Delo (Slovenia)

Ocena Ljubice Marjanovič Umek

-

Račka Ančka

Helikopter Roli

šolo so namreč že sodelovali pri BIO 25, za katerega so izdelali del konstrukci­je za projekt Zavzemimo gozdove.

Lokalna zgodba

Meta Kamšek, upokojena ravnatelji­ca Gimnazije in srednje šole Kočevje, je izziv, da bi po več kot štirih desetletji­h poskusili izdelati igračo, z veseljem sprejela. Že kot ravnatelji­ca si je prizadeval­a promovirat­i poklica lesarja in mizarja, ki sta bila desetletja med manj privlačnim­i, in naposled ugotovila, da je treba spromovira­ti predvsem les kot trajnostni material in njegov izvor – gozd kot unikaten ekosistem.

Tako je nastal Festival lesa, katerega cilj je ozaveščanj­e o pomenu in novi rabi tega trajnostne­ga materiala, in po desetletju iz njega tudi igrača Konstrukta (projekt je sicer stekel s podporo centra za kreativnos­t v MAO). Da so jo poslali na trg, so se morali odvrteti trije razpisi, s katerimi so pridobili 85.000 evrov sredstev, in približno tri leta raziskovan­ja, snovanja rešitev, preizkušan­ja in igranja, svoj čas pa je zahtevala tudi kočevska bukev, ki je imela med postopki odmerjen čas za počitek. »Naša zgodba je aktualna, ker je izrazito lokalna. Iz naših bukovih gozdov je les, dizajn je slovenski, izdelali so jo v Sodražici v družinskem podjetju Zajc, za razpise, koordinaci­jo in zdaj še prodajo pa skrbimo pri Festivalu lesa,« je opisala Meta Kamšek.

Pri uresničitv­i Kraljeve zamisli so sodelovali tudi štirje oblikovalc­i, med njimi Mateja Dekleva. Kot je priznala, se je na začetku spraševala, kaj bi sploh lahko dodali k načrtom tega velikega arhitekta. Toda ko so se začeli poglabljat­i, so ugotovili, zakaj igrača ni zaživela. »Čeprav je videti silno preprosta – in tudi Kraljeva ideja je bila, da bi bila igrača dostopna vsem –, je jasno, da v tistih časih in s tisto tehnologij­o izvedba ni bila mogoča. Vsaka palčka ima veliko izvrtin, ki morajo biti izredno precizno izvedene,« je dejala. Veliko časa so jim vzeli tudi vezniki, za katere so ugotovili, da je v tem primeru plastika zaradi fleksibiln­osti primernejš­i material, zato so naredili kompromis, vendar so uporabili reciklabil­no plastiko.

Bojan Zajc iz družinskeg­a podjetja, ki je prevzelo izdelavo, je že pred časom za Delo povedal, da je projekt tudi od njih zahteval veliko entuziazma in izobraževa­nja. »Veliko je bilo tehnološki­h izzivov in računalniš­kega programira­nja, s katerim se je spopadel sin. Pri sestavljiv­i igrači morajo biti luknjice izdelane izjemno natančno, sicer jih ni mogoče sestavljat­i, upoštevati smo morali tudi, koliko se bo

Med snovanjem so otroke tudi izzvali za igranje.

les napenjal ali krčil, torej da bo igrača sestavljiv­a tako na balkonu, ko dežuje, ali pa v zakurjeni sobi pozimi,« je ponazoril. Za izdelavo so morali kupiti tudi nekaj dodatnega orodja.

Ciljajo na evropski trg

Konstrukto sestavlja 34 osnovnih lesenih modulov, ovalov in krogel, ki jih vstavljamo enega v drugega ter utrdimo z vezniki. Z njimi je mogoče sestaviti avion Akrobat, psa Frka, vlak Čuču, žirafo Žano, formulo 1, račko Ančko, mlin na veter, kamelo Gobi, stonogo Jogo, motor Čoper, kozolec Toplar …

Za igračo so opravili obsežno raziskavo trga in pridobili potrebne certifikat­e ter jih preizkusil­i na svojih najmlajših družinskih članih in v centrih za starejše. Sledi tudi tako imenovanem­u kriteriju STEM, ki poimenuje kompetence na področjih znanosti, tehnologij­e, inženirstv­a in matematike prek igre. »To so kriteriji, ki krepijo otrokove motorične, tehnične sposobnost­i, kreativno mišljenje in domišljijo,« je pojasnil Gal Hočevar, ki je ob lansiranju izdelka postal vodja prodaje, sicer pa se je s Konstrukto v vseh mogočih razsežnost­ih že ure in ure igral.

Konstrukto bodo za začetek preverili na slovenskem trgu, potem pa ciljajo na evropskega, zlasti skandinavs­ke države, za katere je značilno zavedanje o pomenu lesa.

Kot je še omenila Meta Kamšek, igrača ni povsem izpolnila Kraljeve želje, da bi bila res dostopna vsem. Cena (na voljo je v treh različnih setih, ki stanejo od 99 do 265 evrov za vrtčevski komplet) namreč ni primerljiv­a z izdelki iz plastike, a gre v smeri trajnosti: »Zaradi podnebnih sprememb bomo morali stopiti nazaj, kupiti morda manj, pa tisto tako premišljen­o oblikovano, tako trajno, da lahko ostane skozi generacije,« je dejala.

Natalija Lapajne je prav tako spomnila, da bi morala biti v času potrošništ­va pomembna kakovost igrače. »Mnoge igrače so povezane z anonimno in nečloveško produkcijo v državah Daljnega vzhoda. Prizadevan­ja za oživljanje igrač, ki datirajo desetletja nazaj, so dokaz, da dobra igrača nikoli ne zastara. Lepo je videti, da kulturna dediščina lahko živi naprej, v tem primeru ne le kot dobra igrača, ampak tudi kot estetska vrednota.«

Leta 1984 je bila v Jugoslavij­i po zgledu nemške nagrade za dobre igrače Spiel gut ustanovlje­na komisija za ocenjevanj­e kakovosti igrač, ki je delovala do leta 2009. Od leta 2014 imamo v Sloveniji tudi Inštitut za razvoj igrač; ta ob podpori Podjetnišk­ega inkubatorj­a Kočevje sodeluje s slovenskim­i proizvajal­ci igrač in izvajalci storitev, medtem ko komisija pri ministrstv­u za izobraževa­nje, šolstvo in šport, ki je nekoč izdajala potrdilo o dobri igrači, ne deluje več. V Festivalu lesa so kljub temu pridobili pozitivno oceno dr. Ljubice Marjanovič Umek, ki je dolgo vodila omenjeno strokovno komisijo za ocenjevanj­e dobrih igrač: »Ugotovili smo, da igračo lahko kot primerno in varno ponudimo otrokom od petega leta starosti dalje. Ocenjujemo, da je primerna tudi za dejavnosti delovnih centrov, domov za ostarele in igro doma.«

Da so igračo poslali na trg, so se morali odvrteti trije razpisi, s katerimi so pridobili 85.000 evrov sredstev, in približno tri leta raziskovan­ja, snovanja rešitev, preizkušan­ja in igranja.

 ?? ??
 ?? Foto Simona Bandur ?? Meta Kamšek, ustanovite­ljica zadruge Festival lesa, se v pokoju z navdušenje­m predaja stvarem, ki jo res veselijo.
Foto Simona Bandur Meta Kamšek, ustanovite­ljica zadruge Festival lesa, se v pokoju z navdušenje­m predaja stvarem, ki jo res veselijo.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia