Delo (Slovenia)

Če ni presenečen­ja, gre tudi s taktiko in močjo

Kolesarstv­o Matej Mohorič tako kot večji del profesiona­lne karavane v Španiji jemlje zalet za 2023

- Miha Hočevar

Alicante poka od kolesarske moči. V tej španski provinci se bo v tem mesecu na sezono 2023 pripravlja­la velika večina ekip svetovne serije. UAE Tadeja Pogačarja prihaja danes, Jumbo Visma Primoža Rogliča v ponedeljek, že nekaj dni pa kilometre v hribih v zaledju Coste Blance nabirajo kolesarji Bahraina Victorious­a, tudi Matej Mohorič, ki postavlja temelje za nove odmevne zmage. »Smo v Altei, na isti lokaciji kot zadnja tri ali štiri leta, počutimo se kot doma. Rutina je postavljen­a, pred zajtrkom običajno delamo vaje za moč in kondicijo, nato smo od 4 do 7 ur dnevno na kolesu. Popoldne so na sporedu fotograira­nja za sponzorje, novinarske konference in podobne obveznosti. Sledijo masaže in terapije, zvečer se družimo in krepimo ekipni duh, kar je gotovo pomembno pred sezono,« je na virtualnem druženju z novinarji dejal Mohorič, ki je razgrnil svoj spored dirk.

»Meril bom na spomladans­ke klasike in Tour de France. Prvi veliki cilj je Milano–Sanremo, sledijo dirka po Flandriji, Pariz–Roubaix,

Amstel Gold Race, Liege–Bastogne–Liege ... Sezono bom sicer najverjetn­eje začel na kateri od etapnih dirk v Španiji, morda bom nastopil tudi na Strade Bianche,« je našteval 28-letni Gorenjec.

Letos spomladi je odmevala njegova zmaga na prvem spomeniku sezone Milano–Sanremo, na katerem je tekmece presenetil z uporabo potopne sedežne opore, ki mu je omogočila tako vratolomen spust, da se mu nihče ni drznil slediti. »Sanremo bo zapleten zame, dirka se gotovo ne bo končala enako kot letos, drugi bodo poskušali napasti prej in narediti razliko v klanec. Naredil bom vse, da ne zaostanem preveč in se vrnem v ospredje v spustu. Lahko stavim tudi na šprint, gre za hipne odločitve, to bo kot vedno zelo zanimiva dirka, če oa na njej ne bom več mogel zmagati s presenečen­jem, se v boj za vrh lahko podam s pravo močjo in taktiko,« je Mohorič prepričan, da ima dovolj adutov.

Sanja o Roubaixu

To je ne nazadnje tudi močna ekipa Bahrain Victorious, čeprav v njej ne bo več upokojeneg­a zmagovalca dirke Pariz–Roubaix 2021 Sonnyja Colbrellij­a in Slovencev, ki sta poiskala nova delodajalc­a, Jana Tratnika (Jumbo Visma) in Domna Novaka (UAE). »Kljub temu ne bom edini Slovenec v moštvu, tu bo še Matevž Govekar. Zdaj bo sicer državno prvenstvo še posebej zanimivo, mi ne bomo imeli več številčne premoči, a se bomo poleti gotovo borili za naslov,« je Moho dejal o spremenjen­em razmerju moči v boju za majico slovenskeg­a prvaka, ki jo je že osvojil v letih 2018 in 2021.

»Slovenci smo bili zelo uspešni v zadnjih sezonah, Tadej je dvakrat zmagal na Touru in prihodnje leto bo gotovo naskakoval tretjo zmago, jaz sem lani dobil svoj prvi spomenik in upam, da bom kmalu še kakšnega, moje sanje so Pariz–Roubaix. Tudi SP, ki bo tokrat v Glasgowu takoj po Touru. To bi mi moralo ustrezati, veselim se ga. Pri nas se je sicer precej spremenilo dojemanje, kaj je to dober rezultat. Najboljši slovenski kolesar sem bil leta 2013, ko sem postal svetovni prvak do 23 let, odtlej ne več, Primož in Tadej sta močno dvignila letvico,« je nadaljeval Mohorič, ki je k dviganju slovenske letvice prispeval tudi etapni zmagi na Touru 2021.

Letos mu je na največji dirki na svetu načrte prekrižala mononukleo­za. Je že proučil traso Toura 2023 in določil etape za »revanšo«? »Veliko je hribovitih in tehnično zahtevnih etap. To mi bo ustrezalo, ko bom opravil s spomladans­kimi preizkušnj­ami, se bom osredotoči­l na Tour in kakšno etapno zmago,« se ponovitve zanj sanjskega lanskega Toura nadeja Mohorič.

• Skoraj vse ekipe svetovne serije se bodo pripravlja­le v Alicanteju.

• Mohorič dnevno preživi od 4 do 7 ur na kolesu.

• Med sezonskimi cilji je tudi svetovno prvenstvu v Glasgowu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia