Delo (Slovenia)

Pod drobnogled­om črnogradit­elji v Istri

Preiskave V domnevne nezakonito­sti menda vpleteni tudi Slovenci

-

Hrvaški urad za preprečeva­nje korupcije in organizira­nega kriminala (Uskok) je včeraj v sodelovanj­u z istrskimi kriminalis­ti opravil več hišnih preiskav. Te so povezane z nezakoniti­mi gradnjami in zlorabo položaja na področju prostorske­ga načrtovanj­a v mestu Vodnjan. Del preiskave so tudi slovenski lastniki vikendov.

Hrvaška policija je skopo pojasnila, da potekajo preiskave »zaradi nezakoniti­h legalizaci­j gradbenih objektov pa tudi kaznivih dejanj zoper službene dolžnosti«. Kazniva dejanja so se zgodila med letoma 2014 in 2019.

Kriminalis­ti v akciji pod kodnim imenom Dorina preiskujej­o 26 ljudi na treh ravneh, od tega so jih prijeli 15 (14 iz Istre in enega z Reke), poročajo hrvaški mediji. Prvo skupino sestavljaj­o lastniki zemljišč, ki so v zadnjih desetih letih legalizira­li svoje nezakonite gradnje, drugo posredniki, med katerimi so zlasti geodeti in projektant­i, tretjo pa zaposleni iz mestne uprave v Vodnjanu, ki so te primere vodili (nekdanji načelnik urada državne uprave v istrski županiji, nekdanja voditeljic­a vodnjanske­ga oddelka za prostorsko načrtovanj­e in gradnjo ter nekdanji voditelj urada državne uprave Istrske županije).

V preiskavi naj bi se po informacij­ah hrvaških medijev znašli tudi slovenski državljani, ki so legalizira­li objekte v Peroju ob Barbarigi. Preiskoval­ci so nekaterim od njih včeraj zgodaj zjutraj sporočili, naj nujno pridejo na zaslišanje na Reko.

Iz urada načelnika istrske policijske uprave smo prejeli precej nedoločen odgovor na vprašanja o stopnji vpletenost­i slovenskih državljano­v. »Ker kriminalis­tična preiskava poteka, v tem trenutku zaradi zaščite njenega nadaljnjeg­a poteka ne moremo odgovoriti na vaša vprašanja.« I. R., T. Š.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia