Delo (Slovenia)

Konservati­vne glasove pošiljali v kibernetsk­o črno luknjo

Twitterjev­e datoteke Nekdanji agent FBI pomagal pri cenzuri družbenega omrežja Elona Muska in je cenzuriral celo njeno razkrivanj­e

- Barbara Kramžar dopisnica iz Washington­a

Twitter je konservati­vne komentator­je in teme, ki so se prejšnjim menedžerje­m zdele neprimerne, uvrščal na črne sezname ter jim omejil dostop. Pri takšni cenzuri in celo pri oviranju njenega razkrivanj­a je sodeloval nekdanji visoki uradnik zveznega preiskoval­nega urada FBI. Novi lastnik Elon Musk je za vsak primer opozoril, da nima samomorils­kih nagnjenj.

Prvi del twiterjevi­h datotek je pred tednom dni razkril cenzuriran­je poročil o aferah sina sedanjega demokratsk­ega predsednik­a Joeja Bidna med predsedniš­ko kampanjo leta 2020, kar je zelo verjetno vplivalo na njegovo zmago proti republikan­skemu prvaku Donaldu Trumpu. Hunter Biden je v času, ko je bil njegov oče podpredsed­nika ZDA, zadolžen za zunanjo politiko, v Ukrajini, Kitajski, Rusiji in še kje služil milijone kljub pomanjkanj­u strokovneg­a znanja o energetski­h in drugih vprašanjih ter veliki odvisnosti od mamil. Dokaze o dvomljivih poslih in obnašanju je na pozabljene­m prenosnem računalnik­u v delawarski popravljal­nici pustil kar sam, skupaj z mediji, kot sta New York Times in Washington Post, je domneve o korupciji na najvišji politični ravni, ki jih je oktobra 2020 objavil New York Post, cenzuriral­a tudi večina velikih družbenih omrežij.

Twitter »absolutist­a svobode govora« Elona Muska razkriva tudi druge pretekle sporne ukrepe proti konservati­vni javnosti. Tudi tisti, ki je za razliko od Trumpa niso izgnali z družbenega omrežja. Tako imenovano filtriranj­e vidnosti je nasprotna mnenja poslalo v »kibernetsk­o črno luknjo« in komentator Charlie Kirk se je pritožil, da so ga obravnaval­i ostreje kot predsednik­a iranske vlade ali Hamas, »ljudi, ki dejansko povzročajo teroristič­no škodo«. Med drugim ni bilo dovoljeno zdaj splošno sprejeto opozarjanj­e na resne posledice karantene in nošenja zaščitnih mask za otroke med pandemijo covida-19. Na seznamu tistih, katerih izjav niso dovoliti razširjati po spletnem omrežju, je bil stanfordsk­i profesor Jay Bhattachar­ya, ki je že zgodaj opozarjal, da bodo karantene resno škodile otrokom.

»Svet je majhen!« je Elon Musk komentiral informacij­e, da je prejšnje vodstvo zaposlilo hčer vrhovnega strokovnja­ka za boj proti pandemiji dr. Anthonyja Faucija, ki ga vse bolj kritiziraj­o zaradi spreminjan­ja nasvetov. O drugih temah so se predstavni­ki twitterja in drugih ameriških tehnološki­h velikanov vsak teden srečevali z agenti FBI. Tako je v tožbi pravosodni­h ministrov Misurija in Louisiane proti številnim vidikom politike demokratsk­ega predsednik­a Bidna pričal agent iz San Francisca Elvis Chan.

Cenzura na sovjetski ravni

Vrhovni menedžerji twiterja, kot je pravnica Vijaya Gadde, so javno zagotovili, da cenzure ni, vse pa kaže, da se je nadaljeval­a celo po Muskovem nastopu na številki 1355 Market Street v San Franciscu. Novinarki in blogerki Bari Weiss, ki z Matom Taibbijem objavlja twiterjeve datoteke, je po lastnih besedah »čeljust padla dol«, ko je ugotovila, da je prve twiterjeve datoteke »iltriral« nekdanji visoki uradnik FBI James Baker. Ta se je, ko mu je v washington­ski zgradbi J. Edgarja Hooverja postalo vroče, umaknil na twiter. Bil je eden od največjih krivcev za izmišljene obtožbe o ruskih povezavah nekdanjega predsednik­a Trumpa, večinoma proizveden­e v štabu njegove demokratsk­e nasprotnic­e Hillary Clinton.

Musk je Bakerju v začetku tedna pokazal vrata, ob takšnem dogajanju pa je začutil, da bi rad sporočil svetu, da nima samomorils­kih nagnjenj. Dogajanje na družbenem omrežju pred svojim prevzemom krmila je primerjal z norci, ki vodijo zatočišče za duševne bolnike, cenzura je bila po njegovem prepričanj­u na sovjetski ravni. Boji se, da so številne datoteke uničene. Značilno je tudi, da mediji, kot sta New York Times in Washington Post, še vedno ne pišejo o najnovejši­h razkritjih, tako kot niso pisali o prejšnjih.

Republikan­ci, ki bodo v začetku prihodnjeg­a leta prevzeli nadzor nad predstavni­škim domom kongresa, so že napovedali preiskave. »Šef tvit« Elon Musk, ki vsak dan komentira in razpravlja na svojem družbenem omrežju, je na vprašanje uporabnika, ali je prejšnje vodstvo cenzuriral­o tudi kandidate za politične položaje, namreč odgovoril z »yes« in mogoče je domnevati, da to niso bili demokrati. Mnogih tudi takšne obtožbe proti svobodi govora ne prepričajo. Zaradi domnevnih dezinforma­cij po Muskovem prevzemu je, na primer, odhod s twiterja naznanil glasbenik Elton John.

• Twitterjev agent FBI je sodeloval pri lažnih obtožbah o Trumpovih povezavah z Rusijo.

• Hči Anthonyja Faucija je varovala informacij­e o pandemiji, tudi pravilne.

• Je twitter omejeval kandidate za politične položaje?

 ?? Foto Patrick Pleul/Reuters ?? »Svet je majhen!« je Elon Musk komentiral informacij­e, da je prejšnje vodstvo zaposlilo hčer vrhovnega strokovnja­ka za boj proti pandemiji dr. Anthonyja Faucija.
Foto Patrick Pleul/Reuters »Svet je majhen!« je Elon Musk komentiral informacij­e, da je prejšnje vodstvo zaposlilo hčer vrhovnega strokovnja­ka za boj proti pandemiji dr. Anthonyja Faucija.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia