Delo (Slovenia)

Armani kuhanja in njegova mora

-

Osebi pravi, da je obrtnik okusov, ki mu uspe združiti pridelke svoje države s sestavinam­i mednarodne kuhinje. Njegovo geslo je Misli lokalno, kuhaj globalno. Danija Garcío

(46 let), rojenega v Málagi, uvrščajo med največje andaluzijs­ke pa tudi svetovne kuharske mojstre. Najbolj je srečen, ko ve, da polovica Málage jé gazpacho iz češnjevih paradižnik­ov po njegovem receptu, je povedal v nekem intervjuju.

Prvo Michelinov­o zvezdico so mu pripeli, ko je bil star komaj 25 let. Komisijo so navdušile jedi na njegovem krožniku, polne mladosti in barv. Nekaj let pozneje je postal prvi kuhar z dvema zvezdicama v Andaluziji. Konec leta 2018 so se mu uresničile sanje, ki jih imajo vsi chefi tega sveta, le redkim pa jih uspe živeti – tri Michelinov­e zvezdice. Zato je udarilo kot strela z jasnega, ko se je pojavila novica, da zapira trizvezdič­no restavraci­jo v Marbelli, obmorskem mestecu na obali Costa del Sol.

Tisti, ki ga osebno poznajo, pravijo, da je prijazen in kljub zvezdicam še vedno prizemljen. Andaluzijs­ko kuhinjo je postavil na svetovni zemljevid kulinarike. Ko kuha, kuha s srcem. Kar je Armani za modno industrijo, je García za kuharsko. Redno se pojavlja na televiziji, tudi v španski različici otroškega Masterchef­a.

V ponedeljek je nastopil v oddaji El

Hormiguero na španski zasebni televiziji Antena 3 in razložil nekatere epizode iz svoje kariere, zakaj je, denimo, zaprl slavno restavraci­jo v Marbelli in ali je imel finančne težave. Najbolj pa je voditelja zanimalo, kako je bilo junija 2019 v Sevilli, ko je kuhal na poroki nogometneg­a zveznika Sergia Ramosa in tv-voditeljic­e Pilar Rubio. Na poročno slavje je par povabil okoli 500 ljudi. Med njimi niso manjkala zveneča nogometna imena.

»Bilo je neverjetno. Mislim, da se nikoli v življenju na nobenem dogodku nisem toliko prilagajal,« je začel slavni kuhar. Potem je razkril vzrok svojega glavobola – Victoria Beckham; nekdanja članica dekliške skupine Spice Girls mu je povsem spremenila jedilnik. »Pa toliko truda je bilo vloženega v sestavo poročnega jedilnika. In še nekaj bolj čudnega je bilo: pila je samo kokosovo vodo, zraven kozarca je bila skodelica pepermint bonbonov, ob sebi pa je imela ves čas razkužilo za roke. Takrat o epidemiji covida-19 še ni bilo ne duha ne sluha,« se je pošalil kuharski velemojste­r.

 ?? Foto Charly Simon/Wikipedia ?? Najbolj je srečen, ko ve, da polovica Málage jé gazpacho iz češnjevih paradižnik­ov po njegovem receptu.
Foto Charly Simon/Wikipedia Najbolj je srečen, ko ve, da polovica Málage jé gazpacho iz češnjevih paradižnik­ov po njegovem receptu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia