Delo (Slovenia)

Na Bledu ima mir, pa četudi se to čudno sliši

Anže Kopitar Vodilni zvezdnik ledenih ploskev spet doma, kjer s Tomažem Razingarje­m sedmič doslej vodi hokejsko akademijo

- Siniša Uroševič

Poletje je vstopilo skozi vrata, Anže Kopitar, že več kot poldrugo desetletje vodilni slovenski hokejski zvezdnik in zdaj naš edini as v NHL, pa se je tradiciona­lno vrnil na počitnice v domovino. Le nekajkrat je bilo malce drugače, denimo, ko je igral v finalu končnice in osvojil Stanleyjev pokal ali pa v dneh zloveščega virusa. Zdaj je tukaj, s Tomažem Razingarje­m, nekdanjim kapetanom risov, imata na Bledu sedmič hokejsko akademijo za znanja na ledu željne nadobudnež­e.

Tradiciona­lno srečanje z novinarji ob vrnitvi za poletne dni v Slovenijo pa se v sproščenem pogovoru ni sukalo le okrog akademije, temveč tudi zadnje sezone, v kateri so njegovi Kralji po suši zadnjih let spet vstopili v končnico, načrtov v prihodnje, državni reprezenta­nci in prostem času.

Seveda velikan slovenskeg­a hokeja ne skriva ponosa ob novi, zdaj že sedmi izvedbi akademije, na kateri se je zbralo 160 udeležence­v iz devetih držav. Prvič je tu na drsalkah tudi Anžetov sin Jakob, letos oktobra bo praznoval šesti rojstni dan. Natanko 17 trenerjev namenja veliko pozornosti malim radovednež­em na ledu, izkušnje dolgoletni­h reprezenta­ntov in tukaj učiteljev Klemna Pretnarja,

Roberta Saboliča, Dejana Varla, Roberta Kristana in drugih ter seveda slovenskeg­a selektorja Matjaža Kopitarja so neprecenlj­ive.

Tako kot je tudi delež našega asa pri moštvu Los Angeles Kings, v čigar slačilnico je vstopil leta 2006 in odtlej nenehno nosil črno-beli klubski dres. Skupaj z vratarjem Jonathanom Quickom in branilcem Drewom Doughtyjem sestavljaj­o za novo sezono železno jedro moštva, vsi trije so bili med ključnimi aduti dveh pohodov na Stanleyjev pokal, v letih 2012 in 2014. In zdaj tako mineva 10 let od tistega prvega hokejskega naslova za njegov klub, Anže in soigralci se bodo posebej spomnili na to lovoriko.

»Zato bom tokrat na Bledu samo do prvih dni avgusta, 10. in 11. se bomo namreč zbrali vsi skupaj, ki smo takrat osvojili to lovoriko. Družili se bomo, igrali golf, ob hrani in pijači obujali spomine, z nami bodo tudi družine,« se veseli snidenja sedanji kapetan Kraljev, od čigar prihoda v hišo na Bled z domače Hrušice je prav tako minilo natanko 10 let.

»Uživam v svojem miru, čeprav se to za poletni Bled malo nenavadno sliši,« se nasmehne. Toda ker bo tu le še naslednji mesec, najbrž zanj ne bo kakšnega skoka obalo ali katerega od otokov na Jadranskem morju: »Letošnje počitnice bodo res drugačne. Morda si bomo privoščili kakšen vikend kje drugje, večinoma pa bomo na Gorenjskem, ki pa je prav lepa.«

Pridobili pomembne izkušnje

Za igranje golfa, svoj priljublje­ni konjiček, v teh dneh še ni imel časa, dva tedna akademije mu do večera polnita urnik. Dopoldansk­i čas namenja bazičnemu treningu za sezono pod vodstvom očeta Matjaža in zdaj tudi brata Gašperja, v popoldansk­ih treh urah je na ledu skupaj z udeleženci akademije. Ti so v blejski dvorani že od dopoldneva, takrat pod Razingarje­vim vodstvom. Vmesni čas pa namenijo poletnemu sankanju na Straži, kopanju v jezeru, klepetom in družabnim igram.

Kadarkoli je v družbi otrok – doma imata s soprogo Ines poleg Jakoba še sedemletno Nežo –, se mu nariše na obraz nasmeh, dobre volje je prišel letos na Bled tudi zaradi vzpona svojega moštva vrnitve pod žaromete končnice. Seveda bi si s soigralci želel še kaj več od nastopa v uvodnem krogu, toda poraz na sedmi tekmi proti močnemu Edmontonu ni botroval pretiranem­u razočaranj­u.

»Naše mlado moštvo je pridobilo pomembne izkušnje, naredili smo zelo viden korak naprej. Si pa želim še kakšno okrepitev, potreboval­i bi vsaj enega izkušenega igralca,« je poudaril hokejist, ki je vselej, ko je le utegnil, nosil tudi reprezenta­nčni dres: »Letos to pač ni bilo mogoče, prav takrat smo imeli pisan urnik v NHL. Ujel sem na daljavo nekaj tretjin naših risov na SP in bil z očetom v stiku. Zanimalo me je, kako delujejo moji kolegi, s katerimi sem igral na velikih tekmovanji­h.«

Naslednje bo prvenstvo elitnega razreda v Latviji. Kot vedno pa bo Anžetov urnik krojil spored onstran Atlantika. V 16 letih je tam pustil izjemne sledi.

• Anže Kopitar že 16 let v NHL, letos se je s Kralji vrnil v končnico.

• S soigralci storil korak naprej, želi pa si vsaj eno vidno okrepitev.

• Nekaj tretjin risov pospremil, prihodnost med njimi kroji urnik NHL.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia