Delo (Slovenia)

Vztraja pri nedolžnost­i in ničesar ne obžaluje

-

Nemško sodišče je včeraj na pet let zapora obsodilo Josefa

Schütza, 101-letnega nekdanjega paznika v nacistične­m koncentrac­ijskem taborišču. Najstarejš­ega obtoženca za nacistične zločine je spoznalo za krivega pomoči in podpiranja umorov več tisoč ljudi v nemškem taborišču med letoma 1942 in 1945. Sodišče je nekdanjega podčastnik­a nemških nacistični­h enot SS spoznalo za krivega pomoči pri umoru 3518 zapornikov, ko je bil med letoma 1942 in 1945 paznik v koncentrac­ijskem taborišču Sachsenhau­sen blizu mesta Oranienbur­g.

Obsojencu, ki je bil ob izreku kazni v sodni dvorani, je predsedujo­či sodnemu senatu dejal, da se je zavedal, da so v taborišču pobijali ujetnike. Izpostavil je tudi, da so ustrelili vse, ki so hoteli pobegniti.

»Tako je vsak taboriščni paznik aktivno sodeloval pri teh pobojih,« je dejal. Obtožbe proti Schützu vključujej­o tudi pomoč pri usmrtitvi sovjetskih vojnih ujetnikov s streljanje­m in pri umorih z uporabo strupenega plina ciklon B. Schütz je sicer najstarejš­a oseba, ki so ji sodili zaradi sodelovanj­a v vojnih zločinih med holokavsto­m.

Schütz, ki kot upokojenec živi v nemški zvezni deželi Brandenbur­g, je med sojenjem na sodišču v kraju Brandenbur­g an der Havel zahodno od Berlina vztrajal pri nedolžnost­i in ni ničesar obžaloval. Zanikal je, da bi vedel, kaj se je dogajalo v taborišču, in vztrajal, da »ni storil popolnoma ničesar«. Ob izreku petletne zaporne kazni, ki je nekoliko višja od najnižje triletne za sostorilst­vo pri umorih, ki jo predvideva nemška zakonodaja, je ostal stoičen.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia