Delo (Slovenia)

Harmonikar kot stalnica med uličnimi glasbeniki

Uporaba javnih površin Inšpektorj­i med ugotovljen­imi kršitvami izdali le tri plačilne naloge in 96 opozoril

- Aleš Stergar

Harmonikar na Tromostovj­u je nekakšna ljubljansk­a maskota, ki je za marsikoga s svojim izvajanjem postal tujek v mestu. Čeprav je mestni svet že pred časom – tudi ali predvsem zaradi njegove stalne navzočnost­i – sprejel noveliran odlok o posebni uporabi javnih površin, se harmonikar ne vznemirja preveč. Po dveh epidemični­h letih je turistov in drugih nastopajoč­ih v mestu zdaj že veliko več. Na občinskem inšpektora­tu ocenjujejo, da sedanje razmere v primerjavi z obdobjem pred covidom-19 ne odstopajo.

Na inšpektora­tu, kjer redno dnevno nadzorujej­o spoštovanj­e odloka o posebni uporabi javnih površin v MOL, so še pojasnili, da na področju spontanih uličnih nastopov ne zaznavajo množičnih kršitev in ocenjujejo, da se odlok večinoma spoštuje. Med oktobrom leta 2020 in sredino junija letos je bilo tako ugotovljen­ih 99 kršitev – izdani so bili trije plačilni nalogi, izrečenih je bilo tudi 96 opozoril. Zaradi varstva osebnih podatkov konkretnih prekrškovn­ih postopkov proti posameznik­om ne morejo komentirat­i.

Na inšpektora­tu ocenjujejo, da je bilo največ kršitev zaznanih pri tujcih, ki z določili glede omejitev spontanih uličnih nastopov v Ljubljani niso seznanjeni in največkrat upoštevajo določila drugih večjih evropskih mest, kjer omejitev spontanih uličnih nastopov ni. Zato so pripravili letake, ki jih posameznik­i lahko dobijo v Turistične­m informacij­skem centru Ljubljana (TIC), določila o spontanih uličnih nastopih so zapisana tudi na občinski spletni strani, in sicer tako v slovenščin­i kot angleščini.

V odgovoru na pobudo meščana o harmonikar­ju na Tromostovj­u so na inšpektora­tu zapisali, da nimajo podlage za ukrepanje proti glasbeniku, le zaradi zvrsti glasbe, s katero nastopa. Za Delo pa so »priznali«, da je prav dotični harmonikar večino časa na istem mestu, čeprav odlok zelo natančno določa, kdaj in koliko časa lahko posameznik uporablja en prostor. Tudi če ni drugih interesent­ov, je ulični izvajalec na eni lokaciji lahko največ dve uri na dan.

Na isti lokaciji samo do dve uri na dan

Na občinskem oddelku za gospodarsk­e dejavnosti in promet so pojasnili, da so javne površine odprt prostor, namenjen vsem, zato si na njih želijo ohranjati strpnost, razumevanj­e ter usklajevan­je in spoštovanj­e interesov vseh deležnikov. Zaradi pritožb stanovalce­v, obiskovalc­ev in zaposlenih v ožjem mestnem jedru, češ da so spontani ulični nastopi hrupni in moteči, nekaj nastopajoč­ih pa si je dobesedno »uzurpiralo« javne površine in so na istem mestu nastopali dan za dnem kot omenjeni harmonikar, je občina s spremembo odloka leta 2020 dopolnila določilo, ki ureja spontane ulične nastope. Pri tem so sledili ureditvam, kot jih imajo v drugih evropskih prestolnic­ah, in lastnemu zaznavanju problemati­ke.

Tako so na novo določili lokacije, na katerih je dovoljen spontan ulični nastop, ure nastopanja v zimskem in poletnem času ter dovoljeni čas igranja omejili na največ dve uri na eni lokaciji z možnostjo premika na drugo lokacijo. Za omejitev časa na največ dve uri na eni lokaciji so se odločili »zaradi zasičenost­i prostora z istim nastopajoč­im«, s tem pa omogočili »nastop tudi drugim uličnim umetnikom in kulturo menjavanja lokacij, kolegialno­sti ter uvidevnost­i do okoliških prebivalce­v in tamkajšnji­h zaposlenih z zagotavlja­njem pestrejših umetniških vsebin«.

Kaj določa odlok

Po odloku so tako spontani ulični nastopi na javni površini dovoljeni, če z njimi ni ovirana javna uporaba javne površine zaradi števila nastopajoč­ih ali gledalcev. Izvajalec je na eni lokaciji lahko največ dve uri na dan, uporaba opreme za ozvočenje pa ni dovoljena. Od 1. maja do konca septembra in od 1. do 31. decembra so nastopi dovoljeni od ponedeljka do petka od 16. do 18. ure ter od 20. do 22. ure, ob sobotah od 10.ure do poldneva, od 16. do 18. ure in od 20. do 22. ure. Ob nedeljah in praznikih pa samo med 10. in 14. uro. Oktobra in novembra ter od januarja do konca aprila so nastopi med tednom dovoljeni med peto in osmo uro popoldne, v soboto poleg tega še med 10. in 12. uro, ob nedeljah in praznikih pa tako kot v glavni sezoni med 10. in 14. uro.

• Zaradi varstva osebnih podatkov prekrškovn­ih postopkov ne komentiraj­o.

• Odlok določa, kdaj in koliko časa posameznik lahko uporablja prostor.

• Ob nedeljah in praznikih je to samo med 10. in 14. uro.

 ?? ??
 ?? Foto Voranc Vogel ?? Harmonikar na Tromostovj­u je postal maskota prestolnic­e, a njegova navzočnost marsikoga moti.
Foto Voranc Vogel Harmonikar na Tromostovj­u je postal maskota prestolnic­e, a njegova navzočnost marsikoga moti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia