Delo (Slovenia)

X1 na novo, serija 3 po prenovi

Domača predstavit­ev BMW z novim najmanjšim športnim terencem in prenovljen­o klasiko

- Blaž Kondža

Slovenski zastopnik BMW je konec novembra predstavil dva za naš trg pomembna modela. Nova, že tretja generacija X1 bo na voljo z motorji z notranjim zgorevanje­m in v popolnoma električno gnani izvedenki iX1. Delno prenovo pa je doživel morda njihov najbolj tradiciona­lni model, serija 3, tako v limuzinski kot karavanski izvedbi.

Najprej o X1. Novinec je zrasel v vse smeri, v dolžino meri 4,5 metra, 5 centimetro­v več kot doslej, za 2 centimetra je daljša medosna razdalja (2,96 metra). Tako je prostora za potnike več kot pri predhodnik­u, kar občutimo, ko vstopimo v avtomobil. Večji je tudi prtljažnik, zdaj meri 540 litrov, ko zložimo zadnjo klop, ki je deljiva v praktičnem razmerju 40: 20: 40, pa 1600 litrov.

Pred voznikom je po novem velik ukrivljen zaslon, ki združuje digitalno instrument­no ploščo in zaslon infozabavn­ega sistema, na katerem upravljamo večino funkcij. Gumbov in stikal je v novem X1 samo še za vzorec. Predvsem se nam zdi velika škoda, da so odstranili zelo praktičen upravljaln­ik idrive, ki je v beemvejih poskrbel za zelo intuitivno upravljanj­e. Menimo, da sta tovrstno zmanjševan­je števila klasičnih stikal in čezmerna digitaliza­cija prej korak nazaj kot naprej.

Avtomobil lahko opremimo s celo vrsto asistenčni­h sistemov, tudi tistim, ki podpira ustvarjanj­e reševalneg­a pasu na avtocesti. Zanimiva digitalna rešitev je tako imenovani digital key plus, ki omogoča enostavno pošiljanje digitalnih ključev družini in prijatelje­m na pametni telefon.

Motorna paleta vključuje vstopni bencinski trivaljnik sdrive18i s pogonom na sprednji kolesni par in s 100 kW največje moči. Zanj bomo odšteli najmanj 40.500 evrov. Sledita bencinski trivaljnik sdrive20i s 125 kW in bencinski štirivaljn­ik xdrive23i s štirikoles­nim pogonom in 160 kW moči. Oba imata vgrajeno 48-voltno blago hibridno tehnologij­o. Dizelske barve zastopajo začetni 110-kilovatni štirivaljn­ik s sprednjim pogonom sdrive18d (od 41.950 evrov) in zmogljivej­ša štirivaljn­ika s štirikoles­nim pogonom in 48-voltno blago hibridno tehnologij­o, ki razvijeta 120 (xdrive20d) oziroma 155 kW moči (xdrive23d).

Močneje elektriici­rane motorje zastopata štirikoles­no gnana priključna hibrida xdrive25e in xdrive30e s 188 oziroma 240 kW sistemske moči. Električni doseg je po obljubah tovarne okoli 90 kilometrov. Za šibkejšega bomo odšteli od 46.250 evrov. Tudi popolnoma električni iX1 ima štirikoles­ni pogon. Največja moč je 230 kW, uradni doseg pa od 414 do 440 kilometrov. Cena se začne pri nekaj manj kot 54 tisočakih.

Limuzina in karavan

Druga novost je prenovljen­a serija 3 v obeh izvedenkah, kot limuzina in karavanski touring. Pri zunanjosti najbolj izstopajo na novo oblikovana sprednji in zadnji odbijač ter ledvički. Osvežen je tudi svetlobni podpis dnevnih luči. Večja sprememba je v notranjost­i vozila, kjer je pred voznikom prav tako velik ukrivljen zaslon, programsko podporo pa zagotavlja hišni operacijsk­i sistem 8. Manj je klasičnih stikal, predvsem tistih praktičnih za uravnavanj­e klimatske naprave

Armaturna plošča je zelo digitalizi­rana, celo preveč. ni več, kar pomeni še več upravljanj­a prek zaslona, kar pa ni najbolj intuitivno početje. K sreči so pri trojki ohranili upravljaln­ik idrive.

BMW serije 3 je odslej serijsko opremljen z osemstopen­jskim samodejnim menjalniko­m. Pod motornim pokrovom najdemo tako bencinske kot dizelske motorje. Seveda ne manjka niti priključni hibrid. Vstopnica v limuzinski svet

BMW 3 stane 42.050 evrov, karavan je ne glede na motorno različico 1700 evrov dražji. Za ta denar dobimo bencinski trivaljnik z močjo 115 kW in pogonom na zadnji kolesni par. Tu sta še dva bencinarja, s 125 in 180 kW moči, ki sta na voljo tudi kot štirikoles­no gnani xdrive. Na dizelski strani izbiramo med 110, 140 in 195 kW moči – močnejša motorja sta na voljo s pogonom xdrive. Priključna hibrida zmoreta sistemsko moč 150 oziroma 215 kilovatov, zadnji tudi s štirikoles­nim pogonom.

Češnja na torti sta izvedenki M: dizelska iz trilitrske­ga šestvaljni­ka iztisne 250 kW največje moči in 700 Nm navora in stane od 71.000 evrov, bencinska pa 275 kW največje moči za skoraj enako ceno. Jasno, tudi tu je agregat trilitrski vrstni šestvaljni­k. Izvedenki M imata serijsko štirikoles­ni pogon in sta na izbiro kot limuzina ali karavan.

• BMW pri manjšem športnem terencu ponuja veliko pogonsko pestrost.

• Klasični model serija 3 je tudi v notranjost­i ohranil kako klasično potezo.

• Trojka bo za športne navdušence še lahko tudi v sloviti izvedbi M.

 ?? ?? X1 je malce zrasel in pridobil tudi nekaj prostora v notranjost­i.
X1 je malce zrasel in pridobil tudi nekaj prostora v notranjost­i.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia