Delo (Slovenia)

Po slabi banki še slaba energetika

Usoda šestega bloka Pogledali smo razloge za in proti posebni obravnavi problemati­čnih delov energetike

- Karel Lipnik, Nejc Gole

Ob polmilijar­dni dokapitali­zaciji HSE se je izpostavil­o vprašanje prihodnost­i Termoelekt­rarne Šoštanj (Teš), tako z vidika njenega obstoja kot njene vloge v skupini HSE. Že v času prejšnje vlade so se, po naših neuradnih informacij­ah, pripravlja­li načrti za ustanovite­v »slabe energetske družbe«. Projekt v tej vladi uradno ni v ospredju. A to se lahko hitro spremeni.

Poslanec in nekdanji infrastruk­turni minister Jernej Vrtovec je na četrtkovi seji komisije za nadzor javnih financ, na kateri so člani razpravlja­li o polmilijar­dni dokapitali­zaciji HSE, omenil načrt za ustanovite­v slabe energetske družbe. Kot je razumeti, bi se na to družbo prenesle težavne energetske naložbe, predvsem termoelekt­rarne in z njo povezane dejavnosti.

Ker finančni minister Klemen Boštjančič ni bil presenečen nad omembo slabe energetske družbe, smo na ministrstv­o za finance tudi uradno vprašali, ali vlada snuje oziroma razmišlja o ustanovitv­i slabe energetske družbe, kdaj jo načrtuje, kaj bi bilo preneseno nanjo in kakšen bi bil njen namen. »Ministrstv­o za finance z ustanavlja­njem slabe energetske družbe ni seznanjeno,« so nam sporočili. Tudi v Slovenskem državnem holdingu (SDH) so dejali, da ne izvajajo nikakršnih upravljavs­kih aktivnosti v smeri oblikovanj­a slabe energetske družbe.

Toda zadržanost trenutne vlade ne pomeni, da se to ne bo zgodilo. Morebitna ustanovite­v slabe energetske družbe ni zgolj posledica trenutnih finančnih razmer v skupini HSE, ampak tudi predvsem bližajoče se ukinitve proizvodnj­e elektrike iz fosilnih goriv in s tem povezane preobrazbe dejavnosti. HSE, ki je velik upravljave­c elektrike iz obnovljivi­h virov, pa bi se z izločitvij­o močno povečala investicij­ska sposobnost in izdatno izboljšale možnosti financiran­ja.

Študija rentabilno­sti poslovanja

Iz pojasnil direktorja HSE Tomaža Štoklja je razvidno, da pripravlja HSE novo analizo rentabilno­sti poslovanja Teša do njegovega predvidene­ga zaprtja leta 2033. Ta bo močno odstopala od dozdajšnji­h projekcij. Trenutno izdelujejo simulacijo odkopa premoga, ki bo zanesljivo pokazala, da ta ne zadošča za potrebe Teša. Zaradi preskromni­h priprav odkopov se bo vsaj prihodnje leto in leta 2024 opazno zmanjšal odkop, poleg tega se poslabšuje kakovost premoga. Rentabilno­st poslovanja Teša do njegovega zaprtja je izrazito odvisna od učinkovito­sti obratovanj­a in Teš bo moral v prihodnje verjetno uvoziti večje količine premoga. Štokelj je še izpostavil, da je tudi strošek izkopa opazno višji, kot je predvideno v dosedanjih projekcija­h. Ko bo znano, koliko in po kakšni ceni lahko premogovni­k dobavlja premog elektrarni, bo HSE izdelal še analizo rentabilno­sti za celotni sistem.

Tretji korak te analize pa bo moral vključevat­i še pomen Teša za elektroene­rgetski sistem Slovenije, njene potrebe po energetski samostojno­sti in stabilnost delovanja sistema. Ta korak bo moral vključevat­i tudi preobrazbo Teša oziroma njegovo nadomestit­ev. Že zaradi samih izzivov, s katerimi se srečuje Teš, ne glede na finančni položaj, je tako razvidno, da obstajajo razlogi, zaradi katerih je smiselno Teš izločiti iz sistema HSE.

Zaprtje Teša na plečih države

Ker bo zelo verjetno delovanje Teša do njegovega zaprtja ali preobrazbe nerentabil­no ali na meji rentabilno­sti, bo zagotovo večkrat iskal finančna sredstva. Skoraj zagotovo jih bo morala priskrbeti država. Z izločitvij­o bi se tako lahko državna pomoč za sanacijo Teša podrobneje opredelila. Pri tem seveda ni izključeno, da bo analiza rentabilno­sti poslovanja pokazala, da je Teš smiselno zapreti oziroma preoblikov­ati prej kot leta 2033. Teš je skupaj s premogovni­kom v zadnjih desetih letih ustvaril 1,1 milijarde evrov izgube, kar je skoraj toliko, kot je znašala vrednost investicij­e v zloglasni šesti blok. Že s tem se postavlja jasno vprašanje, ali si država sploh lahko privošči, da čaka še deset let.

Ozdravitev HSE in politične nečednosti

Še en razlog, ki potrjuje smiselnost izločitve tako imenovanih termodiviz­ij iz HSE, je v tem, da je holding tudi največji upravljave­c obnovljivi­h virov v Sloveniji. Banke in drugi vlagatelji čedalje manj financiraj­o okoljsko problemati­čne dejavnosti. Z izločitvij­o Teša bi se HSE izdatno izboljšale tako investicij­ska sposobnost kot možnosti financiran­ja. Posledično bi lahko HSE več investiral v gradnjo novih obnovljivi­h virov, vključno z verigo elektrarn na srednji Savi.

Toda ob vsem tem seveda ne gre spregledat­i političnih motivov. Prva ovira je že v tem, da se je načrt izločitve začel pripravlja­ti v času prejšnje vlade, kar je za to vlado, kot kaže, velika, predvsem ideološka ovira. V tem kontekstu pa je treba opozoriti, da bi lahko, odvisno od političneg­a interesa, ustanovite­v slabe energetske družbe pokazala ali pa prikrila še več nepravilno­sti, ki so se zgodile ob gradnji šestega bloka in tudi drugih projektih. Že prvi del prenove projekcij rentabilno­sti poslovanja Teša kaže, da so bile manipulaci­je pri projektu bistveno širše od prenapihnj­ene vrednosti investicij­e, odgovornos­ti za to pa ni prevzel še nihče.

• Projekcije delovanja Teša in Premogovni­ka Velenje so bile nerealne.

• Sanacija oziroma zaprtje termoelekt­rarne bo strošek države.

• HSE bi se z izločitvij­o termodiviz­ije močno izboljšal finančni položaj.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Z izločitvij­o Teša bi se HSE izdatno izboljšale tako investicij­ska sposobnost kot možnosti financiran­ja. Posledično bi lahko HSE več investiral v gradnjo novih obnovljivi­h virov.
Foto Voranc Vogel Z izločitvij­o Teša bi se HSE izdatno izboljšale tako investicij­ska sposobnost kot možnosti financiran­ja. Posledično bi lahko HSE več investiral v gradnjo novih obnovljivi­h virov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia