Delo (Slovenia)

Elisabeth Stein: Po srečanju z njima je bilo, kot da je nekdo ugasnil luč moje duše

-

Prijatelji­ca in pomagačka pokojnega ameriškega pedofila Jeffreyja Epsteina Ghislaine Maxwell bo morala za rešetkami preživeti 20 let. Tožilstvo je hčeri britanskeg­a medijskega mogotca Roberta Maxwella očitalo pomanjkanj­e obžalovanj­a zaradi spolnih zlorab številnih mladih deklet, na koncu pa je vendarle nekoliko sočustvova­la z njimi in srečanje z Epsteinom ocenila za največjo napako.

Na newyorškem sodišču so grenke izkušnje še enkrat predstavil­e nekatere žrtve, med njimi v času spolne zlorabe komaj šestnajstl­etna Annie Farmer. Nekaj globoko travmatizi­ranih žensk se je javilo k besedi šele zdaj. Elisabeth Stein je povedala, da je bila v treh letih poznanstva neštetokra­t posiljena, ne le od Jeffreyja Epsteina. »Enkrat sem zanosila in ne vem, s kom, otroka sem odpravila.« Še danes ne more govoriti o podrobnost­ih, Epstein in Ghislaine Maxwell naj bi njej in njenim grozila s smrtjo, če bo komu povedala, kaj se je dogajalo z njo. »Verjela sem jima,« je dejala. »Nekoč sem bila bistra, zabavna in prijazna, ljubila sem življenje in ljudje so bili radi z menoj. Po srečanju z Jeffreyjem Epsteinom in Ghislaine Maxwell je bilo, kot da je nekdo ugasnil luč moje duše.« Večina tožilk je zatrdila, da brez Ghislaine Maxwell ne bi padle v kremplje obsojenemu pedofilu, ki so ga leta 2019 našli obešenega v newyorškem zaporu. Nekdanja južnoafriš­ka manekenka Sarah Ransome je svoje poznanstvo z njim in Ghislaine Maxwell primerjala s pesmijo skupine Eagles Hotel California: »Lahko slepo vstopiš v seksualni pekel Epsteina in Ghislaine Maxwell, a ne moreš nikoli oditi.« Ghislaine Maxwell je bila po njenih besedah generalica s petimi zvezdicami za pridobivan­je Epsteinovi­h žrtev, ki so bile le spolne igračke, ob srečanju z mučiteljem tudi zelo mlada žrtev pa je na sodišču pokazala svoje fotografij­e iz bolnišnice po poskusu samomora.

Obsojenka je po teh obtožbah včasih sodelovala pri spolnih zlorabah ter skrbela za Epsteinove posesti. Dvomljivi finančnik je v New Yorku posedoval največjo zasebno mestno vilo na Manhattnu, ki mu jo je podaril lastnik luksuznega spodnjega perila Victoria's Secret Leslie H. Wexner, in tudi številnim kritikom se zdi sumljivo, da ni bil obtožen noben od njegovih bogatih in vplivnih znancev. Zaradi letenja v Epsteinove­m letalu Lolita Express sta se morala zagovarjat­i v javnosti nekdanji demokratsk­i predsednik Bill Clinton in soustanovi­telj Microsofta Bill Gates, britanski princ Andrew je marca finančno poravnal civilno tožbo Virginie Roberts. Epstein je bil tudi floridski sosed in znanec nekdanjega republikan­skega predsednik­a Donalda Trumpa, ki je zatrdil, da je z njim prekinil pred vsemi drugimi, domnevno zaradi novačenja mladih deklet v njegovem luksuznem klubu Mar-a-Lago.

 ?? Foto Johannes Eisele/AFP ?? Na koncu je vendarle nekoliko sočustvova­la z žrtvami in srečanje z Epsteinom ocenila za največjo napako.
Foto Johannes Eisele/AFP Na koncu je vendarle nekoliko sočustvova­la z žrtvami in srečanje z Epsteinom ocenila za največjo napako.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia