Delo (Slovenia)

Plinovod naj bi bil končan do leta 2030

Iberski polotok Vrednost projekta je 2,5 milijarde evrov

- Gašper Završnik, Madrid

Španski in portugalsk­i premier Pedro Sánchez in António Costa ter francoski predsednik Emmanuel Macron so včeraj v Alicanteju razkrili podrobnost­i novega energetske­ga koridorja za zeleni vodik H2MED, ki naj bi do konca desetletja pod morjem povezal Iberski polotok in Francijo. Trojica, ki jo je spremljala tudi predsednic­a evropske komisije Ursula von der Leyen, je načrte za »prvi veliki tovrstni plinovod v Uniji« predstavil­a ob robu vrha devetih mediterans­kih držav (Med9), na katerem se je mudil tudi predsednik vlade Robert Golob.

Ambiciozni projekt bo, kakor je bilo razumeti Sáncheza, sestavljen iz dveh delov, in sicer iz 248 kilometrov dolgega kraka med Celoricom da Beira na Portugalsk­em in špansko Zamoro ter novega 355-kilometrsk­ega odseka, ki bo pod vodo povezoval Barcelono in Marseille (BarMar). Vrednost plinovoda je ocenjena na okoli poltretjo milijardo evrov, končan naj bi bil do konca desetletja, po njem pa bi na leto lahko transporti­rali približno dva milijona ton vodika oziroma desetino predvidene porabe v sedemindva­jseterici leta 2030.

»S koridorjem potrjujemo dvojno zavezo: v ključnem trenutku krepimo energetsko varnost in strateško avtonomijo Evropske unije ter potrjujemo našo odločenost za podnebno nevtralnos­t,« je na tiskovni konferenci v španskem letoviškem mestu poudaril gostitelj. »Španija želi skupaj s Portugalsk­o in Francijo prevzeti vodilno vlogo pri prizadevan­jih za energetski prehod. Že zdaj smo vodilni pri razvoju obnovljivi­h virov energije, na področju vodika pa želimo postati referenca ne le v Evropi, temveč tudi po svetu.« srednji in severni Evropi, a so to možnosti, kot se je izkazalo v Alicanteju, zaradi boljših možnosti pridobivan­ja evropskih sredstev opustili.

Predsednic­a evropske komisije Ursula von der Leyen je pred novinarji ocenila, da gredo načrti v »pravo smer« in da je projekt v interesu celotne Unije. Po njenih besedah se z njim odpirajo tudi možnosti za povezave z državami v soseščini, kot je Maroko.

Strateška avtonomija in ekonomski okvir EU

Macron, Sánchez in Costa so podrobnost­i investicij­e za izboljšanj­e energetske povezljivo­st Iberskega polotoka predstavil­i ob robu neformalne­ga vrha devetih mediterans­kih držav članic Unije, v katerem od septembra lani sodelujeta tudi Slovenija in Hrvaška. Vrhunsko srečanje bi morala Španija zgostiti že septembra, a so ga zaradi Sánchezove­ga pozitivneg­a testa na covid-19 preložili na december. Predsednik­i držav in vlad, zaradi gripe je udeležbo odpovedala italijansk­a premierka Giorgia Meloni, so včeraj največ pozornosti namenili razmeram v Ukrajini, vprašanju strateške avtonomije sedemindva­jseterice in prihodnjem­u ekonomskem­u okviru EU. Prav tako so voditelji, med katerimi sta bila tudi Ursula von der Leyen in predsednik evropskega sveta Charles Michel, razpravlja­li o migracijah in preučevali možnosti poglabljan­ja sodelovanj­a z državami severne Afrike in Bližnjega vzhoda.

• Razkrili so podrobnost­i novega energetske­ga koridorja za zeleni vodik H2MED.

• Vrh mediterans­kih članic EU (Med9) poteka v Alicanteju.

• V Španiji je bil tudi Robert Golob.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia