Delo (Slovenia)

Pogačar je že brzel po Københavnu

Tour 2022 Znanih vseh 176 udeležence­v dirke, brez Alaphilipp­a in Cavendisha

- Miha Hočevar

Odštevanje gre proti koncu, 109. Tour de France je že pred vrati. Dvakratni zmagovalec Tadej Pogačar je včeraj že prispel na štart v Københavnu, kjer je skupaj z moštvenimi kolegi iz ekipe UAE že opravil trening na kolesu za kronometer.

Pogačar je tako skupaj s športnim direktorje­m Andrejem Hauptmanom že povsem osredotoče­n na uvodno preizkušnj­o, petkovo 13,2 obrestoval­a, z njo so lani iztržili končno 3. mesto Richarda Carapaza, v boj za zmago pa se v zadnjih dveh letih niso vpletli, če sta bila na štartu tritedensk­e dirke Roglič ali Pogačar.

Merckxov rekord ne bo padel

Pri potrjevanj­u ekip za Tour je sicer največ prahu dvignila odločitev Quick Stepa, da v osmerico ne uvrsti Marka Cavendisha. Britanski šprintersk­i veteran se je lani dvignil kot feniks iz pepela ter slavil štiri etapne zmage, s katerimi se je po številu etapnih uspehov (34) izenačil z velikim Eddyjem Merckxom.

Cavendish si je močno želel nastopiti, minuli konec tedna je osvojil naslov britanskeg­a prvaka, da bi dokazal, da je vrhunsko pripravlje­n, vendar to ni bilo dovolj, da bi prepričal šefa ekipe Patricka Lefevereja. »Počutim se precej bolje kot lani, ko ste videli, kaj se je zgodilo, dobil sem štiri etape in osvojil zeleno majico. Malo verjetno je, da bom šel na Tour, zato mi ne preostane drugega, kot da s to zmago pokažem, da nisem ostal zunaj ekipe, ker bi bil slabo pripravlje­n. Si predstavlj­ate, da bi v dresu britanskeg­a prvaka slavil 35. zmago na Touru, te slike bi ostale za večno,« je bil poparjen Cavendish.

Kot prvega šprinterja so pri Quick Stepu izbrali Fabia Jakobsena, Cavendisha pa niso umestili niti kot prvo rezervo. Iz ekipe je zaradi okužbe s covidom-19 izpadel Tim Declercq, ki ga je zamenjal novi francoski prvak Florian Sénéchal. Razočaran ostaja doma njegov rojak Julian Alaphilipp­e, ki je na državnem prvenstvu uvidel, da po hudem padcu na aprilski dirki Liege–Bastogne–Liege ni nared za tritedensk­o preizkušnj­o. Dvakratni svetovni prvak in veliki ljubljenec domačih navijačev bo Tour izpustil prvič po letu 2017.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia