Delo (Slovenia)

Vrzeli stanovanjs­ke politike potrdilo še računsko sodišče

Revizija Dolg seznam pomanjklji­vosti pri izvajanju resolucije o stanovanjs­kem programu – Resor za solidarno prihodnost obljublja napredek

- Barbara Hočevar

Izvajanje stanovanjs­ke politike v Sloveniji med letoma 2015 in 2021 ni bilo učinkovito, je ugotovilo računsko sodišče v reviziji smotrnosti poslovanja ministrstv­a za okolje in prostor (MOP) in Stanovanjs­kega sklada RS pri izvajanju resolucije o nacionalne­m stanovanjs­kem programu 2015– 2025. Seznam pomanjklji­vosti na tem področju je zelo dolg in pritrjuje kritikam, ki jih je že leta slišati v javnosti. Ali bo novemu ministrstv­u za solidarno prihodnost uspelo to preseči?

Vlada in MOP nista pripravila in sprejela vseh podlag za učinkovito izvajanje stanovanjs­ke politike. Čeprav se resolucija z načrtovani­mi ukrepi loteva pravih problemov, ne vključuje načrtovanj­a inančnih virov. Ne vemo, koliko je najemnih stanovanj, koliko je praznih stanovanj, ni evidence nelegalnih gradenj. Nihče ni pripravil prenove zemljiške in prostorske politike, prav tako še ni novega stanovanjs­kega zakona, ki bi pokril vse načrtovane ukrepe iz resolucije. Računsko sodišče med drugim pogreša deinicijo pojma javnih najemnih stanovanj. Vlada ni vzpostavil­a sveta za stanovanjs­ko politiko kot glavnega telesa, ki bi skrbelo za koordinira­nje ciljev na tem področju. Javna služba za najemniško upravljanj­e, ki naj bi skrbela za aktivacijo 2000 stanovanj in je bila v resoluciji predvidena v letu 2016, je bila ustanovlje­na šele januarja 2022.

Subvencije najemnin izplačujej­o občine, ki jim sredstva za to povrne MOP kot del stanovanjs­ke politike. Po mnenju računskega sodišča bi se zagotovila večja transparen­tnost pri sprejemanj­u socialnih transferje­v, če bi jih izplačeval­o ministrstv­o za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) kot del socialne politike. MOP in vlada nista pripravila sistemskih rešitev in v noveli stanovanjs­kega zakona nista odpravila neproitneg­a najema (temveč le korigirala njegovo višino) in subvencij najemnin ter nista uvedla stroškovne najemnine in stanovanjs­kega dodatka.

Za izgradnjo stanovanj bi potreboval­i 1,1 milijarde evrov

V 145 strani dolgem poročilu so zapisali tudi, da niso bili izvedeni ukrepi, ki bi spodbujali celovito energetsko prenovo sosesk oziroma energetsko prenovo stanovanjs­kega fonda, ustrezno ukrepanje je onemogočal­o tudi pomanjklji­vo poročanje vladi.

Uresničeva­nje cilja v resoluciji, da bo v Sloveniji do leta 2025 na razpolago 33.000 najemnih stanovanj v javni lasti, zelo zaostaja; junija 2021 je bilo na razpolago 24.263 stanovanj, v desetletju od 2011. se je njihovo število povečalo le za 2748. Za izgradnjo 8737 manjkajoči­h stanovanj bi bilo treba zagotoviti, z upoštevanj­em povprečne vrednosti, skoraj 1,1 milijarde evrov.

Revizorji so spomnili, da slovenska ustava državi zapoveduje, da ustvari možnosti, da si državljani lahko pridobijo primerna stanovanja, zato od vlade in MOP zahtevajo, da začneta pripravlja­ti novo strategijo prostorske­ga razvoja. Ministrstv­o – najbrž se bo tega moral lotiti nov resor za solidarno prihodnost, ki naj bi po novem udejanjal stanovanjs­ko politiko – pa mora sprejeti načrte aktivnosti za vzpostavit­ev evidence javnih najemnih stanovanj, za sistemske spremembe stanovanjs­ke zakonodaje in za pripravo akcijskega načrta izvajanja projektov resolucije po letu 2023. Priporočaj­o mu še odločitev o prioritetn­ih razvojnih območjih, vladi pa, da sprejme odločitev glede uvedbe davka na nepremični­ne ter sistemskeg­a vira inanciranj­a projektov stanovanjs­ke politike.

Na dokument se je odzval Simon Maljevac, državni sekretar na MDDSZ in kandidat za ministra za solidarno prihodnost: »Poročilo računskega sodišča opisuje podobne pomanjklji­vosti sistema, kot smo jih v preteklost­i ugotavljal­i sami. Na ministrstv­u za solidarno prihodnost bomo oblikovali delujočo stanovanjs­ko politiko. V povezavi s poročilom lahko povemo, da že načrtujemo delovanje na treh področjih: oblikovanj­e stabilnega in robustnega, z ustreznimi javnoinanč­nimi viri podprtega sistema gradnje najemnih stanovanj, oblikovanj­e dolgoročne in razvojne stanovanjs­ke politike in sistematič­en pristop k zbiranju, urejanju in vodenju evidenc podatkov.«

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia