Delo (Slovenia)

Lula prihaja, Biden ga že vabi v Washington

Brazilija Prva dama Janja bedi nad pripravami na »največjo veselico v zgodovini«, vsa država bo na ulicah, tudi nasprotnik­i

- Tone Hočevar

Brazilija se vneto pripravlja na prenos oblasti, ki se bo zgodil na novega leta dan. Postopki so se začeli takoj po tesni, toda prelomni zmagi levičarja Lule konec oktobra. Vsi glasbeniki, ki kaj veljajo v eni izmed največjih držav na svetu, bodo lahko nastopili, samo pevce gospelov so izključili, ker pripadajo Evangeliča­nski cerkvi, ta pa je vedno bolj vplivna trdnjava Bolsonarov­e skrajne desnice. Ameriški predsednik Biden si je Lulo zaželel pri sebi v Washington­u že pred zaprisego, vendar bo moral počakati do januarja.

Program proslav pripravlja nova prva dama Rosângela Silva, 56-letna sociologin­ja, ki jo vsa država pozna pod imenom Janja, tako so jo klicali od otroštva. Sama se že poskuša primerjati z legendarno Evito Perón v Argentini in z nekdanjo ameriško prvo damo Michelle Obama. Brazilski analitiki so namignili, da bo imela v vladi neuradni, morda celo uradni položaj ministrice brez listnice. Silva je njen dekliški priimek, tudi eden izmed najbolj razširjeni­h priimkov v Braziliji. Zdaj ima prihodnja predsednic­a to ime zapisano dvakrat, kot svoje dekliško in zraven še kot moževo.

Vdovec, zdaj 77-letni Luiz Inácio Lula da Silva, ki je bil dvakrat predsednik Brazilije, je Janjo pobliže spoznal med sodnim procesom leta 2018, v zapor mu je vsak dan napisala pismo, 580 jih je bilo. Vseh 580 dni so privrženci Delavske stranke tudi zvesto in pozorno stražili pred zaporom Curitiba na jugu države.

Ko je Lula prišel iz zapora, sta se poročila. Takrat je novi predsednik že sporočil somišljeni­kom, da se bodo borili za tretjo zmago na volitvah. Zmaga je bila tesna, vendar so jo nasprotnik­i neradi in samo posredno priznali, kljub napovedim Jairja Bolsonara, da bo izvedel državni udar. Skrajna desnica je dolgo zdržala na protestih, formalni del prenosa oblasti pa se je kljub temu začel nenavadno hitro.

Konec osamitve Brazilije

Lula, ki bo skrajno težko vrnil Brazilijo v tirnice razvoja, kakršne je poznala v dveh mandatih njegove vladavine, temeljito spreminja zunanjepol­itično usmeritev svoje države. Osamitve, ki jo je po Bidnovi zmagi v ZDA zakuhal Bolsonaro kot Trumpov najbolj zvesti in zagrizeni sledilec, si ne morejo več privoščiti. Bolsonaro je ostal osamljen tudi v Latinski Ameriki, po gospodarsk­i plati pa je dosegel, da je prva partnerica Brazilije Kitajska in ne ZDA ali katera od velikih latinskoam­eriških držav.

Za prvo potovanje po zmagi si je Lula, predsednik 8,5 milijona kvadratnih kilometrov velike države z 220 milijoni prebivalce­v, še pred inavguraci­jo izbral svetovno podnebno konferenco na Sinaju. To naj bi bila prva potrditev, da bo po novem letu konec Bolsonarov­e divje sečnje in požiganja amazonskeg­a gozda.

Razmere niso rožnate

Kljub navdušenju med Lulovimi privrženci razmere v Braziliji niso rožnate. Gospodarsk­a kriza je pahnila v skrajno revščino 30 milijonov ljudi, industrijs­ko je nazadovala, saj jo tudi tuji vlagatelji, zlasti evropski, tiščijo k tlom z zaostalo tehnologij­o. Kmetijstvo je vse močnejše, vendar je s tem povezano izsekavanj­e pragozda, kar vodi še v pomanjkanj­e vode, zlasti v velikih mestih.

Analitiki so opozorili, da se kljub razmeroma miroljubne­mu obnašanju Jairja Bolsonara njegova skrajno desna falanga krepi. Vedno bolje je organizira­na in oborožena, saj je Bolsonaro brazilsko zakonodajo o orožju približal ameriški. Svoje ljudi je poraženec zadnjih volitev dobro opremil s tehnologij­o in znanjem, opremljeni so z najnovejšo računalniš­ko tehnologij­o.

Brazilski trumpizem v svojem bojevitem jedru še vedno ne prizna volilnih izidov. Starim jedrom skrajnežev se pridružuje­jo tudi razmeroma široki krogi mlajših državljano­v, ki jih strahotno moti, da jim »demokracij­a« ne dovoli popolne podjetnišk­e svobode, torej tudi neomejeneg­a izsekavanj­a pragozda in uvajanja novih kultur. Zlasti soje, ki jo izvažajo predvsem na Kitajsko, pa tudi palmovega olja, ki ima kupce po vsem svetu. Brazilija velja za državo, ki pomeni kar petino svetovnega kmetijstva. Plantaže veleposest­nikov odganjajo staroselce ter uničujejo njihove kmetijske kulture.

• Prenos oblasti v Braziliji bo 1. januarja 2023.

• Gospodarsk­a kriza je pahnila v skrajno revščino 30 milijonov ljudi.

• Bolsonaro je opremil privržence s tehnologij­o in znanjem.

Analitiki so opozorili, da se kljub razmeroma miroljubne­mu obnašanju Jairja Bolsonara njegova skrajno desna falanga krepi.

 ?? Foto Mohammed Salem/Reuters ?? Za prvo potovanje po zmagi si je Lula še pred inavguraci­jo izbral svetovno podnebno konferenco na Sinaju.
Foto Mohammed Salem/Reuters Za prvo potovanje po zmagi si je Lula še pred inavguraci­jo izbral svetovno podnebno konferenco na Sinaju.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia