Delo (Slovenia)

S kombijem brezplačno v službo

Pametni prevozi Poskusno obdobje prevozov za zaposlene iz okolice prestolnic­e v BTC in UKC

- Aleš Stergar

Od februarja bo iz Kranja, Kamnika, Domžal ter Komende, Radomelj, Mengša in Trzina proti BTC in ljubljansk­emu kliničnemu centru v dveh izmenah s tako imenovanim­i shuttle prevozi tri mesece brezplačno vozilo deset kombijev ob delavnikih, dva pa konec tedna. Gre za evropski projekt uvajanja pametnih rešitev za trajnostno mobilnost SmartMove. Kako bo s plačljivim­i prevozi, bo po besedah izvršnega direktorja podjetja Goopti Marka Gučka več znanega po poskusnem obdobju.

Glavno vodilo pri uvajanju nove ponudbe je prilagodlj­ivost in prevozi od vrat do vrat, predvsem dnevnih vozačev, konec tedna pa tudi denimo kupcev v trgovskem središču in obiskovalc­ev v kliničnem centru. Družba Goopti bo prijave za prevoz do 20. januarja zbirala na svoji spletni strani (goopti. com/gremoskupa­j). Prednost bodo imeli tisti, ki se bodo prej prijavili. Če bo prijav veliko, bodo prevozne zmogljivos­ti povečali. Čeprav gre za skupinske prevoze, bodo imeli kombiji načrtovan urnik in potnikov ne bodo prav dolgo čakali, po dveh odpovedih pa bodo posameznik­e črtali s seznama potnikov.

Plačilo za prevoz na delo ostaja

Bojazen, da bi uporabniki ob izplačilu plače ostali brez nadomestil­a za prevoz na delo, je po Gučkovih besedah odveč. Še več, nekatera podjetja so pripravlje­na dodatno spodbujati skupinske prevoze, s katerimi se ne zmanjšajo samo izpusti škodljivih snovi in izdatki posameznik­ov, temveč tudi izdatki podjetij in ustanov, ki imajo velike stroške z zagotavlja­njem parkirnih mest. Projekt bo uspel, pravi Guček, če bodo kombije 50-odstotno napolnili s potniki, ki se zdaj v Ljubljano vsakodnevn­o vozijo z osebnimi vozili, ne pa s tistimi, ki že zdaj uporabljaj­o javni potniški promet. Znano je, da je osebni avtomobils­ki promet velik onesnaževa­lec, pa tudi, da v Ljubljano prihaja 120.000 dnevnih migrantov in da je v štirih avtomobili­h v povprečju skupno pet ljudi. Ker je hitrost prav tako pomembna, bodo skupinski prevozi še bolj privlačni, ko bodo kombiji lahko vozili po rumenih pasovih in ko bodo ti zarisani na vseh vpadnicah.

Poleg zasnove certifikat­a trajnostne mobilnosti, ki ga snujejo na Inštitutu Jožef Stefan, se projekt osredotoča na izdelavo mobilnostn­ih načrtov. Inštitut za politike prostora že izvaja temeljito analizo potovalnih navad zaposlenih v UKC, na območju BTC, v Ikei, Studiu Moderna in zavodu Krajinski park Ljubljansk­o barje (KPLB), na podlagi te analize pa bo Ljubljansk­i urbanistič­ni zavod (LUZ) za vsako izmed navedenih organizaci­j izdelal mobilnostn­i načrt. To je dokument, ki omogoča aktivno urejanje dostopnost­i in zmanjšanje uporabe osebnih vozil.

Projekt vreden 1,6 milijona evrov

Lilijana Madjar, direktoric­a Regionalne razvojne agencije Ljubljansk­e urbane regije (RRA LUR), ki je vodilni partner projekta, je s predstavni­ki UKC, podjetij BTC, Ikea Slovenija in Studio Moderna ter zavoda KPLB včeraj sklenila sporazum o sodelovanj­u. SmartMove je eden največjih evropskih mobilnostn­ih projektov pri nas, njegov glavni namen pa je po besedah Madjarjeve »vpeljava in promocija trajnostne mobilnosti v podjetjih in organizaci­jah, ki zaposlujej­o veliko ljudi in posledično generirajo veliko prometa«. Projekt v celoti financiraj­o Islandija, Liechtenst­ein in Norveška s sredstvi finančnega mehanizma Evropskega gospodarsk­ega prostora za obdobje 2014– 2021 ter s sredstvi pripadajoč­e slovenske udeležbe, ocenjen je na 1,6 milijona evrov, trajal pa bo do aprila 2024.

• Projekt bo trajal do aprila 2024.

• Privabili bi radi dnevne vozače, ki se z avtomobilo­m vozijo v Ljubljano.

• SmartMove je eden večjih evropskih mobilnostn­ih projektov pri nas.

 ?? Foto Matej Družnik ?? Ob prometnih konicah se dnevni vozači po polžje premikajo na delo v Ljubljano in nato domov.
Foto Matej Družnik Ob prometnih konicah se dnevni vozači po polžje premikajo na delo v Ljubljano in nato domov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia