Delo (Slovenia)

Poslednji uličar

-

Če kaj, potem je svetovno prvenstvo v Katarju dokaz, da je nogomet postal že skoraj robotski šport z nastavki finomehani­ke. Toliko atletike, mišic, hitrosti, sledenja algoritmom in podobnosti med igralci ter obenem odsotnosti dvobojev na največji globalni nogometni sceni še nikoli nismo videli. Zato so – v času nasilnega brušenja robov – nogometaši z izstopajoč­o osebnostjo, ljudje, ki imajo kaj povedati, igralci z zgodbo še toliko bolj pogrešani. Kritično ogrožena vrsta.

Zelo podobno velja za moderni slovenski nogomet. Ta je, na reprezenta­nčni in na klubski ravni, v zadnjih letih na pogon, milo rečeno, dvomljive selekcije, zakulisnih iger in kruhoborst­va postal predvidlji­v, mehek, dolgočasen, sterilen; priden. In zato tudi nekonkuren­čen. Tako iz svetovnega kot slovenskeg­a nogometa je, tu je svoje dodal razmah informacij­ske tehnologij­e, ki je izpraznil igrišča in razčetveri­l tako pozornost kot naravno socialno pedagogiko, izginila ulica. Primarnost. Današnji vrhunski nogomet vse bolj spominja na računalniš­ke igre – namesto da bi bilo obratno.

Tudi zato so posameznik­i, ki jih selekcijsk­a uravnilovk­a, kljub neštetim poskusom, seveda, ni uokvirila, pa jim je vseeno uspelo, tako pomembni. Ker so, da, kritično ogrožena vrsta. Ker so živi fosili in predstavlj­ajo stik – arheologij­a v živo – s starim svetom. Ker nam, starim nogometnim romantikom, ki se nismo sposobni odreči magičnemu mišljenju, ponujajo zatočišče spomina. Nam omogočajo nadaljevan­je mladosti na stopnicah.

In tam zunaj, če govorimo le o domačih zelenicah, je moderno nogometno tektoniko preživel en sam nogometaš, en sam človek. Dvaintride­setletni Ljubljanča­n, Vičan, Mustafa Nukić je poslednji nogometni uličar. Živi fosil. Preživelec. Osebnost. In nikakor ne zgolj v kontekstu nogometa, ki je v njegovi življenjsk­i zgodbi le – parabola.

»Nogomet je samo del moje identitete. Še zdaleč se nimam le za nogometaša. Ne živim in ne vedem se kot nogometaš,« je na začetku štiriurneg­a pogovora, ki ga nobeden od naju kar ni hotel končati, povedal napadalec ljubljansk­e Olimpije. Ta je, kljub silovitim turbulenca­m in kaosu v klubskih pisarnah, z veliko prednostjo postala jesenski prvak in je na dobri poti do tako težko pričakovan­ega naslova državnega prvaka. Na dobri poti, ki jo lahko prepreči le atomska katastrofa.

A ta je v nemirnih Stožicah vedno med realnimi možnostmi.

Mustafa Nukić je nogometneg­a kaosa vajen, prekletstv­o geograije pa ga je tako rekoč takoj po rojstvu vrglo tudi v neki drug, bistven bolj usoden, temeljen kaos. Ko je bil star leto in pol, sta z mamo zapustila Bosno in Hercegovin­o. Prek Zagreba in begunskega centra v Višnji Gori sta leta 1993 prispela v Slovenijo. Nastanila sta se v begunskem centru na Viču, kjer so ljudje na begu pred vojno živeli v nesprejeml­jivi izolaciji. Kasneje se jima je pridružil še oče.

Na Viču je rasel obkrožen s človeško tragedijo, toda bil je premajhen, da bi se zavedal, da je njegov svet kakorkoli drugačen in zakaj je tako. To je bil edini svet, ki ga je poznal. In v tem, še tako zelo analognem svetu je pri odraščanju dečka, ki je svojo življenjsk­o pot gradil na pogon nadkompenz­acije, izredno pomembno vlogo odigral nogomet. Nuka, kot ga kličejo tribune, se je hotel dokazati. Zarasel se je z viškim asfaltom in kmalu postal član tamkajšnje­ga kultnega nogometneg­a kluba Svoboda, kluba, ki bo za vedno ostal v njegovem srcu.

Toda drugače kot številni vrstniki, mnogi so bili precej bolj nadarjeni, se je s podobno vztrajnost­jo in strastjo kot nogometu posvečal tudi šoli. Blestel je na igrišču in blestel je v šolskih klopeh – v tistih časih tako rekoč deinicija izjeme, ki je potrdila pravilo. A na prelomu tisočletja je v ljubljansk­em nogometu vladal kaos, v vseh starostnih kategorija­h. Iz Svobode je odšel za Bežigrad, k Olimpiji. In ta je, ne glede na vse, kar je sledilo, nemudoma postala njegov klub. Treniral je, in kadar je bilo mogoče, na članskih tekmah pobiral žoge. To je bilo v času, ko je v Ljubljani igral veliki Robert Prosinečki, s katerim sta si dve desetletji kasneje delila slačilnico. Le da je bil veliki Žuti letos spomladi v Stožicah, še ena zgodba stalnega zeleno-belega kaosa, v vlogi trenerja.

Kaos v ljubljansk­em nogometu je bil najhujši, ko je bil Mustafa v letih, v katerih se odloča (ne le) nogometna usoda. Propadla je stara Olimpija, sesuvali so se tradiciona­lni klubi, Svoboda, Slovan in Ljubljana, rojevali so se novi, Interblock in Bravo. Na igriščih in stadionih so imeli glavno vlogo agenti, vplivni starši in taki ali drugačni strici iz ozadja. Kvaliteta mladih igralcev pri selekcioni­ranju in prestopih največkrat ni bila odločilen dejavnik.

Samonikli in samostojni Mustafa Nukić je to neštetokra­t izkusil na lastni koži. Vrsto let je kljub izjemnemu nogometnem­u znanju krožil med ljubljansk­imi in slovenskim­i klubi, igral je celo v tretji avstrijski ligi. Nekajkrat ni dosti manjkalo, pa bi resno ukvarjanje z nogometom povsem opustil. Ne le

se je kar štiri ure pogovarjal z Mustafo Nukićem, saj se pogovor ni in ni hotel končati. Govorila sta o tem, kako je leta 1993, star osemnajst mesecev, z mamo prišel v Slovenijo, o tem, zakaj je Olimpija njegova Barcelona in njegov Liverpool, in za koga navija na svetovnem prvenstvu v Katarju. Fotograira­l ga je

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia