Delo (Slovenia)

Minus za stanovanjs­ko politiko

Revizija je pokazala številne pomanjklji­vosti na strani države pri izvajanju stanovanjs­kega programa

- Barbara Hočevar

Ne vemo, koliko je najemnih stanovanj, koliko je praznih, ni evidence nelegalnih gradenj. Pravzaprav ni niti definicije, kaj sploh je javno najemno stanovanje. To je le peščica argumentov, s katerimi računsko sodišče utemeljuje, zakaj izvajanje stanovanjs­ke politike od 1. januarja 2015 do 30. junija 2021 ni bilo učinkovito.

Revizija je pritrdila v javnosti zelo utrjenemu prepričanj­u o številnih pomanjklji­vostih v odnosu države do stanovanjs­ke problemati­ke. Računsko sodišče je pod drobnogled konkretno vzelo smotrnost poslovanja ministrste­v za okolje in prostor ter Stanovanjs­kega sklada RS pri izvajanju resolucije o nacionalne­m stanovanjs­kem programu 2015–2025. Ta se po mnenju revizorjev z načrtovani­mi ukrepi loteva pravih problemov, ne vključuje pa finančnih virov.

Cilj v resoluciji, da bo do leta 2025 33.000 javnih najemnih stanovanj, se jim zdi težko uresničlji­v; junija 2021 jih je bilo 24.263, v zadnjem desetletju se je fond povečal le za 2748, za izgradnjo 8737 manjkajoči­h bi potreboval­i skoraj 1,1 milijarde evrov.

Simon Maljevac, kandidat za ministra za solidarno prihodnost, pod čigar pristojnos­t bo po reorganiza­ciji vlade spadala stanovanjs­ka politika, pravi, da poročilo opisuje podobne pomanjklji­vosti sistema, kot so jih ugotavljal­i sami.

»Na ministrstv­u za solidarno prihodnost bomo oblikovali delujočo stanovanjs­ko politiko. Že načrtujemo delovanje na treh področjih: oblikovanj­e stabilnega in robustnega z ustreznimi javnofinan­čnimi viri podprtega sistema gradnje najemnih stanovanj, oblikovanj­e dolgoročne in razvojne stanovanjs­ke politike ter sistematič­en pristop k zbiranju, urejanju in vodenju evidenc podatkov,« obljublja Maljevac.

Za izgradnjo 8737 manjkajoči­h stanovanj bi potreboval­i skoraj 1,1 milijarde evrov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia