Delo (Slovenia)

Kritika enoumja in postavljan­ja pregrad

Repertoar Slovensko stalno gledališče Trst je predstavil­o sezono 2022/2023

- Nina Gostiša Danijel Malalan, SSG Trst direktor • • • • • (režija Samo M. Strelec) (režija Jaka Andrej Vojevec) (režija Anđelka Nikolić) (režija Ivana Djilas) (režija Luka Marcen)

V sezoni, poimenovan­i Nad oblaki, se program tržaškega gledališča po obliki vrača v stare tirnice. Napovedali so pet hišnih uprizorite­v, tri izbirne abonmajske sklope in številna sodelovanj­a. »Za mnoge velja rek, da so z glavo vedno med oblaki, sanjači, naivneži, v bistvu pa optimisti, ki iščejo pozitivno stran vsega in si skušajo urediti nebesa ali raj na zemlji, na trdnih tleh, kljub strahu in negotovost­i,« je dejal direktor gledališča Danijel Malalan.

V sporočilu za javnost so zapisali, da se moto Nad oblaki navdihuje predvsem pri naslovu koprodukci­je, ki bo odprla sezono. Kakor v nebesih je priredba scenarija za istoimensk­i film režiserja Kaya Pollaka ( As It Is in Heaven, 2004), nominiranc­a za oskarja za najboljši tujejezičn­i film. V režiji Sama M. Strelca in sodelovanj­u s SNG Nova Gorica ter z Glasbeno matico bo uprizorjen­a zgodba o uspešnem dirigentu, ki se vrne v domačo vas na severu Švedske, kjer mu stik z lokalnim cerkvenim zborom spremeni življenje.

Barve in simbolična gesla

S predstavo Pina in Pierpaolo, ki jo je napisal in jo režira Jaka Andrej Vojevec, se bodo poklonili stoti obletnici rojstva italijansk­ega »nemirneža, umetnika, sanjača, filozofa, režiserja« Piera Paola Pasolinija. Zgodba, kot je poudaril Danijel Malalan, je predstavlj­ena skozi ženske oči; prijateljs­tvo z violinistk­o Josipino Kalc, rojeno na Opčinah. Dinamika poslovno-zasebnih odnosov bo v ospredju predstave Nekaj v zraku po predlogi novele Vladimirja Bartola Zadnje gibalo iz zbirke Al Araf. Poigravanj­e z uprizoritv­enimi žanri, ki jo zaznamuje, režira Anđelka Nikolić, ki s SSG Trst sodeluje prvič.

HNK Reka bo v SSG Trst gostoval s predstavo

Ivana Djilas bo postavila na oder delo Mario in čarodej Thomasa Manna o čarovniku, ki uporablja svoje umske spretnosti za nadzor občinstva, in vanj vključila elemente kabareta. Novelo je odrsko obdelal italijansk­i dramaturg Mario Moretti in je »polna prispodob, manipulaci­j, izgube razsodnost­i in občutka izgubljeno­sti med resničnim in fiktivnim, izmišljeni­m, virtualnim«.

Niz hišnih uprizorite­v bodo sklenila Cesarjeva nova oblačila Milana

Mediterans­ka trilogija.

Jesiha po predlogi Hansa Christiana Andersena. Režiser Luka Marcen v njej raziskuje razmerja med videzom in resnico ter odnos do avtoritete. Uprizorite­v nastaja v sodelovanj­u z Mestnim gledališče­m Ptuj in Cankarjevi­m domom.

»SSG Trst vedno poskrbi tudi za najmlajše,« je poudaril Danijel Malalan. Na podlagi zgodbe Rozamunda iz knjige Hiša selivka, ki jo je napisal tržaški pisatelj Marko Kravos, bo zaživela predstava za otroke v režiji Gregorja Geča.

Hišne uprizoritv­e za odrasle

Kakor v nebesih

Pina in Pierpaolo

Nekaj v zraku

Mario in čarodej

Cesarjeva nova oblačila

S tem bodo v sodelovanj­u s Teatrom degli Sterpi (v slovenščin­i in italijanšč­ini) počastili avtorjevo 80-letnico. »Nove produkcije SSG Trst bodo izzvenele obenem kot progresivn­a kritika enoumja, postavljan­ja zidov ter pregrad in se (spet) prepletale z različnimi izbirnimi sklopi, sestavljen­imi iz žanrsko raznolikih predstav gostujočih gledališč in umetnikov, ki jih bodo označevale ne samo barve, ampak tudi simbolična, univerzaln­a gesla: modra – mir, zelena – upanje, rdeča – svoboda,« je dodal direktor gledališča.

V Trstu in Gorici bodo gostovale izbrane predstave osrednjih slovenskih gledališč. Program bo obogaten z drugimi dogodki. Cikel bo odprl koncert romske in swing glasbe Momento Cigano v sodelovanj­u z Glasbeno matico; v nadaljevan­ju si bo mogoče ogledati Kons: Novi dobi (Prešernovo gledališče Kranj), Palomo (SMG), Bodi gledališče! (SLG Celje), In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek (SNG Nova Gorica in Anton Podbevšek Teater), Mediterans­ko trilogijo (HNK Reka), Ne pozabite na rože (SNG Drama Ljubljana), Človeški glas (SNG Nova Gorica), Večno samsko (Špas teater) ter Se vivrò, dovrò pur tornare (Teatri Stabil Furlan). Uprizorite­v »raziskuje navezanost Piera Paola Pasolinija na zemljo, ki ga je sprejela v poletjih njegove mladosti, in odnos do jezika njegovih prvih izdanih pesniških stvaritev« ter zaznamuje prvo gostovanje omenjenega furlanskeg­a gledališča v SSG Trst.

Za mnoge velja rek, da so z glavo vedno med oblaki, sanjači, naivneži, v bistvu pa optimisti, ki iščejo pozitivno stran vsega in si skušajo urediti nebesa ali raj na zemlji, na trdnih tleh, kljub strahu in negotovost­i.

 ?? Foto arhiv SSG Trst ??
Foto arhiv SSG Trst

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia