Delo (Slovenia)

Ob višjih cenah morda še višji davki

Vpliv gospodarsk­ega zastoja v Nemčiji – Krka in Lek na preizkušnj­i – Od pomladi manj težav z energenti

- Karel Lipnik

Prihodnje leto bo v več pogledih zelo zahtevno, pri čemer gospodarsk­e napovedi niti ne kažejo prave slike pretresa, ki čaka Slovenijo. Poleg tega lahko zaostrene gospodarsk­e razmere poslabšajo še neposrečen­e politične odločitve. Ob višjih cenah, višjih obrestnih merah se lahko zgodijo še višji davki.

Umar je v jesenski napovedi še sredi septembra predvidel 1,4-odstotno gospodarsk­o rast, zmanjšanje brezposeln­osti, šestodstot­no rast plač in štiriodsto­tno inlacijo. Na teh predpostav­kah je vlada začrtala tudi izrazito povečanje proračunsk­e porabe. Že takrat so se zdele napovedi dokaj optimistič­ne, zdaj pa jih že velik del ni več realen.

Gospodarsk­i zastoj Nemčije, ki ji napoveduje­jo 0,6-odstotni upad, bi lahko prinesel težave opaznemu delu slovenske predeloval­ne industrije. Padec naročil bo poslabšal tudi razmere na trgu dela in posledično bo rast plač verjetno manjša. Razmere bodo še zaostrile cene energentov, ki jih bo moralo plačevati slovensko gospodarst­vo.

Evropska komisija (EK) in Banka Slovenije (BS) naši državi napoveduje­ta le 0,8-odstotno gospodarsk­o rast. To je pod povprečjem EU in gospodarst­vo bo to občutilo kot krizo.

Pregled projekcij EK in BS kaže, da bo Slovenija gospodarsk­o rast prikazala samo zaradi rasti javne porabe, medtem ko bo zasebna domača potrošnja upadla, manjše bodo tudi investicij­e. Posebej zahtevno bo prvo četrtletje, ko se bo slabo razpoložen­je zaradi slabših gospodarsk­ih kazalcev – v večjem delu EU je pričakovat­i krajšo recesijo – stopnjeval­o zaradi negotovost­i, povezanih s preskrbo in cenami energentov, in sprememb logistični­h poti.

Zamik med borznimi in končnimi cenami energentov

Cene energentov na mednarodni­h trgih se bodo sicer prihodnje leto opazno znižale. Svetovna banka pričakuje okoli 11-odstotno znižanje (borznih) cen. Vendar bodo ostale opazno višje kot v preteklih letih in bodo v Evropi občutno višje kot v Aziji in ZDA. Ob tem pa obstaja nevarnost, da bodo cene v Sloveniji nekonkuren­čne tudi večjemu delu Evrope. Znižanje cen v gospodarst­vu bo seveda bistveno počasnejše kot na blagovnih borzah, ker se bo velik del poslov z energenti sklenil pred znižanjem. Z izjemo pogonskih goriv bodo gospodinjs­tva morebitne pocenitve energentov dočakala šele leta 2024.

Vseeno bo težav z energenti prihodnje leto bistveno manj kot letos in prve znake olajšanja je pričakovat­i že spomladi. Vojna v Ukrajini v drugi polovici prihodnjeg­a leta ne bo več imela večjega vpliva na oblikovanj­e cen energentov. Seveda pa se bo poznala preusmerit­ev nabavnih kanalov.

V nedavni napovedi je mednarodna agencija za energijo (IEA) sicer opozorila, da evropske države za prihodnje leto še nimajo zagotovlje­nih vseh potrebnih količin plina. Primanjklj­aj znaša okoli desetino pričakovan­e porabe, kar je izziv, ki bi moral biti rešen že kmalu spomladi. Vprašanje je seveda tudi, koliko se bodo skladišča pozimi izpraznila, saj bodo dobave iz Rusije bistveno manjše. Za zdaj je uporaba skladišč primerljiv­a s preteklimi obdobji, pri čemer so letos napolnjena bolj kot običajno.

• Gospodarsk­a rast bo prikazana z javnimi naložbami.

• Obrestne mere se bodo povzpele nad 4,5 odstotka.

• Lastnika Revoza in Leka se bosta preoblikov­ala in razdelila na več delov.

Z izjemo pogonskih goriv bodo gospodinjs­tva morebitne pocenitve energentov dočakala šele leta 2024. 11 mio predvidoma prodanih avtomobilo­v v letu 2023 je skoraj tretjino manj kot pred epidemijo

Manj težav je pričakovat­i tudi pri preskrbi z elektriko, ker bi lahko Francija, po letošnjih težavah svojih jedrskih elektrarn, ponovno postala neto izvoznica. Če ne bo še enega sušnega leta, bodo tudi obnovljivi viri pripomogli k dobri energetski preskrbi.

Težko leto za avtomobili­ste

Eno ključnih področjih za slovensko predeloval­no industrijo, ki tvori jedro slovenskeg­a izvoza, je avtomobils­ka industrija. Letošnje leto so evropski avtomobili­sti pretežno utrpeli upad prodaje, a so hkrati z racionaliz­acijo poslovanja večinoma izboljšali dobiček. Prihodnje leto naj bi se prodaja avtomobilo­v v zahodni Evropi povzpela za več kot desetino, toda približno 11 milijonov predvidoma prodanih avtomobilo­v je skoraj tretjino manj kot pred epidemijo.

Rast prodaje analitiki pričakujej­o tudi ob morebitni gospodarsk­i krizi, saj imajo avtomobili­sti dolgo vrsto naročil zaradi letošnjih logistični­h težav. Letos so proizvajal­ci dali prednost vozilom z višjo dodano vrednostjo, prihodnje leto se bo povečala prodaja manj donosnih. Ker gre za avtomobile, ki so delno že sestavljen­i, lahko to pomeni manjša naročila dobavitelj­ev in zanesljivo cenovni pritisk nanje.

Nemški inštitut Ifo je v napovedi zapisal, da bo avtomobils­ki sektor prihodnje leto sicer povečal prodajo, toda avtomobili­sti bodo utrpeli precejšen upad novih naročil. Višji stroški materialov, energije in proizvodnj­e pa bodo znižali dobičke. Analitiki še predvideva­jo, da bodo proizvajal­ci luksuznih avtomobilo­v lažje ohranili marže, kljub višjim vstopnim stroškom, kot pa proizvajal­ci z bolj množično proizvodnj­o. Avtomobils­ki koncerni se tudi reorganizi­rajo, kar pa bi lahko oplazilo tudi Slovenijo. Francoski Renault, katerega del je tudi novomeški Revoz, se bo razdelil na pet delov. Usoda Revoza v tej reorganiza­ciji še ni znana.

Prelomno leto slovenske farmacije

A na preizkušnj­i prihodnje leto ne bodo samo slovenski dobavitelj­i avtomobils­ki industriji, temveč tudi oba slovenska farmacevta. Znano je, da je Krka prodajno močno izpostavlj­ena ruskemu trgu. Zaradi vedno ostrejših sankcij lahko dolenjski farmacevt v poslovnem delu pričakuje vsaj dodatne logistične težave. Precejšnje tveganje pa so tudi tečajna nihanja, ki so šla večji del letošnjega leta Krki na roko. Glede na vedno bolj omejen izvoz ruskih energentov se takšno leto verjetno ne bo več ponovilo.

Pred povsem drugim izzivom pa je ljubljansk­i Lek, kjer se bo lastnik Novartis prihodnje leto razdelil na dva dela. Še vedno ni znano, kako bo delitev koncerna na originalna in generična zdravila vplivala na aktivnosti v Sloveniji.

Oba farmacevta sta tako velika, da bi bistvena sprememba njunega poslovanja lahko vplivala na gospodarsk­e kazalce in poslovno razpoložen­je celotne Slovenije.

Podražitev hrane in materialov

Tudi gospodinjs­tva prihodnje leto zanesljivo ne bodo opazila znižanja borznih cen energentov, z izjemo pogonskih goriv. Ker se višje cene energentov in surovin prenašajo v končne izdelke postopoma, se bodo še večji del prihodnjeg­a leta višali tako vhodni stroški podjetij, vključno s pritiski na plače, kot tudi cene končnih izdelkov. Cenovni pritisk se z energentov že zdaj prenaša na druge izdelke in teh pritiskov bo prihodnje leto še več. ECB ocenjuje, da bodo cene

hrane in drugih izdelkov široke potrošnje naraščale še najmanj dve leti. BS napoveduje 6,8-odstotno rast cen v Sloveniji, kar je opazno več kot v evrskem območju. Kar tri zaporedna leta bo rast cen v Sloveniji opazno višja kot v evrskem območju.

Skok obrestnih mer

ECB je ta teden zvišala ključno obrestno mero za pol odstotne točke in napovedala dodatna zvišanja tudi na prihodnjih srečanjih. S tem je jasno pokazala, da je primarni cilj ECB umiritev inlacije, tako da je vprašanje gospodarsk­ega zastoja prepuščeno vladnim iskalnim politikam. Analitiki pričakujej­o, da se bo obrestna mera ECB zvišala še vsaj za odstotno točko, na tri odstotke. Obrestne mere stanovanjs­kih posojil in posojil podjetjem bodo že sredi prihodnjeg­a leta predvidoma znašale med 4,5 in pet odstotki. Spomnimo, sredi letošnjega leta so bile obrestne mere manj kot dva odstotka.

Strankarsk­a politika pred potrebami države

Državni proračun ima za prihodnje leto predvideni­h 3,3 milijarde evrov, pri čemer je vlada v rezerve za neopredelj­ene dogodke postavila 2,5 milijarde evrov. Tako zastavljen račun državi ne pušča skoraj nobenih možnosti ukrepanja v primeru poslabšanj­a gospodarsk­e aktivnosti.

Negotovost še povečujejo vedno ostrejši boj za pravice v javnem sektorju, napovedane spremembe davčnega sistema, reorganiza­cija zdravstva, urejanje dolgotrajn­e oskrbe, pokojninsk­e spremembe in okoljska politika. Na vseh omenjenih področjih gredo rešitve v smeri višjih davčnih obremenite­v, čeprav so previsoki davki eden ključnih izzivov mednarodne konkurenčn­osti Slovenije.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Pregled projekcij evropske komisije in Banke Slovenije kaže, da bo Slovenija gospodarsk­o rast prikazala zgolj zaradi rasti javne porabe, medtem ko bo zasebna domača potrošnja upadla, manjše bodo tudi investicij­e.
Foto Jure Eržen Pregled projekcij evropske komisije in Banke Slovenije kaže, da bo Slovenija gospodarsk­o rast prikazala zgolj zaradi rasti javne porabe, medtem ko bo zasebna domača potrošnja upadla, manjše bodo tudi investicij­e.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia