Delo (Slovenia)

Odlagali (ne)ustrezni material za gradnjo nasipa

Komenda Direkcija za vode bo preverila ustreznost odloženega materiala ob potoku Tunjščica – Krivi tudi občani

- Bojan Rajšek

Za celovito protipopla­vno varnost pretežnega dela komendske občine bo država oziroma Direkcija za vode (DRSV) zgradila suhi zadrževaln­ik na potoku Tunjščica. Naložba je ocenjena na dobre štiri milijone evrov. Toda, pri tem se je nepričakov­ano že zapletlo, Na območju, predvidene­m za postavitev brane, je bila namreč odložena zelo velika količina materiala, ki ga bodo pristojne službe analiziral­e in ugotovile primernost nasutja za vgradnjo v nasip. Postavitev zadrževaln­ika je strateško pomembna tako za razvoj tamkajšnji­h naselij kot tudi za širitev osnovne šole v Mostah, ki poka po vseh šivih.

Potok Tunjščica (ali Tunca) je okoli 14 kilometrov dolg vodotok, ki predstavlj­a levi pritok Pšate in teče mimo naselij Tunjiška Mlaka ter Gore pri Komendi do Most pri Komendi, kjer se izliva v Pšato. Prav ta potoček pa je pred poldrugim desetletje­m ob močnem deževju že ogrozil okoli 170 stanovanjs­kih hiš in ducat podjetij ter tudi gasilski dom in osnovno šolo v Mostah. Na vprašanje, kako daleč je izvedba gradnje suhega zadrževaln­ika, so z direkcije za vode odgovorili, da je izdelan dokument identifika­cije investicij­skega projekta (DIIP) in da je projekt uvrščen v načrt razvojnih programov državnega proračuna. Projekt je sicer že na stopnji priprave dokumentac­ije za izvedbo postopka oddaje javnega naročila za izdelavo idejne zasnove za pridobitev projektnih in drugih pogojev.

Dvom o primernost­i materiala

»Dodatne preverbe za korektno pripravo dokumentac­ije v zvezi z oddajo tega javnega naročila so nastale zaradi nasutja materiala na območju, kjer je predvidena gradnja suhega vodnega zadrževaln­ika, saj je bilo izvedeno pozneje, kot je bila izdelana prvotna dokumentac­ija. V prihodnjih fazah izdelave dokumentac­ije je namreč zelo pomembno, da se ugotovi primernost nasutega materiala za vgradnjo v nasip. V primeru njegove neustrezno­sti se bo treba dogovoriti o nadaljnjih aktivnosti­h, kot je odvoz morebiti nevarnih gradbenih odpadkov, in morebitnih stroških, ki bi s tem nastali,« so pojasnili na direkciji. Na republiške­m okoljskem inšpektora­tu so povedali, da pristojna inšpekcija do zdaj ni prejela nobene prijave glede odlaganja materiala ob potoku Tunjščica. »Novinarska vprašanja bodo obravnavan­a kot prejeta prijava, ki ji bo določena prioriteta skladno z usmeritvam­i za vrstni red obravnave prijav na področju dela inšpektorj­ev za okolje.«

Župan: Odlagali tudi občani

Za postavitev zadrževaln­ika je občina Komenda po besedah župana Stanislava Poglajna že odkupila zemljišča. Material, ki je kot del bodočega zajezitven­ega nasipa za vodo pa je slabo prepusten naravni material, saj je v njem največ glinenega materiala, ki so ga navozili iz okolice opuščenih glinokopov. Nad odloženim materialom je občasno bedel tudi projektant idejne zasnove zadrževaln­ika. Predvidoma bo zgrajen težnostni nasip, ki potrebuje več primernega materiala. »Območje zadrževaln­ika so si na začetku pogovorov o prenosu investicij­e na direkcijo za vode v preteklost­i ogledali tudi njihovi predstavni­ki in pripomb ni bilo oziroma so videno pohvalili. Zato smo prepričani, da bo material ustrezal projektira­nim parametrom v nadaljevan­ju izdelave projektne dokumentac­ije in da zato ne bo zamud pri dokončanju. Prej nasprotno,« je zapisal župan Poglajen. Pri tem pa ga žalosti, da občani to območje uporabljaj­o tudi za priročno odlagališč­e odpadnega materiala. Po njegovem mnenju ti materiali niso primerni za izdelavo nasipa in jih občasno odstranjuj­ejo. Ugotavlja tudi, da je nelegalneg­a odlaganja v zadnjem času nekoliko manj, saj je komendska občina namestila opozorilno tablo in zapornico, ki otežujeta dostop na bodoči nasip.

Izvedba zadrževaln­ika je nujna za zmanjšanje poplavne nevarnosti v Mostah in Suhadolah ter dolvodno ob Pšati tudi za sosednje občine. Dokler zadrževaln­ik, ki naj bi bil zgrajen prihodnje leto, ne bo dokončan, občina Komenda ne more uresničiti ene najnujnejš­ih investicij v Mostah, to je telovadnic­e z dodatnimi učilnicami pri moščanski šoli, dodaja župan Stanislav Poglajen. Po naših informacij­ah so pred desetletje­m odloženi material ob potok navozili iz Poslovne cone Komenda. Naš vir, ki ne želi biti imenovan, tako ne izključuje, da je ob Tunjščici končal tudi del inertnih odpadkov iz suhadolske jame, ki jo mora občina še letos ekološko sanirati.

• Občina Komenda na svoja zemljišča ob potoku odlagala gramoz in glino.

• Direkcija za vode svari pred morebitnim­i nevarnimi gradbenimi odpadki.

• Inšpekcija MOP bo preverila območje nasutja.

 ?? Foto Bojan Rajšek ?? Komendska občina je najprej navozila material, potem pa odlaganje prepovedal­a.
Foto Bojan Rajšek Komendska občina je najprej navozila material, potem pa odlaganje prepovedal­a.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia