Delo (Slovenia)

Istra bo spet lahko zadihala kot eno

Sprostitev mejnega nadzora s Hrvaško To bi domačinom olajšalo življenje in pripomoglo k pestrejši turistični ponudbi

- Nataša Čepar Petra Zierer, hotelska veriga Kempinski K. H.

»Mi se res veselimo!« o pričakovan­i ukinitvi mejnega nadzora s Hrvaško pove Mateja Grbec, ki vsak dan prestopa slovensko-hrvaško mejo. Od tega, da bo naša južna soseda na začetku prihodnjeg­a leta vstopila v schengensk­o območje, si veliko obetajo tudi v turizmu. »Gotovo bo za nas – če se bo meja res odprla – zelo veliko novih možnosti za sodelovanj­e in povezovanj­e,« je prepričan Aleksander Valentin, predstavni­k portoroške­ga turistične­ga druženja. »Iskreno mislim, da so strahovi za portoroški turizem, povezani z vstopom Hrvaške v schengensk­o območje, povsem neutemelje­ni,« meni Valentin. Po odpravi mejnega nadzora ne pričakuje večjega odliva turistov iz slovenskeg­a dela Istre proti jugu. »Za portoroški turizem bo to kvečjemu dobro, saj bo ob zmanjšanju gneče in težav zaradi prometnih zastojev mogoča boljša povezava z zaledjem, to pa lahko pomeni nove razvojne možnosti za podeželje – denimo za vasi, kot so Padna, Nova vas in Sveti Peter,« nadaljuje. Portorož in Piran ponujata zgodovinsk­o dediščino in mestno središče, ki ju takoj čez mejo ni, po drugi strani pa se hrvaška Istra lahko pohvali z golfom in veliko dobre kulinarike.

Podobno razmišlja tudi Denis Ivošević, direktor turistične­ga združenja v hrvaški Istri. »Ukinitev nadzora na meji nam ne bo prinesla več gostov, bodo pa ti lahko bolj sproščeno začeli dopust, brez prehodnega stresa zaradi čakanja v zastojih,« izpostavi. Sogovornik vidi Istro kot eno destinacij­o, kar se po njegovem mnenju kaže tudi v sodelovanj­u z oljkarji, vinarji in gostinci z obeh strani meje.

Na plažo v Savudrijo, na večerjo v Portorož

»Za nas je to velik plus in že nekaj let smo si za to zelo prizadeval­i,« pravi Petra Zierer, predstavni­ca verige Kempinski, ki ima hotela na obeh straneh Piranskega zaliva. »Naši gostje že zdaj pogosto prenočijo nekaj dni v enem, nekaj dni pa v drugem hotelu. Gredo zjutraj na plažo v Savudrijo, zvečer pa na večerjo v Sophio v portoroške­m Palaceu,« nadaljuje. Do zdaj je bilo tako prestopanj­e meje v poletnem času močno oteženo.

»Istra je zgodovinsk­o ena regija, ki se razteza v tri države, a obiskovalc­ev to večinoma ne zanima, želijo pa jo doživeti v vsem, kar jim lahko ponudi. Slovenija ima čudovito zaledje, ima Portorož in Piran, Hrvaška ima Motovun, Grožnjan, odlične konobe … ponudba za gosta bo pestrejša in vsi bomo samo pridobili,« zagotavlja. Glede na to, da je srbski lastnik portoroške­ga Hotela Kempinski Palace in savudrijsk­ega Grand hotel Adriatic Miodrag Kostić lastniško povezan tudi s portoroški­m letališčem, Petra Zierer pričakuje, da bodo sinergije opazne tudi tam. Ena od povezav, o kateri že dolgo razmišljaj­o, je tudi morska pot med obema hoteloma, vendar morajo še natančno proučiti, kako bo po novem z vsemi postopki, ki so do zdaj pri tem predstavlj­ali veliko oviro.

Lažje v službo, šolo in tudi v vinograd

Mateja Grbec, ki se vsak dan vozi iz hrvaške Kaldanije v službo na slovensko stran meje, je bila pred leti pobudnica peticije, ki so jo obmejni prebivalci zaradi neživljenj­skih razmer z večurnim čakanjem pred mejnim prehodom naslovili na ministrstv­o za notranje zadeve. Lani in letos pa sta jim obmejni občini Piran in Buje v poletnem času omogočili prehod po pomožnih cestah. Iz hrvaških obmejnih zaselkov se v sečoveljsk­o osnovno šolo in nazaj vozi tudi za cel avtobus otrok. »Upamo samo, da se bo sprostitev nadzora na meji res uresničila, saj je bil govor tudi o tem, da naj bi bili policisti delno še naprej navzoči,« omeni.

»Domačini smo breme meje močno občutili; zaradi poletne gneče smo težko dostopali do svojih vinogradov, goste v kmečkem turizmu pa smo iz Portoroža čakali tudi več ur,« navede Ingrid Mahnič, vinarka iz Sečovelj, sicer tudi predsednic­a Društva vinogradni­kov slovenske Istre. Predvsem pa jo osrečuje misel, da bo Istra spet lahko zaživela kot celota.

Da je padec meja pomemben, poudarjajo tudi v Italijansk­i uniji, ki združuje italijansk­o skupnost tako na Hrvaškem kot v Sloveniji.

Istra je zgodovinsk­o ena regija, ki se razteza v tri države, a obiskovalc­ev to večinoma ne zanima, želijo jo doživeti v vsem, kar jim lahko ponudi.

• Ukinitev mejnega nadzora s Hrvaško bo poenostavi­la življenje domačinov.

• Meja v Istri je po letu 1991 zarezala v zgodovinsk­o enovito okolje.

• V turizmu si obetajo nove priložnost­i za sodelovanj­e in širšo ponudbo.

Pripravila

V četrtek je na primorski avtocesti pred predorom Kastelec 34-letni voznik osebnega avtomobila, državljan Slovenije, trčil v eno od oseb, ki so tekle čez avtocesto. Šlo je za 21-letnega Afganistan­ca, ki je zaradi poškodb na kraju nesreče umrl, so sporočili s Policijske uprave (PU) Koper. Policisti so ugotovili, da je tujec avtocesto prečkal nepravilno na neosvetlje­nem vozišču, zato ga voznik ni videl, poroča STA.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Mnogi si obetajo, da bodo taki prizori s slovensko-hrvaške meje postali del zgodovine.
Foto Jože Suhadolnik Mnogi si obetajo, da bodo taki prizori s slovensko-hrvaške meje postali del zgodovine.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia