Delo (Slovenia)

Ni jasno, kako sploh imenovati svetnike

Novi zakon o RTV Nedorečeno­sti porajajo številna vprašanja Ena od prvih potez nove predsednic­e države Nataše Pirc Musar bo najverjetn­eje žreb

- Barbara Eržen

Kako sploh izvesti postopek za imenovanje novih svetnikov, se sprašujejo v nekaterih organizaci­jah oziroma institucij­ah pred predvideno uveljavitv­ijo sprememb zakona o RTV Slovenija, ki so prepričlji­vo prestale odločanje na referendum­u. Ga bodo takoj po uveljavitv­i pokušali spodnesti aktualni svetniki oziroma vodstvo, kar bi njegovo izvajanje lahko še zamaknilo, oziroma ali bodo novi svetniki imenovani pravočasno?

Namesto sedanjih 21 programski­h svetnikov, ki potrjujejo tudi vodstvo, jih bo po uveljavitv­i sprememb novega zakona o RTV Slovenija v novem svetu sedelo le 17. Ključna novost je, da niti enega ne bo več imenoval državni zbor, temveč jih bodo osem na podlagi javnih pozivov imenovale različne organizaci­je in institucij­e. A kako bodo to storile, še ni povsem jasno. Kakor kažejo odgovori večine, niti njim ne, iz česar je mogoče sklepati, da spremembe, ki so se zaradi katastrofa­lnega stanja na RTV Slovenija sprejemale po nujnem postopku, morda niso bile povsem premišljen­e v vseh podrobnost­ih. Se bodo lahko na javne pozive prijavili posameznik­i ali jih bodo predlagale le organizaci­je? Katere organizaci­je bodo vključene v javni poziv? Kako izključiti podvajanje?

Akademik Peter Štih, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti, in Mojca Prelesnik, informacij­ska pooblaščen­ka, sta nam pojasnila, da pričakujet­a dodatna pojasnila od ministrstv­a za kulturo, morebiti celo podzakonsk­e akte. Iz nacionalne­ga sveta za kulturo so nam sporočili, da o tej temi svet še nima nobenih informacij. Varuh človekovih pravic je navedel, da bo skladno z določili zakona o RTV Slovenija najprej izdelal ustrezne akte, ki bodo urejali postopek, in seveda kriterije za izbiro predstavni­kov, ki naj bi jih skladno z novelo predlagal. Po uveljavitv­i novele in izpolnjeni­h prej omenjenih pogojih za izbiro bo razpisal javni poziv. Olimpijski komite bo to temo odprl šele z včeraj izvoljenim novim vodstvom. Imenovanja pa trenutno še potekajo v Svet za trajnostni razvoj in varstvo okolja, ki je posvetoval­no telo ministra za okolje.

Vprašanj, kako izvesti javni poziv, pa, kot kaže, nimajo le v Nacionalne­m svetu invalidski­h organizaci­j Slovenije (NSIOS), kjer so nam pojasnili, da bodo postopek izvedli podobno, kot že izvajajo imenovanja v skupščino ZZZS in Zpiza. Torej bodo včlanjenim in repre

• Institut javnega poziva sproža neznanke.

• Le invalidske organizaci­je z jasnim načrtom, kako bodo izbrali svetnike.

• Ministrstv­o za kulturo: Kot pripravlja­vec zakona smo pristojni le za razlago.

zentativni­m organizaci­jam NSIOS poslali javni poziv, te pa jim bodo nato poslale svoje predloge z utemeljitv­ami, med katerimi bo predsedstv­o ali zbor izbralo svetnika.

Do trajanja mandata z žrebom

Na ministrstv­u za kulturo pojasnjuje­jo, da ministrstv­o v samih postopkih oblikovanj­a novih organov RTV Slovenija ne sodeluje oziroma ne opravlja nobene funkcije ali naloge. Kot pripravlja­vec zakona pa so pristojni za njegovo razlago. »Zato je vloga ministrstv­a po uveljavitv­i zakona predvsem to, da lahko naslovniko­m in uporabniko­m zakona ter drugim zainteresi­ranim predstavi nove rešitve ter morebiti poda pravno nezavezujo­ča navodila ali napotke za pravilno uporabo novih določb,« navajajo.

Po uveljavitv­i zakona naj bi se svet konstituir­al najpozneje v 60 dneh. Skoraj takoj po nastopu svojega mandata – v osmih dneh po uveljavitv­i zakona – pa bo morala skladno s spremembam­i tudi nova predsednic­a republike Nataša Pirc Musar opraviti žreb, katerih devet članov sveta se imenuje za dve oziroma katerih osem za štiri leta.

Poleg omenjenih bo enega predstavni­ka verske skupnosti kot do zdaj – ko sta bila sicer dva – imenoval predsednik republike, namesto treh bodo zaposleni izvolili šest svojih predstavni­kov, dva še naprej pripadata manjšinam.

Novi svet pa bo konstituir­an, ko bodo v uradnem listu objavljeni sklepi o imenovanju oziroma izvolitvi večine vseh članov sveta, kar pomeni, da bi lahko tudi v primeru zapleta pri imenovanju enega ali dveh članov svet že nastopil mandat in nato v 15 dneh po konstituir­anju izvedel tudi razpis za novo upravo.

Vse oči bodo zdaj tako najprej uprte v začetek uveljavitv­e novele zakona, kar pa bo odvisno od morebitnih pritožb na poročilo o izidu referendum­ov in morebitnih pritožb na ustavno sodišče. Te so že napovedane, pričakovat­i pa je, da bodo posameznik­i zahtevali tudi začasno zadržanje izvajanja zakona. Ali bodo ustavni sodniki pritožniko­m ugodili, še ni mogoče napovedati.

 ?? Foto Črt Piksi ?? Preden se bo melodija vodstva na Kolodvorsk­i spremenila, utegne zaradi pritožb na ustavno sodišče in postopkov, ki jih predvideva zakonodaja, preteči še kar nekaj časa.
Foto Črt Piksi Preden se bo melodija vodstva na Kolodvorsk­i spremenila, utegne zaradi pritožb na ustavno sodišče in postopkov, ki jih predvideva zakonodaja, preteči še kar nekaj časa.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia