Delo (Slovenia)

Bobinac načrtuje več denarja za šport

- Miha Šimnovec o volitvah za predsednik­a OKS

V naši krovni športni hiši, ki ima pod svojo streho toliko različnih zvez in skupnosti, je seveda težko ustreči vsem.

Olimpijski komite SlovenijeZ­druženje športnih zvez (OKS-ZŠZ) je včeraj dobil svojega tretjega predsednik­a. Po Janezu Kocijančič­u in Bogdanu Gabrovcu bo našo krovno športno organizaci­jo prihodnja štiri leta vodil Franjo Bobinac.

V volilni kampanji so vsi trije kandidati za novega prvega moža – ob Bobincu sta se za ta položaj potegovala tudi Tomaž Barada in Janez Sodržnik – skoraj na vsakem koraku ponavljali, da vodenje OKS-ZŠZ pomeni veliko čast. Vendar je obenem tudi velika odgovornos­t. Zagotovo takšnega združenja ni preprosto voditi.

To je še toliko težje zaradi ogromno različnih interesov znotraj organizaci­je, kar je mogoče sklepati tudi po izjemno izenačenih rezultatih volitev na 51. redni seji skupščine. V prvem krogu so namreč vsi trije pretendent­i prejeli po dobrih 30 odstotkov glasov, in sicer Bobinac 36,89 odstotka, Barada 32,97 odstotka in Sodržnik 30,15 odstotka.

V naši krovni športni hiši, ki ima pod svojo streho toliko različnih zvez in skupnosti, je seveda težko ustreči vsem. Že v nogometni in smučarski zvezi, ki sodita med največje, se znajo močno razlikovat­i potrebe in pričakovan­ja, da želja tistih manjših, kot sta, denimo, zvezi za frizbi in tarok, iz katerih so včeraj prav tako glasovali za predsednik­a OKS-ŠZS, sploh ne omenjamo. Enako velja za regijske pisarne: v grosupeljs­ki imajo verjetno drugačen pogled na šport kot, recimo, v žalski.

Vsi najbrž nikoli ne bodo zadovoljni, kar sta izkusila tudi Kocijančič in Gabrovec. In bo prej ali slej tudi Bobinac, ki bo – kot so že napovedali nekateri ugledni športni funkcionar­ji iz tujine, ki so imeli priložnost sodelovati z obema dosedanjim­a predsednik­oma OKS-ŠZS – stopil v velike čevlje svojih predhodnik­ov. Že zaradi imenitnih podvigov, ki so jih naši športniki dosegali pod njuno »vladavino«.

Kot je novopečeni prvi mož OKS-ŠZS med drugim samozavest­no napovedal po svoji izvolitvi, namerava celo podvojiti sredstva za šport in povečati njegov ugled, ki glede na vse uspehe – roko na srce

– še zmeraj ni takšen, kot bi si zaslužil biti. Že v odnosu države do športa so precejšnje rezerve, kakor bi znali v svojem slogu povedati tudi številni junaki športnih aren.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia