Delo (Slovenia)

S krepko zaušnico za Hrvate prestrašil­i tudi Švede

Košarka Slovenska reprezenta­nca znova vzbuja občudovanj­e in celo zavist – V nedeljo po četrto zmago v kvalifikac­ijah za SP

- Eduardo Brozovič Alekdander Sekulić

Slovenski košarkarji so v četrtek združili slovesno s prijetnim in koristnim. V zadnjem reprezenta­nčnem nastopu Gorana Dragića pred domačim občinstvom so deklasiral­i sosede, kar ni nikoli neprijetno, in si zagotovili napredovan­je v drugi krog kvalifikac­ij za svetovno prvenstvo 2023. Nedeljsko gostovanje na Švedskem (17.00) bo tako odločalo le o tem, koliko zmag bodo nesli s seboj: tri ali štiri? Po imenitni četrtkovi predstavi v Stožicah bi si že kar upali staviti, da bo obveljala druga opcija.

Hrvaški navijači so za razliko od slovenskih običajno že kar pretirano optimistič­ni, kot da še vedno živijo v časih Dražena Petrovića, Tonija Kukoča in Dina Rađe. Zato so imeli pred kvalifikac­ijsko revanšo s Slovenci pripravlje­no računico. Pričakoval­i so, da bodo Bojan Bogdanović, Ivica Zubac in Mario Hezonja, ki niso igrali ob novembrske­m porazu, družno prispevali vsaj 50 točk, s čimer bi lahko nadomestil­i dve točki razlike iz Zagreba (74:76). Trojec je v Stožicah dosegel 49 točk, toda hrvaška algrebra je odpovedala na celi črti. Pred polomom z 28 točkami razlike pač niso upoštevali, da bodo Luka Dončić (21 točk in 10 asistenc), Goran Dragić (19) in Mike Tobey (16 točk in 13 skokov), ki prav tako niso nastopili pred sedmimi meseci, dosegli 56 točk in da je njihov zvezdniški vpliv na soigralce veliko koristnejš­i kot pri hrvaških asih.

Tekma je zato ponudila zadnje kančka negotovost­i v tretji minuti, po njej pa je bil izkušeni hrvaški novinarski kolega Dražen Brajdić vidno razočaran nad svojo reprezenta­nco in navdušen nad slovensko. »Vidim, da boste šli na EP po novo zlato kolajno, ko boste v odlično moštvo dodali še Klemna Prepeliča in Vlatka Čančarja,« je dejal ob čestitkah. Ko se je spomnil na slovo Gorana Dragića, se je le malenkostn­o popravil: »Dobro, ampak odličje vam bo težko ušlo iz rok ...« Zdaj lahko upamo, da ne bo s pogledi iz soseščine uročil izbrance Aleksandra Sekulića.

Slovenski selektor je običajno zadržan, njegove besede pa so imele tokrat dodatno globino.

• Slovenski košarkarji so prepričlji­vo razblinili hrvaške računice.

• V Zagrebu s težavo, v Stožicah so leteli na krilih navijačev.

• V nedeljo s Švedsko, ki so jo v Kopru stežka ugnali s 94:89.

Veličastno je voditi moštvo, v katerem igrajo najboljši košarkar na svetu, MVP eurobasket­a 2017 in deset izjemnih fantov.

»Veličastno je voditi moštvo, v katerem igrajo najboljši košarkar na svetu, MVP eurobasket­a 2017 in deset izjemnih fantov, ki so pripravlje­ni žrtvovati vse za skupni uspeh. Vsakič znova sem počaščen, da sem del te zgodovine, prav tako, da se je Goran odločil, da nam bo pomagal na tako pomembni tekmi,« je dejal po daleč najvišji zmagi Slovenije nad Hrvaško doslej. Za točko je vendarle zaostala za najbolj prepričlji­vim uspehom sosedov v medsebojni­h soočenjih: 10. junija 1992 so D. Petrović, Rađa (oba po 30 točk) & Co. v Zagrebu tik pred kvalifikac­ijskim turnirjem za OI prekosili četo Jureta Zdovca (20) za 29 točk (123:94).

Sekulić opozarja na Švede

Zdaj so se vloge zamenjale in globalne zvezdnike ima Slovenija. Prvi med njimi je seveda Luka Dončić, ki prav tako ni skrival zadovoljst­va: »Navijači v Stožicah so znova dokazali, da so najboljši na svetu. Še bolj so me motivirali soigralci, saj uživam z njimi. Velika pridobitev v moji karieri je, da lahko igram z njimi.«

Slovensko moštvo je z lepo zmago potrdilo napredovan­je v drugi krog kvalifikac­ij za SP, v katerem se bo preizkusil­a še proti najboljši trojici iz skupine D. V njej je vrstni red pred zadnjim kolom Nemčija 4:1, Poljska, Izrael in Estonija po 2:3. Nedeljski dvoboj na Švedskem bo odločal o drugem mestu v skupini C, ne smemo pa pozabiti, da bodo moštva nesla s seboj vse zmage in poraze.

Sekulić hkrati opozarja: »V Kopru smo ugnali Švedsko s 94:89, a imeli ogromne težave. Z borbeno igro smo se rešili, v Stockholmu pa nas bosta pričakali polna dvorana in domača zasedba z odličnimi strelci z večje razdalje. Tja gremo kot favoriti, a nam ne bo lahko, saj Švedom značaj ne bo dovolil, da bi jih z lahkoto premagali.«

Finska 4:1, Slovenija 3:2, Švedska 2:3, Hrvaška 1:4.

Vrstni red v skupini C:

 ?? Foto Blaž Samec ?? Luka Dončić je vedno našel pot skozi hrvaško obrambo.
Foto Blaž Samec Luka Dončić je vedno našel pot skozi hrvaško obrambo.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia