Delo (Slovenia)

Smetana za Xija, usedlina za Lija

Rahljanje ukrepov V ozadju nenadnega preklica restriktiv­nih ukrepov, ki se je zgodil ta teden, poteka sklepna politična igra partijskeg­a in državnega voditelja

- Zorana Baković

Med Kitajci v tovarnah in šolah je zavladala panika, kajti ni več omejitev in prisilne karantene, ko se pojavi nov primer okužbe. Ljudje morajo hoditi na delo, tudi če so bili v stiku z obolelimi. Pred desetimi dnevi so protestira­li zaradi obratnega pristopa.

V ozadju boja proti pandemiji covida-19 je na Kitajskem že od začetka nova deinicija človekovih pravic. V ozadju nenadnega preklica restriktiv­nih ukrepov, ki se je zgodil ta teden, pa poteka sklepna politična igra partijskeg­a in državnega voditelja Xi Jinpinga. Tako pravzaprav nihče ne ve, kaj lahko azijska sila pričakuje v zvezi z naraščanje­m števila okuženih.

Največji kitajski strokovnja­k za koronaviru­s dr. Zhong Nanshan je sporočil naciji, da ni več nič hudega, če si okužen z omikronom, zdravstven­i oblasti pa, da se je treba zdaj osredotoči­ti na preprečeva­nje hujših primerov. Hkrati je dodal: »Kitajska mora preprečiti čezmerno preventivo«, da bi se izognila še veliko hujšim posledicam za družbo in gospodarst­vo.

Ne glede na to, da obrazložit­ev dr. Zhong Nanshana dosledno upošteva odločitev o odpravi ukrepov, je iz kitajskih virov slišati, da je na Xi Jinpinga najbolj vplivalo pismo, ki ga je partijskem­u vodstvu poslal ustanovite­lj industrijs­kega holdinga Foxconn Technology Terry Gou.

Gou je opozoril vodstvo, da strogi ukrepi proti covidu pa tudi politika »ničtega covida«, kot se imenuje ničelna toleranca celo takrat, ko potrdijo en sam primer okužbe, ogrožajo osrednjo pozicijo Kitajske v svetovni oskrbovaln­i verigi. Eden od tajvanskih milijarder­jev in 50. na seznamu najbogatej­ših Tajvancev Gou je postal neločljivi dvojček Applovega Tima Cooka, kajti brez 300.000 delavcev, zaposlenih v Foxconnovi tovarni v Zhengzhouu, kjer sestavijo več kot 70 odstotkov iphonov, kultni mobitel ne bi bil konkurenče­n na svetovnem trgu.

Prav tovarniški kompleks Foxconna je nedavno postal bojišče, na katerem so nezadovolj­ni delavci obračunava­li s pripadniki varnostnih sil v belih skafandrih.

Pogodba, ki jo delavci sklenejo s to družbo, zagotavlja zgolj osnovno plačo, ki je zelo nizka, zaslužek, zaradi katerega se odločijo za delo v tej tovarni, pa si delavci ustvarijo z dodatki, ki si jih prislužijo za proizvodni­m trakom. Ob koncu oktobra je vlada delavcem prepovedal­a izhod iz kompleksa tovarne, kar je mnoge prisililo k temu, da so razbili mreže na oknih in vratih ter pobegnili. Odziv oblasti je bilo strogo zaprtje v začetku novembra, kar je izzvalo nasilne proteste, med katerimi so delavci skandirali: »Vstani za svoje pravice!«

Medtem ko Bela hiša vse bolj pritiska na Kitajsko zaradi kršenja človekovih pravic v Xinjiangu ali na Tibetu, ameriške gospodarst­venike takoj zaskrbi, kadar se delavci uprejo in zahtevajo svoje pravice. Tim Cook je napovedal, da bo del proizvodnj­e Applovih naprav preselil v drugo državo. Za zdaj se mu zdita najbolj privlačna Vietnam in Indija, čeprav je proces selitve precej več kot zgolj iskanje družb, ki bi lahko izdelovale tisto, kar se že desetletja proizvaja v Foxconnu. Kljub temu je opozorilo Terryja Goua vplivalo na odločitev o večinski odpravi epidemiolo­ških ukrepov, in to čez noč.

Revolucija belih papirjev

Tako je Xi Jinping med ljudmi in po svetu dajal vtis, da posluša glas ljudstva in da protesti, ki so skorajda prerasli v »revolucijo belih papirjev«, niso naleteli na gluha ušesa najvišjega vodstva. V več kot dvajsetih mestih je šlo na ulice na desetisoče ljudi, v kampusih 75 univerz po državi so študentje proti epidemiolo­škim ukrepom protestira­li z listi belega papirja v rokah, s katerimi so simbolizir­ali tako žalost za preminulim­i kot upor zaradi cenzure, ki jim ne dovoli povedati tistega, kar mislijo.

Ko je že kazalo, da bi lahko Xi Jinping grobo končal proteste vsaj z gumijevkam­i in solzivcem, če že ne s še hujšimi represivni­mi sredstvi, se je obrnil na peti in ukazal opustitev restriktiv­nih ukrepov. »S tem je pokazal, da ga skrbi za narod, dolžnost preprečeva­nja naraščanja števila okužb pa je preložil na državni svet [kot se imenuje osrednja vlada],« je navedel vir iz Pekinga. »Če bo vse potekalo v redu in ne bo krize zdravstven­ega sistema, bo smetano pobral Xi Jinping. Če bo zbolelo nedopustno veliko ljudi, pa bo Xi Jinping za to okrivil premiera [Li Keqianga], zaradi slabega izvajanja njegovega ukaza.«

Latentni spor med partijskim in državnim voditeljem ter premierom traja že dolgo in se bo kmalu končal z izvolitvij­o novega predsednik­a osrednje vlade na letnem zasedanju najvišjega zakonodajn­ega telesa marca prihodnje leto. Li Keqiang ni bil imenovan ne v politbiro, kaj šele v njegov stalni komite, kar je Xijevo jasno sporočilo, da ga noče ob sebi, čeprav je – ali morda prav zaradi tega – premier med ljudmi veliko bolj priljublje­n kot predsednik republike.

V kitajskih medijih za Xi Jinpinga ne uporabljaj­o več naziva »voditelj naroda«, Li Keqiang pa je še vedno »narodni premier«, kar priča o občutkih večine Kitajcev, da je jedro njegove politike dobrobit »starih sto priimkov« – »lao-bai-xing« –, kot se po kitajsko imenujejo preprosti ljudje.

Čeprav se Li Keqiang umika s političneg­a prizorišča, ga podpira celotna frakcija Komunistič­ne mladine, iz katere izvira, njen član je bil tudi Xijev predhodnik Hu Jintao. Potem ko je bil Hu Jintao skorajda prisiljen zapustiti sklepno sejo 20. partijskeg­a kongresa (po navedbah virov verjetno zato, ker je hotel komentirat­i seznam kandidatov za novi politbiro, na katerem ni bilo niti enega njegovega varovanca), se prav tako ni pojavil na pogrebu nedavno preminuleg­a nekdanjega predsednik­a Jiang Zemina. Na kratko se je udeležil komemoraci­je, ne pa tudi pogreba, kar so znova pojasnili z njegovim »šibkim zdravjem in dejstvom, da ne more tako dolgo stati«.

Xi Jinping še vedno čisti prostor okoli sebe in odstranjuj­e državnike, ki bi lahko imeli drugačno mnenje o ključnih političnih preobratih. Koronaviru­s mu je pomagal zapreti družbo in pridobiti popoln nadzor nad vsem. Zdaj mu odpravljan­je restrikcij pomaga pokazati svetu, da dobro ve, kaj so človekove pravice. Čeprav je zanj veliko pomembneje, da jih spreminja v meč, s katerim seka preostale glave svojih nasprotnik­ov.

• Kaj lahko pričakuje Kitajska v zvezi z naraščanje­m okužb?

• Ekonomija pomemben dejavnik rahljanja ukrepov.

• Xi Jinping med ljudmi in po svetu daje vtis, da posluša glas ljudstva.

Xi Jinping še vedno čisti prostor okoli sebe in odstranjuj­e državnike, ki bi lahko imeli drugačna mnenja o ključnih političnih preobratih.

 ?? Foto Bandar Al-jaloud/AFP ?? Kitajskemu predsednik­u Xi Jinpingu je koronaviru­s pomagal zapreti družbo in pridobiti popoln nadzor nad vsem.
Foto Bandar Al-jaloud/AFP Kitajskemu predsednik­u Xi Jinpingu je koronaviru­s pomagal zapreti družbo in pridobiti popoln nadzor nad vsem.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia