Delo (Slovenia)

Brez zakupa elektrike sledijo odklopi

Opozorila Energetske zbornice Velike poslovne odjemalce spodbujajo, naj se čim prej odzovejo na pozive dobavitelj­ev in sklenejo pogodbo o dobavi

- STA

Energetska zbornica Slovenije poziva velike poslovne odjemalce, ki si še niso uredili preskrbe z elektriko in plinom za leto 2023, naj čim prej sklenejo pogodbe o dobavi. V nasprotnem primeru bodo dobavitelj­i sprožili postopke za odklop tistih merilnih mest, za katera pogodbe ne bodo sklenjene.

Na zbornici, ki združuje slovenska energetska podjetja, poudarjajo, da sta cilja vseh akterjev v sektorju zanesljiva preskrba z energijo za vse odjemalce in odporen energetski sistem, obdobje enormnih cen energentov pa odpira številna vprašanja o preskrbi danes, prihodnje leto in v letih po tem.

Ob približeva­nju konca leta v cehovskem združenju energetske panoge poudarjajo, da je dobava elektrike v Sloveniji letos potekala nemoteno in da v času, ki so ga zaznamoval­i številni pretresi, nihče ni ostal brez energije. Ob tem imajo gospodinjs­tva in mali poslovni odjemalci od septembra zagotovlje­ne regulirane cene.

Večji poslovni odjemalci, za katere regulacija ne velja in po evropski zakonodaji tudi ne more veljati, medtem pred iztekom leta sklepajo pogodbe o nakupu elektrike in plina za naprej. Večina jih je za leto 2023 že sklenila, pomemben delež velikih poslovnih odjemalcev pa po ugotovitva­h zbornice še vedno ne. »Brez sklenjenih pogodb dobavitelj­i ne morejo zagotoviti elektrike in plina. Brez pogodb sledi odklop od omrežja,« opozarjajo.

Podjetja: Cene so previsoke

Vlada je pred dnevi sprejela uredbo o določitvi mehanizma oblikovanj­a cene električne energije za velike poslovne odjemalce do konca tega leta, ki izračun zgornje cenovne meje veže na nemško borzo elektrike, pozneje pa jo je spremenila, da je jasno opredelila, na katere pravne oblike poslov in za katere količine se navezuje.

Obenem pa je vlada sprejela predlog zakona o pomoči gospodarst­vu za omilitev posledic energetske krize, ki vključuje subvencion­iranje visokih cen elektrike, plina in pare, subvencion­iranje dveh ukrepov za ohranjanje delovnih mest ter ukrepe za zagotavlja­nje likvidnost­i podjetij. Državni zbor ga bo obravnaval na decembrski seji, gospodarst­vo pa si želi, da bi jim država pri zagotavlja­nju vzdržne in konkurenčn­e cene energije prišla še bolj naproti.

Podjetja namreč opozarjajo, da so cene še vedno močno previsoke in da bi slovenski proizvajal­ci elektrike, ti so člani energetske zbornice, ob ugodnih stroškovni­h cenah lahko kljub še naprej zelo visokim borznim cenam zagotovili bolj konkurenčn­e cenovne pogoje.

Zasilna preskrba za velika podjetja ni mogoča

Na energetski zbornici opozarjajo, da mora imeti vsak velik poslovni odjemalec za preskrbo z elektriko sklenjeni dve pogodbi: pogodbo o uporabi sistema in pogodbo o dobavi električne energije. Prva je veljavna le, če ima poslovni odjemalec sklenjeno pogodbo o dobavi elektrike. Če te nima, ne more biti prikloplje­n na omrežje, opominjajo.

Pri tem izpostavlj­ajo, da v primeru prekinitve pogodbe o dobavi zasilna preskrba na zahtevo odjemalca, ki jo predvideva zakon o preskrbi z električno energijo, za velike poslovne odjemalce ni mogoča.

Velike poslovne odjemalce zato na zbornici spodbujajo, da se čim prej odzovejo na pozive dobavitelj­ev in sklenejo pogodbo o dobavi. Tudi če bodo odjemalci prejeli obvestilo o odklopu zaradi poteka pogodbe o dobavi, še vedno lahko do konca decembra sklenejo pogodbo in se s tem izognejo odklopu. V nasprotnem primeru bodo dobavitelj­i sprožili postopke za odklop tistih merilnih mest, za katera pogodbe ne bodo sklenjene. »Da se to ne bi zgodilo, naj odjemalci naredijo vse, da sklenejo pogodbo z dobavitelj­em,« še pozivajo na zbornici.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Večina podjetij je pogodbe za leto 2023 že sklenila, pomemben delež velikih poslovnih odjemalcev pa po ugotovitva­h zbornice še vedno ne.
Foto Leon Vidic Večina podjetij je pogodbe za leto 2023 že sklenila, pomemben delež velikih poslovnih odjemalcev pa po ugotovitva­h zbornice še vedno ne.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia