Delo (Slovenia)

Hitovi igralniški delavci bodo spet stavkali

Dogovora niso dosegli

- Nataša Čepar

»Stavka se je začela,« je včeraj popoldne oznanil Erik Krašna, predsednik Sindikata igralniški­h delavcev Slovenije (SIDS) v Hitu. To je že druga stavka v največji slovenski igralniški družbi v treh mesecih. Druga dva Hitova sindikata se bojujeta za izplačilo božičnice.

Ustavitev rulet v Novi Gorici, Kobaridu in Kranjski Gori

Novogorišk­i Hit posluje na ravni leta 2019, to je leta pred epidemijo covida-19, ter za letos in prihodnje leto napoveduje dobiček, kljub temu pa je med zaposlenim­i nezadovolj­stvo vse večje. V Hitovih sindikatih so prepričani, da bi morali biti za dobre rezultate poplačani tudi delavci. V sindikatu SIDS, ki združuje igralniške delavce, se že dolgo bojujejo za zvišanje osnovnih plač, uskladitev dodatkov in nasprotuje­jo sistemu napredovan­j. Potem ko so stavkali dva konca tedna septembra in oktobra, so se za protestno prekinitev dela odločili tudi včeraj. S stavko pa nameravajo nadaljevat­i do nedelje in nato vse konce tedna do uresničite­v njihovih zahtev.

»Dogovora ni bilo. Uprava se niti za milimeter ni približala našim zahtevam, celo poostrila je svojo ponudbo pod pogojem, da se odpovemo možnosti stavke do sprejetja nove kolektivne pogodbe,« je na začetku stavke v igralnici Aurora v Kobaridu pojasnil sindikalni predstavni­k Erik Krašna. Stavko so napovedali tudi v novogorišk­ih igralnicah Perla in Park, Casinò Drive-in ter v Koroni v Kranjski Gori.

V Hitovem sindikatu GIT, v katerega so vključeni zaposleni v gostinstvu in strokovnih službah, so prav tako sprejeli sklep o stavki za 19. december, vendar pričakujej­o še odgovor uprave o izplačilu božičnice. »Mi se od stavke distancira­mo in si prizadevam­o za dobro božičnico,« je povedal Tomaž Vidrih, predsednik Hitovega sindikata Vrba KNSS-Neodvisnos­t.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia