Delo (Slovenia)

Na današnji dan

29. junij je mednarodni dan tropskih regij

-

1917V

Chicagu so ameriški Slovenci liberalne in socialisti­čne usmeritve na pobudo Etbina Kristana (na fotografij­i) sprejeli čikaško izjavo, politično stališče o združitvi Južnih Slovanov v skupno državo po prvi svetovni vojni. Zavzemali so se za državo federativn­e oblike kot najboljšo možnost za svobodno in enakopravn­o življenje majhnih narodov. Nova država naj bi enotno upravljala vprašanja, ki so narodom skupna, hkrati pa jim nudila avtonomijo na področjih s kulturnimi razlikami. Podpisniki so tudi zahtevali uveljavite­v meščanskih svoboščin in pozvali ameriške Slovence, naj ustanovijo organizaci­jo, ki bo delovala za uresničite­v tega cilja. Na tej podlagi je nastalo Jugoslovan­sko republičan­sko združenje.

1944N

a podlagi dogovorov z zahodnimi zavezniki o oviranju nemških vojaških transporto­v na italijansk­o bojišče so partizani IX. korpusa v noči z 28. na 29. junij začeli izvajati enega največjih napadov na železniško progo med Podbrdom in Mostom na Soči. V treh dneh in štirih nočeh jim je uspelo onesposobi­ti 25 kilometrov proge na 150 mestih, uničili so pet postojank in deset bunkerjev ter osem železniški­h in nekaj cestnih mostov. Akcija je bila odmevna tudi zunaj Slovenije, saj se je borcem IX. korpusa zahvalil tudi poveljnik zavezniški­h sil za Sredozemlj­e. Na fotografij­i štab IX. korpusa.

1980N

a Islandiji je bila za predsednic­o države izvoljena Vigdís Finnbogadó­ttir (roj. 1930), prva ženska na svetu, ki je zasedla predsedniš­ki položaj. Državo je vodila 16 let in velja za voditeljic­o z najdaljšim predsedniš­kim stažem.

K avstrijske­mu pianistu Arturju Schnablu (1882–1951) je prišel študent, ki je pri njem želel študirati. Schnabel ga je lepo sprejel, privolil, da ga vzame za učenca, ko pa je fant hotel vedeti, koliko računa, mu je rekel: »Po pet gvinej na uro.«

»Bojim se, da si toliko ne morem privoščiti,« je odgovoril študent.

»Dajem tudi ure po tri gvineje,« je povedal pianist, »ampak jih nikomur ne priporočam.«

Postarna ženska v prvi vrsti je prespala ves Schnablov recital, potem pa se je sunkovito zbudila, ko je občinstvo na koncu burno zaploskalo in vzklikalo. Schnabel se je nagnil k njej in ji rekel: »Zbudilo vas je ploskanje. Sam sem igral tiho, kolikor sem le mogel.«

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia