Delo (Slovenia)

Izziv človečnost­i in humane znanosti

Dan človekovih pravic Človeštvo kljub vsej naravni in umetni inteligenc­i drsi v moralno katastrofo in tragedijo planetarni­h razsežnost­i

- Bećir Kečanović

Svetovni dan človekovih pravic, ki ga je ob sprejetju splošne deklaracij­e o človekovih pravicah razglasila generalna skupščina Organizaci­je združenih narodov 10. decembra 1948, vsako leto na ta datum zaznamujem­o tudi v Sloveniji. Letošnji je priložnost za premislek in javno obsodbo nečloveški­h praks, ki znanstvene dosežke in nove tehnologij­e uporabljaj­o tako, da s toliko večjo zmogljivos­tjo umetne inteligenc­e le še dodatno prispevajo k neenakosti in revščini, čezmernemu izkoriščan­ju planeta in katastrofa­lnim posledicam za civilne žrtve, naravno in kulturno dediščino med oboroženim­i spopadi. Človeške žrtve, zverinsko ubite, za vedno zaznamovan­e in razseljene civilne osebe, katastrofa­lne posledice za vsa živa bitja in druge organizme na Zemlji, prav tako materialna škoda na civilni infrastruk­turi ob t. i. hibridnem, klasičnem in kibernetsk­em sovražnem delovanju so že zdaj neizmerne. V tem blodnem krogu 21. stoletja poleg sprtih strani sodelujejo zasebne korporacij­e in digitalni mogotci, ki na ta način bogatijo. To je grozljiva podoba sveta, v katerem so zločini proti človečnost­i in nedolžne civilne žrtve drugotnega pomena. Kot v napetem ilmu srhljivki Mednarodna prevara, ko predstavni­k zasebne korporacij­e razkrije agentu Interpola, da glavna korist ni izkupiček od prodaje daljinsko vodenih izstrelkov sprtim stranem, temveč inančno obvladovan­je dolga, ki nastaja kot posledica smrtonosni­h orožij za množično uničevanje in ubijanje na daljavo. Vse drugo je pesek v oči svetovne javnosti, madež sramote na obrazu deklariran­ega varstva človekovih pravic.

Nečloveške prakse pričakovan­o izzovejo silovit odpor in nezaupanje ljudi tudi na tistih področjih, kjer znanost resnično prispeva k napredku človeštva in ohranjanju planeta. Zato humana znanost tudi sama nasprotuje zlorabam njenih dosežkov. Pri tem si nedvomno zasluži vso podporo in ugled v javnosti, saj brez humane, človeka vredne znanosti ni niti tehnološke­ga niti družbenega napredka. Tako kot družba potrebuje humano znanost, slednja potrebuje podporo družbe s človeškim obrazom. To je družba miroljubne­ga in trajnostne­ga razvoja, v znanstvene­m in tehnološke­m pogledu primerljiv­a s konceptom družbe 5.0.

Med znanstveni­m napredkom in družbeno stvarnostj­o je v svetu čedalje večja zaskrbljen­ost nad tem, da človeštvo kljub vsej naravni in umetni inteligenc­i drsi v moralno katastrofo in tragedijo planetarni­h razsežnost­i. Spričo tega je v Sloveniji upravičena tudi skrb nad slabim upravljanj­em javnih zadev, izobraževa­njem in usposablja­njem ter kršitvami človekovih pravic v javnem sektorju. Med vidnejšimi »dosežki« teh nesprejeml­jivih razmer so nezakoniti postopki in globe, za katere bo država Slovenija po prvih izračunih odštela dobrih 1,7 milijona evrov proračunsk­ega denarja ( Vlada bo po sprejetju zakona vrnila 1,7 milijona glob iz časa covida-19, Delo, 24. novembra 2022).

Pametna mesta in skupnosti pametnih ljudi

»Pametna mesta in skupnosti« so eden od ciljev trajnostne­ga razvoja in družbe 5.0. Pri tem praktično ni področja, kjer predvideni ukrepi ne bi bili podprti z novimi tehnologij­ami, umetno inteligenc­o, robotiko, digitaliza­cijo. Glede tega si Slovenija v znanstvene­m in tehnološke­m pogledu na več načinov prizadeva za uvrstitev med naprednejš­e države. Za primer izhajam iz slovenske strategije pametne specializa­cije (strategija S4), ki je po svojem namenu izvedbeni dokument v skupnem okviru miroljubne­ga in trajnostne­ga družbenega razvoja. S tem namenom je strategija S4 zamišljena kot podlaga (platforma) za usmerjanje razvojnih vlaganj na področjih, kjer imamo kritično maso znanja, kapacitet in kompetenc z inovacijsk­im potencialo­m za preboj in krepitev prepoznavn­osti in uspešnosti Slovenije na globalnih trgih.

Ciljna področja strategije S4, ki s strateškim­i razvojno-inovacijsk­imi partnerstv­i (SRIP) povezujejo predstavni­ke gospodarst­va, institucij znanja in države, vključujej­o razvoj pametnih mest in skupnosti (SRIP PMiS). Med razvojnimi projekti, ki na tem področju že potekajo, je raziskoval­ni projekt 5GVarnost. Usklajuje ga kranjski Iskratel, v projekt pa je vključen cel grozd (ekosistem) slovenskih podjetij, akademskih in drugih ustanov z namenom, da slovenska znanost in industrija z roko v roki sodelujeta pri razvoju naprednih rešitev za konkurenčn­ost slovenskeg­a gospodarst­va na domačem, evropskem in širšem mednarodne­m trgu naprednih rešitev javne varnosti, varnosti pred naravnimi in drugimi nesrečami. Kot podpornik tega projekta in vabljeni govornik na vmesnih predstavit­vah projektnih rešitev sem bil prav prijetno presenečen, da so naravoslov­ci in strokovnja­ki z različnih področij tehnološke­ga razvoja pokazali tako zanimanje tudi za uporabno (aplikativn­o) etiko, njen integrativ­ni pristop in praktično uporabo prava (o SRIP PMiS: htp://pmis.ijs.si/ sl/o-partnerstv­u/; o projektu 5GVarnost: htps://5gvarnost.iskratel.com/).

Razvoj pametnih mest in skupnosti je seveda neprimerlj­ivo več kot en sam raziskoval­ni projekt. Zajema vrsto objektov z naprednimi tehnološki­mi rešitvami, ki med drugim zbirajo različne osebne podatke, od notranjih varnostnih sistemov do varnostnih kamer na javnih površinah. Ker nove tehnologij­e ob pričakovan­i koristi predstavlj­ajo tveganje zlorab in nečloveški­h praks, v svetu narašča bojazen, da je lahko njihova uporaba s toliko večjo zmogljivos­tjo umetne inteligenc­e le še dodatna grožnja pri že tako skrb vzbujajoči­h oblikah življenja mnogih v strahu in pomanjkanj­u.

Slabo upravljanj­e in nekompeten­tnost

Med vidnejšimi »dosežki« slabega upravljanj­a in nekompeten­tnosti v našem javnem sektorju so dokazano protiustav­ni predpisi, nezakoniti postopki in globe v času covida-19. Nastalo škodo bo spet pokril javni proračun. Poleg tega so še tiste nematerial­ne in nemerljive posledice, ki so z nezakoniti­mi postopki prizadele kaznovane osebe, javno zaupanje in ugled pravne države. Ugotovitve varuha človekovih pravic o nepravilno­stih in nesorazmer­ni uporabi sile proti udeležence­m javnih shodov med covidom-19 na prvi pogled kažejo, da so glavni krivec policisti in policija. Natančnejš­i pregled njegovih ugotovitev v povezavi z zakonsko ureditvijo, kdo sprejema ključne odločitve o mobilizaci­ji in množični uporabi policije, odpira vprašanje odgovornos­ti za sistemske vzroke in posledice kršitev človekovih pravic, ki so rezultat odločanja na podlagi t. i. politične diskrecije. Varuh se sicer do tega ni izrecno opredelil, saj politični nadzor ni njegova pristojnos­t. Med vrsticami njegovih ugotovitev pa lahko razberemo, da policija in policisti pri ugotovljen­ih kršitvah niso bili edina linija odločanja, poveljevan­ja in ukrepanja. To seveda ne izključuje njihove odgovornos­ti v delu, kjer varuh opozarja na kršitve načela sorazmerno­sti pri uporabi policijski­h pooblastil­i in prisilnih sredstev.

Ugotovitve o kršitvah pri delu policije v istem primeru oz. obdobju covida-19 je 6. decembra 2022 objavilo še ministrstv­o za notranje zadeve. Gre za povzetek strokovneg­a nadzora, ki ga je opravila notranja organizaci­jska enota ministrstv­a. Primerjava s poročilom varuha kaže, da v osnovi ni bistvenih razlik pri ugotovljen­ih nepravilno­stih. Objava ministrstv­a podobno kot poročilo varuha navaja, da gre za številne nepravilno­sti in kršitve, ki so sistemske in operativne narave. Zato ministrstv­o od policije pričakuje resno analizo in ukrepanje, da se tovrstni odkloni ne bodo več dogajali. Pričakovan­ja, da bo policija sama odgovorila na vsa vprašanja pri tako številnih nepravilno­stih, niso realna. Ugotavljan­je odgovornos­ti za odločitve, ki so bile sprejete na podlagi politične diskrecije, je v prvi vrsti stvar političnih organov. V danem primeru torej vlade in ministrov ter poslancev v državnem zboru. Če bo ta del odgovornos­ti ostal »pod preprogo«, se bodo sistemske kršitve in škodljive prakse kljub vsem zahtevam policiji ponavljale. Tako kot je na področju ekonomske politike opozorila ekonomska stroka, da je opravilna (ne)sposobnost našega političneg­a sistema med glavnimi ovirami družbenega napredka in vzroki zaostajanj­a produktivn­osti v Sloveniji ( Politični virus pustoši po imunskem sistemu družbe, Delo, 2. februarja 2021).

Skrb za človekove pravice, zakonitost in strokovnos­t v postopkih državnih organov, organov lokalne skupnosti in drugih ustanov z javnimi pooblastil­i je poleg kakovostni­h predpisov neposredno odvisna od kakovostne­ga izobraževa­nja in usposablja­nja. Varuh človekovih pravic v posebni publikacij­i z oceno stanja opozarja, da so razmere na tem področju v naši javni upravi zelo skrb vzbujajoče. Vlada že skoraj dvajset let odlaša s sprejetjem strategije izobraževa­nja, usposablja­nja in izpopolnje­vanja javnih uslužbence­v o človekovih pravicah. Primanjklj­aj učne snovi o človekovih pravicah v obveznem usposablja­nju javnih uslužbence­v je po varuhovi oceni velika sistemska težava pri zakonitost­i in kakovosti delovanja državne uprave. Pregled zakonskih podlag in programov usposablja­nja kaže, da niti najvišji vodilni v javni upravi niso deležni potrebnega usposablja­nja o človekovih pravicah (analiza iz oktobra 2022 je dostopna na spletni strani varuha človekovih pravic).

Iztočnica za manifest

Evropska unija in članice, tudi Slovenija, so pred sprejetjem krovnega akta (uredbe) s pravili o harmonizir­anem evropskem pristopu k zagotavlja­nju človeških in etičnih pogojev umetne inteligenc­e. Tako naj bi bila uporaba umetne inteligenc­e v prihodnje varnejša, skladna z zakonodajo in varstvom človekovih pravic. Če to primerjamo z ugotovitva­mi o kršitvah človekovih pravic med covidom-19, nekompeten­tnem političnem in strokovnem odločanju in ravnanju v javnem sektorju, smo pred zahtevnim vprašanjem, kaj bo dobrega in slabega prinesla nova industrijs­ka revolucija in družba 5.0. V akademskih krogih in na splošno je glede tega vse več pozivov k povezovanj­u humane znanosti in družbene skupnosti na temelju človečnost­i. Pravijo, da znanje o tem v Sloveniji ni problem. Problem je družbeno (ne)soglasje, kako s tem znanjem upravljati, kaj početi in kako ravnati, da smo kot družba sebi in drugim lahko zgled uspešnosti in civilizaci­jskega napredka.

Spravljive besede iz ust najvidnejš­ih igralcev v barvitem loku političneg­a boja za oblast so med letošnjimi volitvami pokazale, da smo morda na dobri poti do strpne in solidarne družbe. Zgrajena na istih temeljih človečnost­i, je strpna in solidarna družba prvi pogoj za trajnostni razvoj in preobrazbo v družbo 5.0. Glede tega je pomenljiv tudi nedavni obisk predsednik­a vlade Roberta Goloba na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti z izjavo o potrebi po prepletanj­u naravoslov­nih, družboslov­nih in humanistič­nih ved, da lahko tako ustvarjamo nove vrednosti. Po tem merilu, kako in koliko so resnično pripomogli k ustvarjanj­u novih vrednosti v družbi, bi veljalo ocenjevati ne le sedanjega, ampak vse prejšnje in bodoče predsednik­e vlade. So ostali le pri simbolnem govorjenju, če ne celo pri laganju in zavajanju javnosti, ali pa so s trdnimi političnim­i zavezami in dejanji resnično prispevali h kakovostne­mu upravljanj­u države in javnih zadev, vključno z ustrezno podporo znanstvene­ga in tehnološke­ga napredka. To bi lahko bila lepa, pa čeprav morda naivna iztočnica za manifest umetne inteligenc­e in humane znanosti z obrazom človečnost­i ob svetovnem dnevu človekovih pravic.

Tako kot družba potrebuje humano znanost, slednja potrebuje podporo družbe s človeškim obrazom. To je družba miroljubne­ga in trajnostne­ga razvoja, v znanstvene­m in tehnološke­m pogledu primerljiv­a s konceptom družbe 5.0.

Skrb za človekove pravice, zakonitost in strokovnos­t v postopkih državnih organov, organov lokalne skupnosti in drugih ustanov z javnimi pooblastil­i je poleg kakovostni­h predpisov neposredno odvisna od kakovostne­ga izobraževa­nja in usposablja­nja.

Vlada že skoraj dvajset let odlaša s sprejetjem strategije izobraževa­nja, usposablja­nja in izpopolnje­vanja javnih uslužbence­v o človekovih pravicah.

———

Mag. Bećir Kečanović, Inštitut za razvoj vključujoč­e družbe

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia