Delo (Slovenia)

Na Kosovu nemirno, v Srbiji namigi o prihodu Vagnerja

Nemiri V štirih srbskih občinah na severu prestavlje­ne lokalne volitve, obe strani rožljata z orožjem

- Novica Mihajlović

Priština je v severni del večinsko srbske Kosovske Mitrovice napotila od 200 do 300 pripadniko­v posebnih policijski­h enot, da bi zagotovila varnost v etnično mešanih predelih mesta. Beograd je zagrozil z napotitvij­o do 1000 svojih vojakov in policistov. Kot nalašč je skoraj sočasno zakrožila informacij­a, da razvpita ruska paravojska Vagner v Srbiji skupaj z ruskim kulturnim društvom Orli snuje center, ki naj bi obračunal z ruskimi liberalci in Putinovo opozicijo v Srbiji.

Na severu Kosova, kjer Srbi predstavlj­ajo večino prebivalst­va, so se v zadnjih dneh vrstili incidenti. Zlasti v krajih Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić in Zvečan so se dogajali detonacije, posamezni napadi na albansko prebivalst­vo, ki je v manjšini, in zbiranje ljudi pred uradi volilnih komisij. V omenjenih štirih občinah so namreč oblasti v Prištini za 18. december razpisale izredne županske volitve, potem ko so v začetku novembra odstopili tamkajšnji srbski župani zaradi zahteve Prištine po zamenjavi srbskih registrski­h tablic z oznakami kosovskih mest s kosovskimi tablicami.

Da bi zagotovili varnost in red, je Priština na sever poslala nekaj sto do zob oboroženih pripadniko­v specialne policije v oklepnih vozilih. To je razburilo tamkajšnje Srbe, ki so kosovske policiste napadli ter jih nekaj tudi ranili. V Beogradu so prihod do zob oboroženih specialcev razumeli kot protipravn­o in nasilno akcijo ter kot poskus okupacije večinoma srbskega severa Kosova ter napovedali, da bodo razmislili o napotitvi do 1000 pripadniko­v srbske vojske in policije na sever Kosova, kar jim dopušča resolucija 1244 varnostneg­a sveta ZN. Nekdanji srbski predsednik Boris Tadić je opozoril, da je to laž in da Srbija lahko na Kosovo pošlje svoje varnostne sile le, če ji to dovoli poveljstvo mednarodni­h mirovnih sil Kfor. Čeprav so se nemiri včeraj čez dan umirili, je napetost ostala v zraku. Kosovska predsednic­a Vjosa Osmani je na zahtevo več veleposlan­ikov sporočila, da bodo volitve v štirih občinah prestavlje­ne, nov datum volitev bo določen naknadno.

• Izredne volitve na severu Kosova so bile razpisane za 18. december.

• Beograd razmišlja o napotitvi do 1000 vojakov na Kosovo.

• Nasprotujo­če si informacij­e o paravojski Vagner v Srbiji.

Vnetljiv položaj, ga politika zna umiriti?

Poleg veleposlan­ištev zahodnih držav, ki so pozivala Prištino k umiritvi retorike in preložitvi roka za začetek zamenjave registrski­h tablic ter pozneje še datuma volitev, so bili do ravnanja prištinski­h oblasti kritični tudi v opoziciji. Nekdanji kosovski zunanji minister Skënder Hyseni je za dnevnik Koha opozoril, da je na Balkanu dovolj en izstreljen naboj, da se začne rušilna vojna. »Ko izbruhnejo spopadi, je zaman iskati krivce, ker državljan nosi posledice,« je dejal Hyseni.

»Skoraj vsako diletantsk­o in amatersko dejanje ter odločitev Kurtija in Vjose Osmani na severu v preteklih nekaj mesecih so bili napačni! Danes je sever popolnoma v rokah tamkajšnji­h srbskih tolp in kriminalni­h skupin, ki jih vodi srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki kot vedno iščejo in čakajo najmanjši izgovor, da začnejo najtemačne­jše scenarije na severu,« je bil kritičen Hyseni.

Nevarne grožnje z rusko paravojsko

Ker na Zahodnem Balkanu ni naključij, je malo verjetno, da je bila naključna skrivnostn­a objava na telegramu, v kateri ruska zasebna paravojska Vagner sporoča, da so v Srbiji ustanovili rusko-srbski informacij­ski center prijateljs­tva in sodelovanj­a Orli. Vagner, ki ga je ustanovil in ga vodi Jevgenij Prigožin, tesni sodelavec ruskega predsednik­a Vladimirja Putina, je zapisal, da so Orli pod njihovo zaščito in da se ukvarjajo z informacij­skim obračunom z ruskimi liberalci, ki so prišli v Srbijo in tam diskrediti­rajo rusko oblast. Vodja Orlov v Srbiji je zanikal sodelovanj­e z Vagnerjem.

 ?? Foto Ognen Teofilovsk­i/Reuters ?? Most prek reke Ibar, ki Kosovsko Mitrovico deli na južni albanski in severni srbski del, že leta varujejo mednarodne varnostne sile. Zadnje čase zgolj straža na mostu ni več dovolj.
Foto Ognen Teofilovsk­i/Reuters Most prek reke Ibar, ki Kosovsko Mitrovico deli na južni albanski in severni srbski del, že leta varujejo mednarodne varnostne sile. Zadnje čase zgolj straža na mostu ni več dovolj.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia