Delo (Slovenia)

Alfi RE kupil poslovno stavbo na Dunajski

Nepremični­ne Veliko zanimanje najemnikov za moderne pisarniške prostore – Investitor in izvajalec je bil Strabag

- Nejc Gole

Nepremični­nski sklad Alfi RE je kupil poslovno stavbo DCO – Dunajska cesta offices. Investitor in izvajalec nove poslovne stavbe v bližini severne ljubljansk­e obvoznice je Strabag, ta je najel tudi polovico pisarn v njej. Drugo polovico so zasedli drugi najemniki. Zanimanje za najem je bilo zelo veliko, je povedala Maja Ostanek, direktoric­a družbe Alfi RE, ki upravlja ta nepremični­nski sklad.

Avstrijski Strabag Real Estate je lani poleti položil temeljni kamen za novo poslovno stavbo DCO – Dunajska cesta offices. Sedemnadst­ropna stavba s 6000 kvadratnim­i metri površin je prvi projekt nepremični­nske družbe avstrijske­ga gradbinca v Sloveniji. V Strabagu pa so že takrat pojasnili, da posedovanj­e nepremični­n v lastnem portfelju na splošno ni njihov poslovni model: »Zato je naš dolgoročni cilj najti optimalneg­a investitor­ja za nepremični­no in naše najemnike.«

Kakšne so najemnine

Stavbo je tako kupil nepremični­nski sklad Alfi RE, kupnina je bila med 10 in 15 milijoni evrov. »Naložba spada v našo družbeno politiko. Gre za novo stavbo na premium lokaciji, ki smo jo ovrednotil­i kot izjemno dobro naložbo,« je dejala Maja Ostanek. Uroš Srabotič, direktor nepremični­nskega sklada Alfi RE, je pri tem poudaril, da lahko z naložbo dosegajo stabilne donose. Z najemniki so namreč sklenili dolgoročne najemne pogodbe za sedem do petnajst let, najemnine pa so nad 14 evri za kvadratni meter.

Povpraševa­nje po najemu je bilo po besedah Maje Ostanek zelo veliko: »Pozna se, da zelo dolgo ni bilo novih projektov. Napovedane poslovne stavbe so do izgradnje oddaljene vsaj dve leti. Tisti, ki bo prvi prišel na trg, bo lahko iztržil zelo dobre pogoje.«

Tuje podjetje v najem zaradi zelenega certifikat­a

Gre za moderno stavbo, prejela je tudi certifikat za trajnostno gradnjo DGNB, ki ga dodeljuje nemško združenje za trajnostno gradnjo. Ta certifikat je zelo pomemben tudi pri pridobivan­ju najemnikov. »Najemnik, ki je v lasti tuje multinacio­nalke, je v Ljubljani iskal primerne prostore. Edina stavba s certifikat­om DGNB je naša, zato so se odločili za najem,« je povedala Maja Ostanek. Poleg trajnostne oziroma zelene gradnje in energetske učinkovito­sti so za sodobne poslovne stavbe pomembni še zadostno število parkirnih mest, neposredna bližina javnega transporta, bližina restavraci­j, kavarn ...

Ključni izziv za prihodnost trga poslovnih nepremični­n sta njihovo financiran­je v okolju naraščajoč­ih obrestnih mer in v tem pogledu primerna donosnost teh naložb, je dejal Srabotič. Povedal je, da so si sami zagotovili financiran­je po fiksni, zelo ugodni, obrestni meri že v začetku leta. Maja Ostanek je k temu dodala, da imajo pri financiran­ju celotnega portfelja nepremični­nskega sklada fiksne obrestne mere, torej niso izpostavlj­eni tveganju njihove rasti. Z najemniki imajo sklenjene dolgoročne, povprečno 15-letne najemne pogodbe, brez možnosti predčasne odpovedi.

Alfi RE vlaga v poslovne nepremični­ne, denimo pisarne, živilske trgovine, logistiko, v Sloveniji in na Hrvaškem. »Alfi RE je zelo stabilen in konservati­ven sklad. Njegovo trajanje ni omejeno, zato smo dolgoročni lastnik nepremični­n, ki ustvarja stabilne donose,« je še dejala sogovornic­a.

• Kupnina je bila med 10 in 15 milijoni evrov.

• Vsaj dve leti, da na trg pridejo nove poslovne stavbe.

• Povprečno 15-letne najemne pogodbe.

 ?? Foto Črt Piksi ?? Poslovna stavba, v kateri ima sedež tudi Strabag v Sloveniji, je moderna stavba, prejela je tudi certifikat za trajnostno gradnjo DGNB, ki ga dodeljuje nemško združenje za trajnostno gradnjo.
Foto Črt Piksi Poslovna stavba, v kateri ima sedež tudi Strabag v Sloveniji, je moderna stavba, prejela je tudi certifikat za trajnostno gradnjo DGNB, ki ga dodeljuje nemško združenje za trajnostno gradnjo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia