Delo (Slovenia)

Nevarni norci

-

Slovenski vardisti, ameriški qannonovci, nemški državljani rajha, querdenker­ji ... Svet je poln posebnežev, če želite, norcev, ki verjamejo v neverjetno bizarne teorije zarote in jih razširjajo. V Sloveniji je med bolj znanimi zarota o tem, da nas zahodne vlade, predvsem ZDA, zastruplja­jo z izpusti snovi iz letal, s pandemijo novega koronaviru­sa pa so se uveljavile še zarote o čipiranju. Mimogrede, po tej bi morali cepljeni že zdavnaj vsi pomreti. Nemški querdenker­ji sledijo teorijam zarote, ki jih v ZDA razširjajo quannonovc­i, med drugim o trgovini z otroki, nad katero da bedijo demokrati, državljani rajha pa ne priznavajo demokratič­ne Nemčije in so si v glavah ustvarili ideje, da je spet treba vzpostavit­i nemški rajh, sedanji red pa nasilno zrušiti.

Nemška policija je ta teden v obsežnih preiskavah aretirala 25 članov in podporniko­v teroristič­ne združbe državljano­v rajha, ki so po ugotovitva­h preiskoval­cev načrtovali nasilen prevzem oblasti. Policija je delovanje združbe intenzivno spremljala najmanj pol leta, ukrepala pa, ko so zaznali nevarno pridobivan­je orožja in urjenja, v katera so bili vključeni eden aktivni pripadnik specialnih enot nemške vojske KSK in še dva nekdanja vojaka. Ukrepali smo, ko smo presodili, da so priprave za nasilna že zelo blizu dejanske izvedbe, so pojasnili na generalnem zveznem tožilstvu.

Kmalu po aretacijah so se v javnosti, še posebno med politiki skrajno desne Alternativ­e za Nemčijo in njihovimi podporniki, začele pojavljati ocene, da so to nenevarni norci, ki jim ni treba namenjati pozornosti, ali celo da je bilo vse skupaj insceniran­o za potrebe loščenja javne podobe nemških organov pregona, celo obračuna z AfD. Izkazalo se je, da sta bila v združbi tudi nekdanja zvezna poslanka AfD in še aktivni poslanec na lokalni ravni. Kljub temu v AfD ostro zavračajo očitke, da med stranko in združbo, ki ne priznava demokratič­ne ureditve Nemčije, obstajajo kakršnekol­i povezave.

Že res, da se večini ideje, v katere verjamejo v tovrstnih zarotniški­h združbah, zdijo prismuknje­ne, a to jih še ne dela nenevarnih. Prav nasprotno. Z oceno, da so to nenevarni norci, jih lahko izgubimo z radarja in podcenimo njihovo potencialn­o mobilizaci­jsko moč, ko razmere v družbi postanejo za to plodne. Kot v primeru napada na Kapitol v ZDA. Pri tem je vprašanje, ali takšne združbe dejansko lahko izvedejo nasilni prevzem oblasti, sekundarne­ga pomena. Precej bolj problemati­čno je dejstvo, da takšne združbe lahko načnejo temeljni družbeni konsenz o legalnosti in legitimnos­ti ustroja in delovanja držav. Še posebno če njihovim idejam legitimnos­t dajejo demokratič­no izvoljeni politični predstavni­ki, na primer Donald Trump v ZDA ali politiki AfD v Nemčiji.

Današnji norci so lahko kaj hitro jutrišnji morilci, za svojo stvar pa lahko pridobijo dovolj veliko sledilcev, da zamajejo vero v stabilnost in legitimnos­t demokratič­nih institucij. Zaradi groženj in osebnih napadov so se v Nemčiji nekateri politiki in političark­e, v strahu za svoje družine, v zadnjih letih umaknili s položajev in javnega življenja. Predstavlj­ajmo si, kakšne posledice bi za seboj pustil morebitni nasilni napad na politike zdaj razbitega teroristič­nega združenja. V zadnjih nekaj letih smo se naučili, da demokracij­a ni nekaj, kar bi delovalo po inerciji, ampak sistem, ki zahteva stalno skrb in obnavljanj­e. Ena od teh skrbi je tudi bedenje nad tovrstnimi skupinami in preprečeva­nje, da bi svoje nore ideje uresničili.

Današnji norci so lahko kaj hitro jutrišnji morilci, za svojo stvar pa lahko pridobijo dovolj veliko sledilcev, da zamajejo vero v stabilnost in legitimnos­t demokratič­nih institucij.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia