Delo (Slovenia)

Dan, ko sta svetu zavladala Pele in Maradona

Nogomet Na današnji dan sta legendarna zvezdnika iz Brazilije in Argentine prvič postala svetovna prvaka

- Jan Krstovski

Nogometni vrhunec letošnjega leta bo sporedu šele 18. decembra, ko se bo z velikim finalom v Katarju končalo 22. svetovno prvenstvo. Leta 1958 in 1986 je bilo vsega konec že 29. junija, ko sta v Stockholmu oziroma Ciudad de Mexicu na prestol sedli reprezenta­nci Brazilije in Argentine.

Današnji dan ima v zgodovinsk­ih knjigah južnoameri­škega nogometa prav posebno mesto, saj sta si svetovno krono z 28 leti razlike prvič nadela Pele in Diego Maradona. V primeru legendarne­ga Brazilca ne tudi zadnjič, saj je z rojaki še dvakrat osvojil mundial v letih 1962 in 1970, medtem ko se je Maradona moral zadovoljit­i s srebrnim odličjem na SP 1990 v Italiji.

Pele je z rosnimi 17 leti zablestel na največjem odru, dva od svojih skupno šestih golov na SP 1958 je prispeval na finalnem obračunu s Švedsko (5:2). Zadetek za 3:1 še dandanes velja za enega najlepših sploh – v kazenskem prostoru je najprej s tako imenovanim »sombrerom« preigral branilca in nato zatresel mrežo nemočnega Kalleja Svenssona.

»Tisti večer nisem zatisnil očesa, saj me je zanimalo le to, če so rojaki v Braziliji skupaj z mojo družino sploh spremljali tekmo in vedeli, da sem dosegel tista zadetka,« se je v lanskem dokumentar­nem filmu najpomembn­ejše tekme v karieri spominjal Pele, ki ga v 82. letu starosti še naprej pesti nemalo zdravstven­ih težav.

Te so zaznamoval­e tudi zadnja leta življenja Diega Maradone.

Okoliščine njegove smrti 25. novembra leta 2020 še vedno burijo duhove in ravno pred nekaj dnevi je postalo jasno, da se bo osem osebnih zdravnikov znašlo na zatožni klopi zaradi domnevne malomarnos­ti. Predzadnji junijski dan bo v Argentini prebudil veliko lepše spomine na SP v Mehiki, kjer je Maradona po mnenju mnogih dosegel najlepši gol v zgodovini svetovnih prvenstev v četrtfinal­u proti Angliji, še pred nepozabnim slalomom skozi obrambo Otočanov pa je vratarja Petra Shiltona matiral s pomočjo »božje roke«. V finalu pred točno 36 leti pa je bil z golom za zmago nad Zahodno Nemčijo s 3:2 junak Jorge Burruchaga.

»Diego nas je prepričal, da lahko preigra tudi smrt. Ni si zaslužil oditi na takšen način,« se je zvezdnika, s katerim se je veliko bolje ujel na kot izven zelenic, spominjal Burruchaga. »Pred zadetkom proti Angliji mi je pomežiknil, kot da mi bo podal, a je naredil še eno finto. Če je bil prvi neregulare­n, je bil drugi gol vreden treh ali štirih.

Zelenica je bila katastrofa­lna – se zavedate, kako težko je bilo teči z žogo?«

• Nogometni svetovni prvenstvi 1958 in 1986 sta se končali že 29. junija.

Velik dan tudi za Španijo

• Današnji dan ima posebno mesto v zgodovini Južnoameri­čanov.

Podobno prelomen kot za Argentino in Brazilijo je bil 29. junij tudi za špansko izbrano vrsto, ki je leta 2008 v finalu evropskega prvenstva na Dunaju premagala Nemčijo (1:0). Gol Fernanda Torresa, ki je po globinski podaji prehitel branilca Philippa Lahma in vratarja Jensa Lehmanna, je naznanil začetek zlate dobe španskega nogometa z močnim katalonski­m pridihom.

»Selektor Luis Aragones je stavil na določen slog igre, ki nam je prinesel uspeh. Naša zmaga je dokaz, da lahko zmaguješ tudi s talentom,« je dejal vezist Barcelone Xavi Hernandez, ki so ga izbrali za igralca turnirja. V naslednjih sedmih letih so španski klubi skupaj osvojili osem lovorik v ligi prvakov oz. evropski ligi, medtem ko je reprezenta­nca leta 2010 osvojila svoj prvi naslov svetovnega prvaka, dve leti kasneje pa še enkrat zavzela staro celino.

• Podobno prelomen je bil tudi za špansko izbrano vrsto na EP 2008.

 ?? ?? Diego Maradona in Pele med druženjem v Riu de Janeiru leta 1995, ko naj bi Brazilec povabil Argentinca v vrste brazilskeg­a prvoligaša Santosa.
Diego Maradona in Pele med druženjem v Riu de Janeiru leta 1995, ko naj bi Brazilec povabil Argentinca v vrste brazilskeg­a prvoligaša Santosa.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia