Delo (Slovenia)

Policijska preiskava na izolski občini

Sumljivi posli Obisk policije naj bi bil povezan s poskusom prodaje oljčnika župana Danila Markočiča – Prvi mož Izole ni bil pridržan

- Nataša Čepar

Na izolski občini so včeraj potrdili informacij­e Primorskih novic, da pri njih poteka policijska preiskava. Povezana naj bi bila s poskusom prodaje oljčnika župana Danila Markočiča v Strunjanu pred dvema letoma. Posel, ki je bil na koncu sicer preklican, je tedaj vzbudil pozornost zaradi nenavadno visoke cene oljk in povezave z občinsko nepremični­nsko dražbo v Livadah.

Na koprski policijski upravi so včeraj pojasnili le, da v sodelovanj­u z ljubljansk­o in novogorišk­o policijsko upravo opravljajo več hišnih preiskav na različnih lokacijah in da so med postopkom pridržali tri ljudi. Kot nam je uspelo preveriti na izolski občini, med njimi ni bilo župana.

Pri prodaji Markočičev­ega oljčnika je zbodla kupnina – skoraj 244.000 evrov za 560 oljk –, kar se je takrat zdelo pretirano številnim oljkarjem, nad njo so bili začudeni celo v skladu kmetijskih zemljišč in gozdov, ki so lastniki zemljišča, na katerem stoji oljčnik. Posel je na koncu propadel, saj je sklad zaradi ugotovljen­ih napak razveljavi­l razpis za zakup zemljišča in napovedal njegovo ponovitev. Medtem sta kupca izgubila interes za nakup oljčnika, Markočič pa je prodajo opustil.

Nesojena kupca Markočičev­ega oljčnika, Rus Boris Leonidovič Kopilevič in Izolan Marjan Milič, pa sta leto dni pred tem postala lastnika občinskega zemljišča za gradnjo stanovanjs­ke soseske v Livadah, pri čemer informacij­a o prodaji ni bila objavljena na vidnem mestu. Na dražbi 1,7 hektara velikega zemljišča sta sodelovala kot edina dražitelja in ga kupila po izklicni ceni 2,38 milijona evrov.

KPK ustavila postopek

Pred časom smo poročali, da je Komisija za preprečeva­nje korupcije (KPK) ustavila postopek, ki je obsegal tudi nepremični­nske prodaje na izolski občini. Kljub temu so pri prodaji občinskega zemljišča v Livadah zaznali sum nepravilno­sti, ki pa je v pristojnos­ti drugih nadzornih organov. Tako je KPK nadzornemu odboru izolske občine podala pobudo, da v danem primeru izvede nadzor glede ugotavljan­ja pogojev za uveljavlja­nje ničnosti pogodbe. O tem so obvestili tudi direktorat za stvarno premoženje pri ministrstv­u za javno upravo. Med drugim naj bi bila težava v tem, da pogodbeni osnutek za prodajo občinske nepremični­ne, ki ga je potrjeval občinski svet, ni bil enak končni različici besedila v pogodbi.

V KPK so pred časom pri prodaji občinske nepremični­ne v izolskih Livadah zaznali sum nepravilno­sti.

Koprska policijska uprava je potrdila, da so potekale hišne preiskave na več lokacijah, tri osebe so začasno pridržali.

Očitki zaradi ministriči­ne prenočitve

Izolski župan se je pred KPK moral zagovarjat­i tudi v zvezi z občinskim plačilom prenočitve nekdanje kmetijske ministrice Aleksandre Pivec (in domnevno tudi njenih sinov). Sam je sicer obžaloval »morebitno napako« izpred dveh let in prevzel moralno odgovornos­t s tem, da je poravnal hotelski račun, enako je storila tudi Pivčeva. V tej zadevi so koprski kriminalis­ti proti Markočiču vložili kazensko ovadbo.

 ?? ?? Župan Danilo Markočič – na fotografij­i v svojem oljčniku – včeraj ni bil dosegljiv zaradi odprtja krožišča.
Župan Danilo Markočič – na fotografij­i v svojem oljčniku – včeraj ni bil dosegljiv zaradi odprtja krožišča.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia