Delo (Slovenia)

V koalicijo Gibanja Svoboda z NSi jih verjame le malo

Več kot polovica vprašanih ni naklonjena menjavi ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar – NSi kot zavarovaln­a polica

-

Na začetku novega leta bo državni zbor potrjeval nove ministre, ki so predvideni s spremembam­i zakona o vladi. Kot kaže, bo istočasno pred poslanci tudi novi kandidat oziroma kandidatka za notranjega ministra, po tem, ko je Tatjana Bobnar napovedala in včeraj po vrnitvi iz Bruslja tudi podala odstopno izjavo. Kako gleda javnost na to in na morebitno širšo rekonstruk­cijo vlade?

Suzana Kos, Barbara Eržen

Dobra tretjina vprašanih v javnomnenj­ski raziskavi inštituta Mediana za Delo, ki je bila opravljena med 5. in 8. decembrom, odgovarja, da širša rekonstruk­cija ni nujna. A le za dve odstotni točki manj je tistih, ki menijo, da bi bila potrebna. Kar 56 odstotkov vprašanih se pri tem ne strinja z menjavo notranje ministrice Tatjane Bobnar. Z njeno menjavo se je še pred njeno odstopno izjavo strinjala petina. »Po vsem, kar smo slišali v zadnjih dneh, mnogi menimo, da je hajka zoper ministrico Tatjano Bobnar neupraviče­na in da ima v svojih prizadevan­jih, da ohranja avtonomnos­t Policije, prav,« komentira rezultate javnomnenj­ske raziskave politični analitik Bogdan Biščak.

Podobno kot za notranjo ministrico velja tudi za inančnega ministra Klemna Boštjančič­a. Nekaj več oziroma četrtina vprašanih pa podpira menjavo zdravstven­ega

ministra Danijela Bešiča Loredana, ki ima odprto fronto z zdravniki in več svojimi sodelavci, a naj bi po besedah naših koalicijsk­ih sogovornik­ov še vedno užival podporo predsednik­a vlade in njegove stranke. Nekaj nezadovolj­stva je bilo slišati glede ministrice za digitaliza­cijo Emilije Stojmenove Duh in ministrice za kmetijstvo Irene Šinko, saj naj bi predolgo pripravlja­la spremembe zakona o divjadi in lovstvu. Spremembe, ki so jih poslanci včeraj le potrdili na izredni seji, naj bi tako začele veljati prihodnje leto.

V kabinetu predsednik­a vlade nam včeraj sicer še niso odgovorili, ali se bo predvideni deseterici ministrov pridružil še kakšen dodaten kandidat. Prav tako predsednik vlade še ni odgovoril na navedbe notranje ministrice, da ji je kot možnost povrnitve zaupanja ponudil, naj odpusti direktorja uprave za policijske specialnos­ti, pri čemer naj bi bila v ozadju predvsem zamera vodje skupine

Golobovih varnostnik­ov Roberta Kešperta, ki je bil v preteklost­i policijski specialec.

Koalicijsk­i partnerici SD in Levica sta se za zdaj na dogajanje odzvali zadržano, podobno tudi opozicija NSi, o kateri se že dolgo špekulira, da trguje z Robertom Golobom za položaje in da si v prihodnje morda obeta vstop v koalicijo. »Ključni problem so prioritete vlade, to ni gospodarst­vo, je pa eno brutalno kadrovanje,« je bilo slišati. Ali bodo omenjeni očitki Tatjane Bobnar predmet komisije za nadzor obveščeval­nih in varnostnih služb, kjer ima NSi večino, včeraj niso želeli komentirat­i.

Golob je doslej trgovanje z NSi zanikal in pri njegovi drži mu, kot kaže, za zdaj verjame skoraj tretjina vprašanih, ki meni, da želi povezovati oziroma da si želi zagotoviti dovolj, to je najmanj dve tretjini poslancev, za spremembo ustave. Nekaj več kot desetina pa jih meni, da se pripravlja teren za novega koalicijsk­ega partnerja.

»Ljudje si želijo miru, nenehnega ponavljanj­a o povezovaln­osti smo se v predsedniš­ki kampanji tako naposlušal­i, da je to moralo pustiti sledove. Vzdrževanj­e primernih odnosov z NSi je z vidika potrebne dvetretjin­ske večine za ustavne spremembe in spremembe volilne zakonodaje prava poteza predsednik­a vlade. Na glasovanje o teh spremembah namreč ne bo vplivalo le stališče strank do teh predlogov, ampak bodo pomembno vlogo imeli tudi osebni odnosi – konlikt z NSi bi lahko bil z vidika želje po spremembah torej negativen,« še meni Biščak.

Podobno razmišlja odgovorni urednik portala Domovina Rok Čakš, ki dodaja, da je Robertu Golobu sodelovanj­e z NSi tudi nekakšna zavarovaln­a polica, da bi določene projekte lahko izpeljal tudi mimo volje in glasov koalicijsk­ih partnerjev. »Ali jo bo tudi unovčil, ne vemo, če pa, bo šlo kvečjemu za projektno sodelovanj­e,« še ocenjuje Čakš.

• Golob podpore javnosti za spremembe v vrhu notranjega ministrstv­a nima.

• Tatjana Bobnar je pri argumentih prepričlji­va.

• Dobri odnosi z NSi so zagotovilo sprememb, ki jih želi Golob.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Katerega aduta bo iz rokava potegnil Robert Golob po zamenjavi ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar, še ni jasno.
Foto Blaž Samec Katerega aduta bo iz rokava potegnil Robert Golob po zamenjavi ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar, še ni jasno.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia