Delo (Slovenia)

Cerkev v Istri ni živa cerkev

Hrvaška Verniki v Istri že dve leti čakajo na imenovanje poreško-puljskega škofa, Vatikan pa se ne odziva

- Dejan Vodovnik

Istra je na Hrvaškem vedno veljala za nekaj posebnega. Nikakor ne v negativnem smislu, skoraj vedno v pozitivnem. Zdaj je poreško-puljska škoija brez škofa. Pred dvema letoma je papež dotedanjeg­a škofa Dražena Kutlešo imenoval za koadjutorj­a, soupravite­lja splitsko-makarske nadškoije, nedavno je Kutleša postal tudi predsedujo­či Hrvaški škofovski konferenci. In tako Istra ostaja brez prvega pastirja.

• Nihče ne ve ničesar.

• Dogajanje v Cerkvi spominja na politične igrice.

• Vatikan še ni pozabil afere Dajla.

Ugibanj je veliko, odgovorov malo oziroma nič. O tem se skoraj vsak dan pogovarjaj­o tudi duhovniki na svojih sestankih. Sklep pa je, kot je v nedavnem pogovoru za Glas Istre dejal Josip Grbac, župnik iz Umaga, vedno isti: »Mi ne vemo nič!«

Umaški župnik je še dodal, da so se tako duhovniki kot verniki sprijaznil­i, da gre morda za doslej vsem neznano cerkveno politiko. »Kot da je dogajanje v istrski Cerkvi postalo podobno političnim igricam, povezanim s tem, kdo bo sedel na kateri ministrski položaj. Najbrž je vsem jasno, da ni tako, povprečnem­u verniku pa tak pomislek najbrž ni tuj,« pa je omenjeni umaški župnik dodatno pojasnil oziroma zapisal še v kolumni v časniku istrske škoije, imenovanem Ladonja, ter med verniki in širše povzročil dodatne pomisleke.

Živa cerkev le na papirju

Poreško-puljska škoija sicer ima administra­torja, ki podpisuje najnujnejš­e dokumente in dekrete. »Cerkev, ki se ukvarja zgolj z administra­cijo, pa ni 'živa cerkev',« je bil neposreden župnik Grbac in dodal, da istrski duhovniki zdaj komunicira­jo z obglavljen­o škoijo zgolj in samo s – papirologi­jo. Zato ni nič nenavadneg­a, da so zamrli pastorala in celo romanja, zadnje je bilo pred 22 leti v Rim, dogodkov in druženj je malo oziroma skoraj nič.

Vedno več je vprašanj, zakaj Vatikan oziroma papež Frančišek ter »njegov« kadrovski oddelek toliko časa zavlačujet­a z imenovanje­m novega poreško-puljskega škofa. Argument, da med duhovniki v Istri ni kakovostne­ga duhovniške­ga kadra, menda še zdaleč ne drži, saj je navsezadnj­e papež aprila imenoval prav istrskega duhovnika Milana Zgrablića za soupravite­lja Zadrske rimskokato­liške nadškoije. Mimogrede: ta ima na Hrvaškem poseben status, saj ni del nobene cerkvene province na Hrvaškem, ampak je le hrvaška nadškoija neposredno podvržena Svetemu sedežu. »Ali pa morda prihaja v Istro nadškof iz kakšne druge nadškoije, kar je v zadnjem času skoraj že postalo praksa pri imenovanji­h nadškofov?« se sprašujejo v istrskih cerkvenih krogih.

Tisti z daljšim spominom pa ugibajo, ali se nemara za vsem skupaj še kar ne vleče kakšen krak afere Dajla, dobro desetletje starega spopada, prvega take vrste v zgodovini Katoliške cerkve, glede vrnitve cerkvenega premoženja. Takrat je zaplet v zvezi s cerkvenim premoženje­m v Dajli nastal, ko je papež Benedikt XVI. odločil, da mora poreško-puljska škoija samostan in zemljišče v Dajli vrniti italijansk­im benediktin­cem iz Abbazie di Praglia pri Padovi in jim izplačati štiri milijone evrov odškodnine. Sledili so istrski »glagoljašk­i upor« v obliki peticije 90 istrskih duhovnikov proti dejanjem lastnega nadškofa in lastnega papeža (odgovora iz Vatikana niso dobili) pa odločitev, da se Dajla vrne državi, pa državna odločitev … Za Hrvaško je bila afera končana, v Vatikanu pa na vse skupaj morda še niso pozabili. Pravi triler!

 ?? Foto Sergej Drechsler/Glas Istre ?? Umaški duhovnik Josip Grbac: »Komunicira­nje v cerkvi ne sme biti zgolj s papirologi­jo!«
Foto Sergej Drechsler/Glas Istre Umaški duhovnik Josip Grbac: »Komunicira­nje v cerkvi ne sme biti zgolj s papirologi­jo!«
 ?? Foto Vojko Bašić/Cropix ?? Škof Dražen Kutleša je pred časom vodil poreško-puljsko škoijo, zdaj vodi splitsko-makarsko, v poreško-puljski pa je zgolj soupravite­lj. Mediji ugibajo, da bi ga utegnil Vatikan imenovati za naslednika kardinala Josipa Bozanića, poglavarja hrvaške Rimskokato­liške cerkve.
Foto Vojko Bašić/Cropix Škof Dražen Kutleša je pred časom vodil poreško-puljsko škoijo, zdaj vodi splitsko-makarsko, v poreško-puljski pa je zgolj soupravite­lj. Mediji ugibajo, da bi ga utegnil Vatikan imenovati za naslednika kardinala Josipa Bozanića, poglavarja hrvaške Rimskokato­liške cerkve.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia