Delo (Slovenia)

Zmajev nasmeh za otroke, za Beograjčan­e brez darila

Košarka Cedevita Olimpija bo v nedeljo poskušala ujeti prvo kapitalno trofejo v sezoni, vodilno moštvo lige ABA Partizan

- Eduardo Brozovič

Po okrevanju treh pomembnih mož, treh zaporednih zmagah v ligi ABA in prvem uspehu v evropskem pokalu je pred košarkarji Cedevite Olimpije najtežji izpit doslej: v 10. kolu regionalne­ga prvenstva bodo jutri ob 19. uri gostili vodilni Partizan pod vodstvom slovitega trenerja Željka Obradovića. Dobro se spomnimo, kakšen športni praznik sta moštvi pripravili 27. marca v razprodane­m Tivoliju, v Stožice pa se bo lahko zgrnilo še več privržence­v obeh klubov. Če bi upoštevali zadnje rezultate Beograjčan­ov v evroligi, bi lahko dejali, da se vračajo v Ljubljano v ugodnem trenutku. Zapored so namreč izgubili z Barcelono, Realom, Valencio in v četrtek še v mestnem derbiju s Crveno zvezdo s 73:76. A iz imen njihovih tekmecev lahko sklepamo, da bi vlekli vzporednic­e med neprimerlj­ivimi tekmovanji. Ne pozabimo, kako se je stožiška zasedba mučila, da je prišla do prve zmage med evropskimi drugokateg­orniki, prav tako, da so srbski črno-beli v ligi ABA doživeli le en poraz – tudi tokrat proti Crveni zvezdi.

Cedevita Olimpija je doslej okusila dva regionalna poraza (proti Budućnosti in FMP), hkrati pa še vedno čaka na kapitalno trofejo. V prejšnji sezoni jo je dočakala v obeh soočenjih s Partizanom, v Beogradu ga je ugnala s 96:89 (Blažič in Pullen po 19, Ferrell 15, Murić 14; LeDay 17, Madar 16), na domačem parketu z 81:79 (Blažič 25, Dragić 14, Omić in Ferrell po 13; Avramović 21, Punter 18). Ali lahko v nedeljo nadaljuje niz tudi brez Jake Blažiča, zdaj že lep čas poškodovan­ega člana Bahčešehir­ja, ki zaseda 13. mesto v turški ligi?

Sproščeno po presenečen­je

»Nedeljska tekma bo velik izziv za nas in tudi za naše navijače. Partizan je evroligaš in ima za 40 odstotkov boljšo zasedbo kot v prejšnji sezoni, saj je zadržal ključne adute in jim dodal še štiri, pet okrepitev vrhunske ravni, o kakršnih lahko mi zgolj sanjamo. Za nov uspeh bi morali prikazati najboljšo predstavo doslej. Motiva nam ne bo manjkalo, sproščeno bomo dali vse od sebe, da bi nam uspelo. In če se bo vse izšlo, lahko presenetim­o,« razmišlja Olimpijin trener Jurica Golemac pred spektaklom, ki ga bodo popestrili z dobrodelno akcijo in metanjem plišastih igračk na parket med polčasom.

Najodmevne­jše pridobitve Partizana, ki zaradi poškodb ne more računati na organizato­rja Alekso Avramovića in centra Balšo Koprivico, so krili James Nunnaly in Ioannis Papatetrou ter branilca Danilo Anđušić in Dante Exum. Slednji, sicer avstralski reprezenta­nt, je najučinkov­itejši košarkar moštva v ligi ABA, a zaradi bogate izbire igralcev in manjše minutaže zaseda šele 48. mesto na lestvici strelcev s povprečjem 10,7 točke. Pred njim najdemo štiri Olimpijine adute: Yogi Ferrell je šesti strelec tekmovanja (17,6), Josh Adams 21. (14), Amar Alibegović 26. (13,2) in Alen Omić 33. (12,4).

Pari 10. kola lige ABA, sobota:

MZT – Borac (16), Crvena zvezda – Mornar (18), Budućnost – SC Derby (20); Split – Mega (17), Cedevita Olimpija – Partizan (19); FMP – Cibona (18); Igokea – Zadar 81:84; Partizan 8:1, Zadar 6:4, C. zvezda 7:1, FMP 7:2, Igokea 5:5, C. Olimpija 6:2, Budućnost 5:4, Mornar in SC Derby po 4:5, Mega in Cibona po 3:6, MZT in Split po 2:7, Borac 1:8.

nedelja: ponedeljek: že odigrano: vrstni red:

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia