas Ross je SNP obtožil vračanja k svoji priljublje­ni »obsesiji«, namesto da bi se ukvarjala z vsakdanjim­i problemi ljudi. Vsaj tako kritičen ton je ubral tudi Anas Sarwar, vodja škotskih laburistov, ki je Nicoli Sturgeon očital, da med škotskim narodom ustvarja nov razdor.

• Leta 2014 je 55 odstotkov volivcev glasovalo proti neodvisnos­ti.

• O zakonitost­i referendum­a bo odločalo vrhovno sodišče.

• SNP je pripravlje­na spremeniti naslednje volitve v de facto referendum.

 ?? Foto Russell Cheyne/Reuters ?? Škotska prva ministrica Nicola Sturgeon je v regionalne­m parlamentu predstavil­a vladne načrte o ponovitvi referendum­a iz leta 2014.
Foto Russell Cheyne/Reuters Škotska prva ministrica Nicola Sturgeon je v regionalne­m parlamentu predstavil­a vladne načrte o ponovitvi referendum­a iz leta 2014.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia