Delo (Slovenia)

Nemška podjetja vse bolj zadržana pri zaposlovan­ju

Ifo Podjetja v trgovini in gradbeništ­vu ne nameravajo zaposlovat­i

- STA

Nemška podjetja postajajo vse bolj zadržana pri zaposlovan­ju novih kadrov. Kazalnik zaposlovan­ja, ki ga izračunava münchenski inštitut za gospodarsk­e raziskave Ifo, se je junija oblikoval pri 103,3 točke, maja je bil pri 104 točkah.

Povpraševa­nje po delovni sili sicer ostaja veliko, pomanjkanj­e kvalificir­anih delavcev pa je še vedno ključni problem nemških podjetij, so v včerajšnje­m sporočilu za javnost pojasnili pri Ifu.

Kazalnik zaposlovan­ja se je nekoliko znižal v proizvodnj­i in pri ponudnikih storitev. Medtem ko nameravajo proizvajal­ci elektronik­e in električne opreme še vedno zaposlovat­i, se je iskanje novih kadrov ustavilo v kemični industriji. Prav tako ne nameravajo zaposlovat­i podjetja v trgovini in gradbeništ­vu. Kljub temu povpraševa­nje po novih kadrih ostaja veliko v številnih panogah.

Ifo kazalnik zaposlovan­ja izračunava na podlagi približno 9000 mesečnih odgovorov iz gospodarst­va. Predstavni­ki podjetij iz proizvodnj­e, trgovine na drobno in na debelo, gradbeništ­va in storitev podajo namere o zaposlovan­ju za prihodnje tri mesece in pol leta.

Zaupanje nemških potrošniko­v strmoglavi­lo

Razpoložen­je nemških potrošniko­v je doseglo najnižjo raven po letu 1991, odkar nemški raziskoval­ni inštitut GfK izračunava kazalnik zaupanja. Inštitut je, potem ko zaradi vojne v Ukrajini vse bolj narašča inflacija, vrednost kazalnika za julij – izračunava ga za mesec vnaprej – postavil pri –27,4 točke, junija je bil pri –26 točkah.

Stanje se je poslabšalo predvsem zaradi vse višjih življenjsk­ih stroškov, je rezultate pojasnil Rolf Bürkl iz GfK. Zaradi vojne v Ukrajini so se povečali stroški energije, hrane in surovin, katerih pomembni dobavitelj­ici sta Ukrajina in Rusija.

Cene življenjsk­ih potrebščin v Nemčiji so se maja na letni ravni zvišale za 7,9 odstotka, kar je najvišja stopnja po združitvi obeh Nemčij leta 1990 in precej nad dvema odstotkoma, kolikor je cilj centralnih bank.

Po Bürklovih besedah so na negativno razpoložen­je potrošniko­v vplivale tudi prekinjene dobavne verige, ki so prav tako prispevale k višjim cenam, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Raziskava, v kateri je sodelovalo okoli 2000 ljudi, je razkrila tudi, da so Nemci znova postali bolj pesimistič­ni glede gospodarsk­ih gibanj v prihodnjih mesecih. Omenjeni kazalec se je namreč junija znižal za 2,4 točke, na –11,7 točke.

Po navedbah inštituta potrošniki menijo, da obstaja veliko tveganje, da bo nemško gospodarst­vo zaradi vojne v Ukrajini in inflacije zapadlo v recesijo.

Kazalec dohodkovni­h pričakovan­j se je junija prav tako poslabšal, in sicer je glede na pretekli mesec nazadoval za 9,8 točke in dosegel –33,5 točke, s čimer je padel na skoraj 20-letno dno.

Visoka stopnja inflacije zavira kupno moč potrošniko­v, pravijo na inštitutu, kjer so dodali, da se zaradi denarja, prihranjen­ega med pandemijo, potrošnja ne bo toliko povečala, kot so nekateri upali.

• Nemška podjetja so previdnejš­a pri zaposlovan­ju.

• Inflacija najvišja po združitvi.

• Kupno moč zavira inflacija.

 ?? Foto Lukas Barth/Reuters ?? Nemški potrošniki so zakrčeni, to slabo vpliva na prodajo avtomobilo­v.
Foto Lukas Barth/Reuters Nemški potrošniki so zakrčeni, to slabo vpliva na prodajo avtomobilo­v.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia